Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 8. 2012,
17.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 13. 8. 2012, 17.45

8 let

Bo Janša priskočil na pomoč pri problemu črnih gradenj v TNP?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Bohinjski župan, ki se zavzema za preklic uredbe, po kateri se v Triglavskem narodnem parku (TNP) rušijo črne gradnje, se je po pomoč obrnil še na premierja Janšo.

Franc Kramar, ki je neuspešno iskal dialog s pristojnim ministrom, verjame, da lahko premier preseka gordijski vozel, preden bi z rušitvijo objektov nastala velika škoda. Danes mineva mesec dni, odkar so Darku Kuzmiču v njegovi stanovanjski hiši ob Bohinjskem jezeru odklopili elektriko, zato v kratkem pričakuje, da mu bodo začeli rušiti. Sam stanovanjskega objekta, ki je star skoraj 50 let in ki ga je skušal že pred desetletji legalizirati, ne namerava porušiti. Vse možnosti za pritožbo je že izkoristil in odločba za rušenje je dokončna. "V hiši, ki je bila zgrajena leta 1964 in je bila vedno namenjena za stanovanje, živim od leta 1984, ko mi je država kot državnemu uslužbencu to stanovanje dodelila," je pojasnil Kuzmič, ki je pozneje hišo odkupil. Plačal je tudi depozit, ki naj bi omogočil legalizacijo hiše. To je bila po njegovem mnenju velika prevara in zdaj je njegova hiša obsojena na rušenje. Ker je hiša že mesec dni brez elektrike, si pri razsvetljavi svojega domovanja pomaga z agregatom in akumulatorji.

Župan še vedno upa, da bo prevladala zdrava pamet Kuzmič pa ni edini Bohinjec, ki je prejel odločbo za rušenje objekta, v katerem živi. Takih primerov je približno pet. "Ne vem, kam jih bomo nastanili, če bodo njihove hiše porušene. Občinskih stanovanj nimam in zagotovo bo nastal socialni problem," je za STA povedal župan Kramar.

Sam še vedno upa, da bo prevladala zdrava pamet in objektov ne bodo rušili. Prepričan je, da je zdaj še čas, da se pripravi kakovosten zakon o črnih gradnjah in se zadeve sistemsko rešijo.

"Kot župan sem sicer svoje možnost izkoristil. Opozarjal sem, pisal in prosil. Prihodnji teden bom, če ne bo druge rešitve, vložil še predlog za presojo ustavnosti uredbe o prostorskih ureditvenih pogojih za sanacijo degradiranega prostora v TNP, po kateri se izvaja rušenje. Če bo treba, bo šla občina tudi na evropsko sodišče za človekove pravice in tako uporabila vsa pravna sredstva, da pomaga ljudem," je dejal Kramar.

Kuzmič: Lahko pričakujemo revolt Kramar je danes napisal še pismo predsedniku vlade Janezu Janši, ki ga vabi v Bohinj, da bi skupaj našli rešitev za številne državljane, ki jih sporna uredba zadeva. Javni zavod TNP je namreč evidentiral 400 črnih gradenj. Gre za objekte, katerih legalizacija zaradi lege v parku ni bila mogoča.

V Bohinju so prepričani, da imajo pri svojem prizadevanju širšo podporo javnosti. Pristojnim so posredovali peticijo za preklic uredbe iz leta 2002 s 600 podpisi. Kot je poudaril Kuzmič, pa je zdaj podpisov že skoraj 1.500 in če se bo začelo rušenje, potem lahko pričakujemo revolt.

Ne spreglejte