Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
3. 10. 2017,
11.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

arbitraža Arbitražni sporazum Zoran Milanović Jernej Sekolec prisluškovanje

Torek, 3. 10. 2017, 11.47

6 let, 6 mesecev

Arbitraža: kako so prisluškovali slovenski strani #video

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Ponovno poslušajte prisluhe, v katere sta bila vpletena nekdanji slovenski arbiter Jernej Sekolec in nekdanja agentka v arbitražnem sporazumu Simona Drenik in zaradi katerih je Hrvaška izstopila iz arbitražnega sporazuma.

Sredi poletja, natančneje 22. julija leta 2015, je hrvaški Večernji list objavil telefonske prisluhe več pogovorom med arbitrom Jernejem Sekolcem in agentko, ki je sodelovala z arbitražnim sodiščem Simono Drenik.

V pogovorih je Sekolec Drenikovo obveščal o pogovorih s preostalimi arbitri in posredno nakazal, da bo Slovenija dobila stik z odprtim morjem, kar si je želela.

Novinar: Marko Gregorc/Video: Planet TV


Hrvaška takoj začela postopek za izstop

Takratni predsednik hrvaške vlade Zoran Milanović je teden dni po objavi prisluhov začel postopek izstopa Hrvaške iz arbitražnega sporazuma. | Foto: Reuters Takratni predsednik hrvaške vlade Zoran Milanović je teden dni po objavi prisluhov začel postopek izstopa Hrvaške iz arbitražnega sporazuma. Foto: Reuters Teden po objavi prisluhov je hrvaški sabor, ki ga je takrat vodil Zoran Milanović, začel postopke za prekinitev arbitražnega sporazuma. Kot razlog so navedli slovensko goljufanje, saj je Slovenija bistveno kršila določbe arbitražnega sporazuma. Hrvaška je prekinila sodelovanje s Haagom

Sekolec naj bi po njihovem mnenju nepovratno kompromitiral celoten postopek, ker naj bi v sodni spis naknadno vnašal dokumente.

Hrvaška se je odločila za odstop od arbitražnega sporazuma v skladu z dunajsko konvencijo o pravu mednarodnih pogodb.

Letos junija je arbitražno sodišče v Haagu sprejelo odločitev ter določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško. Hrvaška stran je v skladu s tem dobila območje, kjer stoji vojašnica na Trdinovem vrhu, Slovenija pa tri četrtine Piranskega zaliva. Hrvaška politika uveljavitev arbitražnega sporazuma zavrača.

Arbitraža: ali preiskovalci v prisluškovalni aferi res še tavajo v temi?

Nekdanji slovenski arbiter Jernej Sekolec in nekdanja agentka Slovenije v arbitražnem postopku Simona Drenik | Foto: STA , Nekdanji slovenski arbiter Jernej Sekolec in nekdanja agentka Slovenije v arbitražnem postopku Simona Drenik Foto: STA , Prisluškovalna afera, v katero sta bila vpletena Sekolec in Drenikova, je zdaj le dobila prvi epilog. Kot smo na Siol.net poročali v članku Arbitraža: ali preiskovalci v prisluškovalni aferi res še tavajo v temi?, so na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) potrdili, da zoper Simono Drenik niso našli dokazov za storitev kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali pravic in nevestnega dela v službi. Preiskavo v tem delu so namreč končali in maja letos oddali poročilo na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani.

Gre za del preiskave, ki je zajemal le Drenikovo, ne pa tudi Jerneja Sekolca, saj ta v obdobju njunih pogovorov ni bil zaposlen na ministrstvu za zunanje zadeve, ampak služboval na arbitražnem sodišču v Haagu. Ključno vprašanje, kdo je prisluškoval Sekolcu in Drenikovi, ki je danes zaposlena na ministrstvu za pravosodje, tudi po dveh letih uradno ostaja brez odgovora.

Kdo je prisluškoval?

Že maja lani so kriminalisti NPU na ljubljansko tožilstvo vložili ovadbo zoper neznanega storilca zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičenega prisluškovanja in zvočnega snemanja. "Predkazenski postopek še vedno traja s ciljem izsleditve storilca kaznivega dejanja," so pojasnili na policiji. Ovadba je tako že dobrih 16 mesecev na mizi okrožnega državnega tožilstva. To nam ni odgovorilo na vprašanje, v kateri fazi je zadeva. Odgovor bomo objavili takoj, ko ga prejmemo. 


Preberite celoten članek: Arbitraža: ali preiskovalci v prisluškovalni aferi res še tavajo v temi?


Avdio: Prisluhnite celotnemu pogovoru med Simono Drenik in Jernejem Sekolcem

Ne spreglejte