Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 3. 2015,
11.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Hrvaška Bosna in Hercegovina Srbija

Torek, 31. 3. 2015, 11.24

8 let

Balkanski boj s tuberkulozo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Tuzli je v dveh mesecih zaradi tuberkuloze umrlo sedem ljudi, Hrvaška ima največ primerov tuberkuloze v EU.

"Ne glede na to, kaj pišejo mediji o epidemijah gripe ali aidsa, je tuberkuloza še vedno prenosljiva bolezen, zaradi katere umre največ Hrvatov," je za Slobodno Dalmacijo dejala epidemiologinja Anamarija Jurčev Savičević iz Splita. "Ta podatek je skrb vzbujajoč, saj je to bolezen, za katero poznamo zdravila."

In res se zdi, da je Balkan poleg Romunije in Bolgarije evropska regija, v kateri je tuberkuloza najbolj razširjena.

Najbolj ogrožen Sisek Na leto na Hrvaškem odkrijejo približno 500 novih primerov tuberkuloze, zaradi česar umre od 35 do 70 Hrvatov. Število novih primerov letno Hrvaško postavlja na prvo mesto med državami Evropske skupnosti. "Najpogosteje zbolijo starejše osebe, pri katerih gre za ponovno oživitev stare infekcije. Čeprav prevladuje med osebami z nižjim ekonomskih statusom, ni redka niti med ljudmi srednjega razreda. Pred tuberkulozo nihče ni varen," je dejala Anamarija Jurčev Savičević.

Med najbolj ogroženimi kraji na Hrvaškem je Sisek, ki je epicenter tuberkuloze na Hrvaškem. Samo lani je tam zbolelo dvakrat več ljudi, kot je sicer povprečje na Hrvaškem, kjer zboli 11 ljudi na sto tisoč prebivalcev; v Sisku jih zboli 25 na sto tisoč prebivalcev. Število obolelih s tuberkulozo v Sisku narašča že dvajset let, a nihče ne ve, zakaj.

Bosna v boj z globalnimi sredstvi Mnogi trdijo, da je na Hrvaškem toliko tuberkuloze zaradi bližine Bosne in Srbije, kjer je razširjenost te bolezni še višja kot na Hrvaškem. To je približno tako, kot so v Nemčiji senzacionalno razkrili, da je za nedavno epidemijo ošpic v Evropi kriva vojna v Bosni, ker je bilo prekinjeno sistematično cepljenje, ta generacija otrok pa zdaj prenaša ošpice.

Kakorkoli – tudi v Bosni in Hercegovini je tuberkuloza najbolj razširjena nalezljiva bolezen. Na leto odkrijejo okoli 1400 novih primerov bolezni, 84 odstotkov zdravljenja je uspešnega. Leta 2013 se je v Bosni pojavil tudi en primer tuberkuloze, odporne proti zdravilom, kar je največja težava v povezavi s tuberkulozo.

Proti tuberkulozi se v Bosni že od leta 2007 borijo s pomočjo sredstev Globalnega sklada za boj proti aidsu, tuberkulozi in malariji, ki letno prispeva okoli pet milijonov dolarjev oziroma 4,6 milijona evrov. Tako so s temi sredstvi vzpostavili sistem mobilnih laboratorijev, ki omogočajo brezplačno testiranje prebivalcev tudi v težko dostopnih krajih, za obolele so brezplačna tudi zdravila. "Vsa zdravila kupujemo prek Globalnega sklada, kar nam omogoča, da zelo kakovostna zdravila dobimo ceneje," je za DW dejal nacionalni koordinator za tuberkulozo v BiH Hasan Žutić.

S pomočjo tega programa jim je uspelo število primerov tuberkuloze od leta 2007 zmanjšati za polovico, a so še vedno visoko nad evropskim povprečjem števila obolelih. Kljub temu so strokovnjaki v Bosni zadovoljni, saj končno niso več država z visoko stopnjo okuženosti s tuberkulozo, temveč se uvrščajo med srednje ogrožene države. Na sto tisoč prebivalcev jih oboli le še 30, kar je veliko manj kot pred letom 2007, ko jih je obolelo 50.

Stigmatizirani bolniki Toda nečesa kljub tako dobro organiziranemu boju proti tuberkulozi niso mogli spremeniti – stigmatiziranja obolelih. Tuberkuloza še vedno velja za bolezen siromašnih, bolnikov pa se okolica izogiba. "Nihče ti tega ne pove v obraz, a mnogi se te izogibajo, ne želijo biti v tvoji bližini. Zdravniki so mi razložili, da nisem nevaren za druge, celo ko sem bil dva meseca v bolnišnici, sem lahko imel obiske," je za DW o stigmi, ki se drži bolezni, razložil Marinko Kekerović iz vasi Korićani na planini Vlašić. Zbolel je pri 32 letih, kar je redko, saj je večina bolnikov starejša od 60 let. "Pri nas v družini imamo zgodovino pljučnih bolezni, tako da nisem bil prvi v družini, ki je zbolel za tuberkulozo. Na srečo smo zdaj vsi zdravi," je dejal.

Zanimivo je, da je v celotni BiH najmanj obolelih v Hercegovini. Za epicenter tuberkuloze v Bosni velja Tuzla, kjer je letos v dveh mesecih zaradi te bolezni umrlo sedem ljudi, hospitalizirali pa so jih že 52.

V Srbiji obolevajo učiteljice V Srbiji za epicenter tuberkuloze velja Novi Pazar. Lani novembra se je tam zgodilo, da je zbolela učiteljica v osnovni šoli, na preventivni pregled pa so nemudoma poslali 150 učencev, ki so bili v stiku z učiteljico. Čeprav so bili starši učencev prestrašeni, ni zbolel nihče. Le nekaj mesecev prej se je podoben primer zgodil v Leskovcu. V obeh primerih so srbski mediji poročali o začetku epidemije, a se to ni zgodilo.

Tudi v Srbiji na leto za tuberkulozo zboli okoli 1200 ljudi, a je to le 17 bolnikov na sto tisoč prebivalcev, tako da se Srbija uvršča med evropske države z nizko stopnjo obolevnosti. Ozdravljenih je več kot 80 odstotkov bolnikov, med najbolj ogrožene prebivalce pa spadajo zaporniki in Romi.

Zato tudi v Srbiji boj proti tuberkulozi podpira Globalni sklad. Od leta 2004, ko je program začel delovati, so okoli deset milijonov dolarjev oziroma 9,2 milijona evrov vložili za izgradnjo sistema laboratorijev za diagnosticiranje in število obolelih zmanjšali za polovico.

Ne spreglejte