Ponedeljek,
10. 9. 2018,
13.04

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,67

9

Natisni članek

Andrej Šiško Štajerska varda policija

Ponedeljek, 10. 9. 2018, 13.04

5 let, 7 mesecev

Andrej Šiško je na prostosti. Kakšni bodo naslednji koraki pravosodja? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,67

9

Potem ko je preiskovalni sodnik okrožnega sodišča v Mariboru v nedeljo zvečer za vodjo Štajerske varde Andreja Šiška, ki je osumljen ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, odredil izpustitev na prostost, je zdaj na potezi zunajobravnavni senat omenjenega sodišča. Ta ima 48 ur časa, da odloči, ali se strinja z odločitvijo preiskovalnega sodnika.

Tožilstvo je pripor predlagalo zaradi ponovitvene nevarnosti, a je preiskovalni sodnik po zaslišanju ocenil, da glede na predložene dokaze s strani tožilstva ni potrebe za odreditev pripora.

Zadeva gre zdaj samodejno v odločanje na zunajobravnavni senat sodišča, pojasnjujejo na tožilstvu. Glede na obsežnost in kompleksnost zadeve gre pričakovati, da si bo ta za primer vzel več dni časa. Tako tožilstvo kot sodišče se namreč s sumi tovrstnega kaznivega dejanja še niso srečali, prav tako ni na voljo sodne prakse, zato primer zahteva posebno pozornost.

Andrej Šiško
Novice Andrej Šiško znova na prostosti

Sodišče: Odločitev senata bi morala biti sprejeta najpozneje v torek zvečer

Na mariborskem okrožnem sodišču so sicer danes pojasnili, da mora zunajobravnavni senat o nestrinjanju preiskovalnega sodnika s predlogom državnega tožilca za odreditev pripora odločiti v roku 48 ur od predložitve odločitve preiskovalnega sodnika. Glede na to, da so odločitev preiskovalnega sodnika sporočili v nedeljo zvečer, bi morala biti odločitev senata sprejeta najpozneje v torek zvečer.

"Pristojnost zunajobravnavnega senata za odločanje o nestrinjanju je določena v 202. členu zakona o kazenskem postopku in je predvidena v vseh primerih, kadar se preiskovalni sodnik ne strinja s predlogom državnega tožilca za odreditev pripora," so navedli na sodišču.

Kaj o Štajerski vardi pravi nekdanji obveščevalec Marjan Miklavčič? Video: Planet TV


Odločitev preiskovalnega sodnika ne vpliva na nadaljnje poteze tožilstva

V primeru, da senat ob odločanju o nestrinjanju odredi pripor zoper določeno osebo, je zoper ta sklep dopustna pritožba na višje sodišče. V primeru, da pritrdi preiskovalnemu sodniku in predlog za odreditev pripora prav tako zavrne, je odločitev dokončna, saj pritožba ni možna.

"Odločitev preiskovalnega sodnika, da ne odredi pripora zoper privedeno osebo, ne vpliva na nadaljnji postopek zoper privedenega, ki je zaenkrat v domeni pristojnega državnega tožilstva. Tožilstvo sme ne glede na odločitev preiskovalnega sodnika zoper privedenega vložiti obtožni akt ali zahtevo za preiskavo," so še pojasnili na sodišču.

Tožilstvo po besedah vodje mariborskega okrožnega tožilstva Darka Simoniča še vedno stoji za stališči, ki jih je predstavilo v nedeljo pred preiskovalnim sodnikom. O nadaljnjih korakih za zdaj ne more govoriti. "O nadaljevanju postopka bomo odločili, ko bomo prejeli pisno odločitev senata," je povedal.

Andrej Šiško
Novice Šiško ostaja v priporu, pred sodiščem shod njegovih podpornikov #video

Šiško osumljen ščuvanja k nasilni spremembi ustave 

Andrej Šiško je osumljen kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi s kaznivim dejanjem oboroženega upora, za kar je lahko zagrožena kazen do 15 let zapora.

Po ugotovitvah kriminalistov je iz objav z zborovanja domnevne paravojaške enote Štajerska varda na začetku meseca v bližini Apač razvidno, da je osumljeni Šiško s pozivi ščuval k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države. Prav tako naj bi bilo s fotografij in videoposnetkov razvidno, da je osumljeni posedoval jurišno puško, ki spada v kategorijo prepovedanega orožja.

Andrej Šiško
Novice Tudi brez Šiška novačijo nove: Štajerska varda organizira novo srečanje #video

Šiška, ki je vodja samooklicane Štajerske varde, sicer pa predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija in eden od kandidatov na zadnjih predsedniških volitvah, so policisti aretirali po hišnih preiskavah v četrtek na njegovem domu v Mariboru.

V soboto zjutraj so ga s kazensko ovadbo privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku. Ta je zanj odredil 48-urno sodno pridržanje, ki bi se moralo izteči danes zjutraj. Po večurnem zaslišanju je preiskovalni sodnik v nedeljo popoldne nato odločil, da se privedenemu odpravi pridržanje. Šiško je bil tako v nedeljo zvečer izpuščen na prostost.

Andrej Šiško
Novice Policija aretirala Šiška in vidnega člana podmladka SDS #video #foto