Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 4. 2014,
11.55

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

volitve začetek

Petek, 25. 4. 2014, 11.55

5 let, 7 mesecev

Anketa: Na vrhu evropskih volitev listi SDS in SLS-NSi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Med sodelujočimi v anketi bi 12 odstotkov glasovalo za listo SDS z Milanom Zverom, 10,3 odstotka za listo SLS-NSi z Lojzetom Peterletom in 6,8 odstotka za listo Verjamem z Igorjem Šoltesom.

Zadnji dan, ko je še mogoče vložiti kandidatne liste, je tudi uradno stekla volilna kampanja pred volitvami osmih slovenskih predstavnikov v Evropskem parlamentu v novem petletnem obdobju.

Na Državni volilni komisiji so kandidaturo vložili Stranka slovenskega naroda (SSN) in Zeleni Slovenije ter Jelko Kacin, nosilec kandidatne liste Kacin – Konkretno, Mladinski svet Slovenije, Slovenska nacionalna stranka (SNS), slovenska demokratska stranka (SDS), Združena Levica ter Naprej Slovenija.

Nosilec liste zunajparlamentarne SSN je pravnik Bogomil Knavs, poleg članov SSN pa so na njej tudi predstavniki civilnodružbenega gibanja SOL Slovenije. Knavsu na kandidatni listi sledijo ekonomistka Janica Millonig, teolog Dušan Egidij Kubot - TotiSlo, živilska tehnica Ivica Krajnc, diplomant upravnih ved Miha Majc in inženirka mikrobiologije Simona Drev.

Zeleni: Naš program je sprejemljiv za vse Nosilec liste zunajparlamentarne stranke Zeleni Slovenije je predsednik stranke Vlado Čuš, ki pravi, da je njihov program sprejemljiv za vse in vsem koristi. Čuš upa, da bodo tudi volivci v Sloveniji spoznali, da se v državah, kjer so Zeleni v parlamentu, živi bolje.

Na evropski listi Zelenih Slovenije mu sledijo ekonomistka Barbara Cenčič Krajnc, podjetnik Martin Gorjanc, podjetnica Nives Grlj, arhitekt Marko Mitja Feguš, kozmetičarka Tamara Galun, nekdanji vrhunski atlet Franc Branko Vivod in inženirka metalurgije Andreja Galinec.

"Pomembno je biti konkreten" Jelko Kacin, ki se ni uspel dogovoriti o skupni listi s Pozitivno Slovenijo, je vložil kandidatno listo Kacin – Konkretno. "V življenju je zelo pomembno biti konkreten. Zato je tudi lista, ki smo jo danes vložili na DVK, zelo konkretna," je ob vložitvi liste poudaril Kacin.

Evropskemu poslancu na listi sledijo sodelavka britanske vlade Polona Sagadin, direktor Sklada za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF) Dorijan Maršič, direktorica humanitarnega Društva UP Jesenice Faila Pašić Bišić, vodja pisarne poslanca v Bruslju Andrej Lavtar, vodja projektov Tatjana Greif, študent Jure Pucko in podpredsednica Mladinskega sveta Slovenije Sara Karba.

SNS vložila listo za evropske volitve Na DVK je kandidatno listo za volitve v Evropski parlament vložila tudi zunajparlamentarna SNS. Nosilec liste, predsednik stranke Zmago Jelinčič je zatrdil, da se bodo v primeru vstopa v parlament zavzemali za Slovenijo. Dokončne sestave liste Jelinčič ni želel razkriti, dodal je, da jo bodo predstavili prihodnji teden.

SNS sicer spada med bolj evroskeptične stranke, a Jelinčič to stališče označuje za evrorealizem. Poudaril je, da tako imenovani evrorealizem v Evropskem parlamentu narašča in da bo treba nasloviti te poglede. "Ogromno stvari je treba urediti na ravni evropskih institucij. Še posebej je treba zmanjšati neskončni birokratski sistem EU, plačilni sistem je treba malo prirezati in še veliko več," je povedal predsednik SNS.

Lista SDS bo v kampanji za evropske volitve iskala predvsem stične točke z EU Lista SDS namerava v kampanji za evropske volitve iskati predvsem stične točke med Slovenijo in EU, je na novinarski konferenci povedal njen nosilec Milan Zver. Pri programu, ki ga zastopa lista, med drugim izpostavlja potrebo po manj birokracije v EU ter boljšem črpanju sredstev. Volitve bodo po oceni Zvera svojevrsten test zaupanja v vlado.

Združena levica na evropske volitve z vizijo gospodarske obnove Združena levica na volitve v evropski parlament odhaja s programom, ki med drugim predvideva gospodarsko obnovo držav EU in večje sodelovanje med državami. Kandidatno listo so na Državno volilno komisijo vložili danes, h kandidaturi pa so priložili kar 2500 podpisov, čeprav je bilo potrebnih 1000.

Zares za boljšo gospodarsko politiko in manjši demokratični deficit Nosilka liste zunajparlamentarne stranke Zares, nekdanja gospodarska ministrica Darja Radič, je ob vložitvi kandidatne liste za evropske volitve na DVK zagotovila, da se Zares zavzema za boljšo evropsko gospodarsko politiko in za manjši demokratični deficit institucij Evropske unije. "Med ključnimi temami, ki jih bomo izpostavljali, je gospodarska politika EU, ki jo vodi aktualna Evropska komisija. Mi z njo nismo zadovoljni, saj lahko vidimo, kam nas je ta politika pripeljala," je dejala Radičeva in dodala, da si bodo prizadevali, da bo gospodarska politika EU v interesu Slovenije.

DL verjame v preboj v Evropski parlament z vsaj enim poslancem Strankam in listam, ki so na Državno volilno komisijo vložile kandidaturo za volitve v evropski parlament, se je pridružila tudi DL. Nosilec liste Senko Pličanič pravi, da bodo z minimalnimi stroški dosegli velik učinek, in sicer zmago na volitvah oziroma, da pridejo v parlament z vsaj enim poslancem. Pličanič je pred vložitvijo kandidature v izjavi dejal, da imajo zelo drugačen program kot ostale liste. Njihov program namreč temelji na tem, da se od EU da dobiti veliko več, kot smo doslej, tudi s povezovanjem na evropski ravni, je dejal.

Kandidaturo vložila tudi Naprej Slovenija, a la s štirimi podpisi volivcev Kandidatno listo za volitve v Evropski parlament je danes vložila tudi zunajparlamentarna stranka Naprej Slovenija. A so v stranki kandidaturi priložili le štiri podpise državljanov, zato je pričakovati, da bo Državna volilna komisija kandidatno listo te stranke na sobotni seji zavrnila.

Ne spreglejte