Sreda,
1. 8. 2018,
8.54

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,26

72

Natisni članek

volitve 2018 Levica pogajanja koalicija

Sreda, 1. 8. 2018, 8.54

5 let, 8 mesecev

Marjan Šarec pripravljen sprejeti vodenje manjšinske vlade #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,26

72

Predsednik LMŠ in pretendent za mandatarja Marjan Šarec je po današnjem srečanju peterice strank z Levico, ta je zavrnila vstop v njegovo vlado, pojasnil, da je možnost tudi manjšinska vlada, če bo Levica ponudila sodelovanje, ki bo vzdržno. Kdaj bo z zbranimi podpisi vložil kandidaturo za mandatarja, še ne ve.

"Odločitev je padla takšna, kot je, in mi smo se dogovorili, da se bomo zdaj pogovorili o obliki mogočega sodelovanja," je Šarec dejal o torkovi odločitvi sveta Levice, da ne vstopi v vlado z LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, a da podpira oblikovanje sporazuma o sodelovanju s Šarčevo manjšinsko vlado.

Marjan Šarec, intervju
Novice Bomo usodo države prepustili političnemu novincu?

Temelj za sodelovanje bo koalicijska pogodba

Po Šarčevih besedah se tako zdaj z Levico pogovarjajo o tem, da bi sklenili projektno sodelovanje. Na vprašanje, pri katerih projektih bodo sodelovali z Levico, je odgovoril, da je koalicijska pogodba usklajena in da so zadeve napisane v njej. "Ne glede na to, da je njihov svet ugotovil, da v vlado ne gredo, je ta dokument vendarle temelj za sodelovanje, saj smo ne nazadnje sedeli 14 ur ali še več," je dejal.

Odločitev levice ga ni presenetila

Marjan Šarec | Foto: STA , Foto: STA , Nad odločitvijo sveta Levice ni razočaran. "Če sedeš v avto, moraš vedeti, da lahko tudi ne boš prišel domov, ampak v bolnišnico. Tudi če začneš takšno sodelovanje, takšen projekt, moraš pričakovati vse možnosti," je pojasnil.

Kdaj bo z zbranimi podpisi vložil kandidaturo za mandatarja, je po njegovih besedah odvisno tudi od drugih strank. Kot je pojasnil, morajo odločitev o podpori v vseh strankah sprejeti tudi na svojih organih, šele nato bodo vložili kandidaturo.

Obenem je dodal, da je "na tem svetu vse mogoče" in da se lahko iz igre tudi umakne in mandatarske kandidature ne vloži.

Zatrdil je, da danes v nobeni od drugih strank, s katerimi se pogajajo o vladni koaliciji, niso dejali, da bi v primeru manjšinske vlade in projektnega sodelovanja Levice tudi sami z vlado le projektno sodelovali.

Bi se lahko v pogajanja vrnila NSi?

Na vprašanje, ali še vedno obstaja možnost, da bi medse poskušali znova pritegniti NSi, ki se je iz pogajanj sicer umaknila, je Šarec odgovoril, da danes o tem niso govorili. "Mislim, da bodo prihodnji dnevi posvečeni temu, da izpeljemo tisto, kar smo se danes dogovorili," je pojasnil in ob tem dodal, da časa ni več veliko.

Drugi krog iskanja mandatarskega kandidata se namreč po tistem, ko je DZ prejšnji teden ugotovil, da predsednik republike Borut Pahor v prvem krogu ni predlagal nobenega kandidata, izteče 10. avgusta. V tem krogu lahko poleg predsednika republike kandidata predlagajo tudi poslanci.

Mesec: Manjšinska vlada je lahko stabilna

"Osnutek koalicijske pogodbe je dovolj dober za podporo manjšinski vladi, ne pa za naš vstop v vlado. Naša odločitev je bila pri preostalih predsednikih strank dobro sprejeta, razen pri Alenki Bratušek (predsednici SAB, op. p.). Pričakujem, da bomo prihodnji teden uskladili protokol o sodelovanju in da bomo nato podprli Šarca za mandatarja," je dejal koordinator Levice Luka Mesec, na vprašanje, ali je takšna vlada lahko stabilna, pa je odgovoril: "Seveda."

Erjavec: Predčasne volitve bi zagotovo škodile Sloveniji

"Desus podpira Šarca za mandatarja. V koalicijski pogodbi so vse zadeve, ki so pomembne za nas. Krepilo se bo javno zdravstvo in glede upokojencev bodo sprejeti določeni ukrepi. S koalicijsko pogodbo smo zadovoljni. Za nas je sprejemljivo, če bo Levica projektno sodelovala z vlado. Predčasne volitve bi zagotovo škodile Sloveniji," je izpostavil predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec.

Pri Bratuškovi razočarani nad odločitvijo Levice

"V SAB smo razočarani, da Levica ni pripravljena prevzeti odgovornosti, da bi lahko blaginjo zagotovili za vse. Vse to so parole, s katerimi gredo na volitve, ko pa je treba zavihati rokave, pa stisnejo rep med noge," je po sestanku dejala predsednica SAB Alenka Bratušek in dodala, da se lahko zgodi, da bo prav Levica tista, ki bo preprečila, da bi Slovenija dobila levo vlado.

Cerar: Za vstop v vlado je potreben pogum

"Odločitev Levice me ni presenetila, zavedam se, da je za vstop v vlado potreben pogum. To ni enostavno. SMC še naprej podpira Marjana Šarca," je poudaril predsednik SMC Miro Cerar in pripomnil, da manjšinska vlada ni najboljša možnost za Slovenijo.

SD: Levica se je žal odločila za lažjo pot zase

"Socialni demokrati obžalujemo, da se je Levica odločila za podporo manjšinske vlade, s tem je bila namreč zamujena priložnost, da se naredi nekaj dobrega za ljudi. Sicer pogajanja z Levico Socialni demokrati ocenjujemo za konstruktivna, doseglo se je veliko kompromisov in skupaj bi lahko naredili odločen premik v smeri, ki smo si jo z usklajevanji tudi zastavili," so o odločitvi Levice zapisali v SD in poudarili še:

"Žal pa se je Levica odločila za 'lažjo pot', pot brez potrebne odgovornosti, ki jo s seboj nosi vlada, veliko lažje je le opozarjati na težave iz opozicije kot tvorno sodelovati in sprejemati odločitve v koaliciji. Vsi nadaljnji koraki zato zahtevajo tehten premislek, žal se je s to odločitvijo Levice znova odprla možnost predčasnih volitev."

Luka Mesec Marjan Šarec
Novice Levica za podporo Šarcu, a ne v vladi

V Levici začel teči interni referendum

Svet Levice je sinoči zvečer ocenil, da osnutek koalicijske pogodbe ni zadovoljiva osnova za vstop stranke v koalicijo. Obenem pa meni, da je osnutek koalicijske pogodbe zadovoljiva osnova za sporazum o projektnem sodelovanju z manjšinsko vlado pod Šarčevim vodstvom.

Podporo sprejetemu sklepu bodo v Levici preverili še na internem referendumu, ki se začne danes in bo trajal do 8. avgusta. Po Mesčevem mnenju se je sicer stranka toliko poenotila, da s podporo temu ne bo težav.

Levica
Novice "Če Levica vstopi v koalicijo, se bo zadovoljila z drobtinicami"