SiolNET. Novice Slovenija
4,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bo Bojana Beović postala prva med zdravniki?

4,35

termometer

Bojana Beović
Foto: STA

Člani Zdravniške zbornice Slovenije bodo danes volili predsednico. Za to mesto se potegujejo zdajšnja predsednica Zdenka Čebašek-Travnik, infektologinja Bojana Beović, v zadnjem času znana predvsem kot vodja svetovalne skupine za covid-19, in predsednica sekcije domskih zdravnikov Tanja Petkovič. Predvidoma danes bodo tudi znani rezultati volitev.

Sprva so bile volitve, na katerih poleg predsednika izbirajo tudi poslance skupščine zbornice, predvidene za 12. maj, a so jih takrat zaradi epidemije covid-19 premaknili na poznejše obdobje, tako da bodo danes, navaja STA.

Volitve sicer potekajo po pošti. Podjetje Uradni list je 5. novembra vsem članom zbornice poslalo pošiljke z volilnimi listi skupaj z navodili, kako glasovati. Do ponedeljka je na zbornico prišlo 4.854 ovojnic z glasovnico, delež udeležbe je bil tako 42,1-odstoten.

Bo dovolj že en krog glasovanja?

Da bi bile volitve veljavne, mora svoj glas oddati vsaj polovica članov zbornice z volilno pravico. Če bo katera od kandidatk že danes dobila večino veljavnih glasov, bo že danes izvoljena za predsednico. V nasprotnem primeru bo sledil drugi krog med kandidatkama, ki bosta v prvem krogu prejeli največ podpore. Mandat predsednika traja štiri leta z enkratno možnostjo ponovne izvolitve, navaja STA.

Volilna komisija bo glasovnice začela preštevati popoldne. Tako bo predvidoma že danes znan rezultat volitev, če jim bo sploh uspelo doseči zahtevani kvorum.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin