Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 2. 2017,
7.21

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Eles

Natisni članek

Eles elektrika advertorial

Ponedeljek, 20. 2. 2017, 7.21

2 meseca, 1 teden

Ali veste, kako pride elektrika do vaših vtičnic?

Vsebino omogoča Eles
Kavč, stanovanje, družina | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Slovenski sistemski operater ELES se z vrhunsko tehnološko opremo postavlja ob bok najsodobnejšim evropskim operaterjem prenosnih omrežij. Več kot 550 zaposlenih skrbi za nemoteno in zanesljivo obratovanje kar 2.560 kilometrov daljnovodov in 1.622 kilometrov optičnega omrežja.

Gotovo se še spominjate hudega žleda, ki je leta 2014 prizadel državo. Ledena ujma, ki je konec januarja in v začetku februarja zajela vso Slovenijo, je poleg ogromne škode v gozdovih povzročila tudi večmilijonsko škodo na energetski infrastrukturi. Skupno je bilo poškodovanih skoraj 1.573 kilometrov distribucijskega omrežja in 30 kilometrov prenosnega omrežja. Vzdrževalcem je sicer z velikimi napori uspelo zasilno sanirati elektroenergetsko omrežje, tako da so konec februarja električno energijo dobili prav vsi odjemalci, popolna sanacija pa je potekala precej dlje.

Eles | Foto:

Žal se pogosto šele ob takšnih dogodkih zavemo, da naš vsakdanji svet udobja brez električne energije ne bi obstajal. Z električno energijo lahko vsak trenutek izpolnimo svoje potrebe in uresničimo želje, ker nekdo 24 ur na dan skrbi za njen zanesljiv, varen in neprekinjen prenos. Ta nekdo je družba ELES.

V primeru izpada ali napake v prenosnem elektroenergetskem omrežju, torej ob prekinitvi napajanja, morajo operaterji v Republiškem centru vodenja električni energiji v istem hipu zagotoviti drugo pot. Samo, če družba ELES ta cilj doseže ter je celoten elektroenergetski sistem Slovenije v popolnem ravnovesju, je v vtičnicah naših domov elektrika.

Eles | Foto:

V družbi ELES skrbijo za varen, zanesljiv in neprekinjen prenos električne energije. ELES je sistemski operater prenosnega elektroenergetskega omrežja in varuh slovenskega elektroenergetskega sistema, tesno povezanega s prenosnimi omrežji sosednjih držav in vpetega v evropski energetski sistem. Strokovnjaki v družbi ELES z znanjem in napredno tehnologijo odjemalcem zagotavljajo zanesljivost in kakovost prenosa energije ter s tem – kakovost življenja.

Z zanesljivim prenosom električne energije v družbi ELES skrbijo za kakovost življenja, stabilnost delovanja organizacij in razvoj družbe v Sloveniji in regiji. To je njihovo poslanstvo.

Eles | Foto:

Vodenje in nadzor elektroenergetskega sistema

Prenosno omrežje (400-, 220- in 110-kilovoltni daljnovodi ter centri za infrastrukturo prenosnega omrežja v Beričevem, Podlogu, Divači in Mariboru) električno povezuje tri strani. Na eni strani so na prenosno omrežje priključene elektrarne, ki oddajajo električno energijo, na drugi strani mednarodne čezmejne povezave, prek katerih družba ELES izmenjuje električno energijo z Avstrijo, Italijo in Hrvaško, na tretji strani pa je pet distribucijskih družb (Elektro Ljubljana, Elektro Maribor, Elektro Celje, Elektro Gorenjska in Elektro Primorska) in nekaj velikih neposrednih odjemalcev, ki iz prenosnega omrežja prevzemajo električno energijo. Tako prenosno omrežje, skupaj z distribucijskim, in veliki porabniki tvorijo elektroenergetski sistem Slovenije (EES).

Eles | Foto:

Delovanje celotnega elektroenergetskega sistema države v družbi ELES nadzirajo iz Republiškega centra vodenja (RCV). To delo opravljajo s pomočjo sistemov za zajem podatkov, zaščite, sistemov vodenja postaj, sistemov števčnih meritev, sistemov registracije kakovosti, telekomunikacijskih omrežij in drugih sistemov, ki so nujno potrebni za celovito obvladovanje prenosnega omrežja. Poleg vodenja slovenskega sistema vodijo tudi regulacijsko območje Slovenije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine.

Zaradi omejenega časa za odločanje imajo operaterji v Republiškem centru vodenja polna pooblastila za izvedbo katerihkoli ukrepov, da bi preprečili širjenje motenj ali razpad sistema. Delo operaterjev je organizirano izmensko, saj mora biti zagotovljena stalna prisotnost, 24 ur na dan in vse dni v letu. S tem družba ELES zagotavlja varen in zanesljiv prenos električne energije.

Evropske povezave

Posamezno elektroenergetsko omrežje pa ne more obratovati samo zase, zato je ključno povezovanje z omrežji sosednjih držav. Slovenija ima pri prenosu električne energije izjemno pomembno geografsko lego. Leži na prehodu številnih prenosnih poti v smeri vzhod–zahod in sever–jug, zato je družba ELES kot evropski sistemski operater aktivno vključena v oblikovanje in razvoj enotnega evropskega trga. V skladu s tem organizirajo avkcije za dodeljevanje čezmejnih prenosih zmogljivosti in zagotavljajo sistemske storitve.

Eles | Foto:

Vzdrževanje, graditev in posodabljanje elektroenergetskega omrežja

To je ena ključnih dejavnosti družbe ELES za pokrivanje naraščajočih potreb po električni energiji ter zagotavljanje njenega varnega in učinkovitega prenosa. Vsaka širitev prenosnega omrežja je strateško načrtovana. Družba vlaga v gradnjo novih daljnovodov in v obnovo že obstoječih, gradi in obnavlja razdelilne transformatorske postaje ter vlaga v sekundarno opremo.

Eles | Foto:

Kakovostno in učinkovito vzdrževanje dosegajo z natančnim načrtovanjem, dobrim vzdrževanjem baze podatkov, uporabo analitičnih računalniških orodij in programov ter centralizacijo postopkov na področju priprave del, nadzora elektroenergetskih naprav in izvedbe vzdrževalnih del v štirih centrih po Sloveniji.

Strateško načrtovan razvoj

Investicije v nove objekte temeljijo na Načrtu razvoja prenosnega omrežja elektroenergetskega sistema Slovenije, ki temelji na potrebah slovenskih odjemalcev in strateških načrtih mednarodnih elektroenergetskih povezav. Načrt razvoja prenosnega omrežja EES je izdelan na osnovi podatkov o obstoječih in načrtovanih proizvodnih enotah vseh proizvodnih podjetij v Sloveniji, stanja in starosti elementov ter naprav omrežja, prihodnjih potreb porabnikov ter obstoječih in predvidenih tranzitov pretokov moči. Vsakokratno načrtovanje prenosnega omrežja je optimum med tehničnimi, ekonomskimi in okoljevarstvenimi kriteriji.

Eles | Foto: V družbi ELES se zavedajo, da z delovanjem posegajo v naš skupni prostor, da posegajo v življenje, a to počnejo premišljeno, na načelih trajnostnega razvoja družbenega in naravnega okolja. Zato skrbno vzpostavljajo vezi partnerstva in zaupanja, spoštujejo naravno okolje in z dejanji dokazujejo svojo odgovornost do družbe.

Prihodnost je v pametnih omrežjih

Z vrhunsko tehnološko opremo se slovenski sistemski operater ELES postavlja ob bok najsodobnejšim evropskim operaterjem prenosnih omrežij in dosega vse standarde sodobno organizirane gospodarske družbe. Z enim od tehnološko najnaprednejših omrežij postaja družba ELES tudi ključni člen energetske stabilnosti v regiji. S povečevanjem deleža nestabilnih obnovljivih virov energije se operaterji srečujejo z novimi izzivi, ki jih ELES rešuje z izvajanjem projektov pametnih omrežij (angl. Smart Grid). Pametno omrežje je tisto omrežje, ki lahko stroškovno učinkovito vključuje posebnosti in dejavnosti vseh uporabnikov, ki so nanj priključeni – proizvajalci, odjemalci in tisti, ki so hkrati oboje, z namenom, da se zagotovi ekonomsko učinkovit, trajnostni sistem energetskega omrežja z nizkimi izgubami, visoko stopnjo zanesljivosti in kakovosti oskrbe. Najodmevnejši projekti na tem področju, ki trenutno potekajo, so NEDO, FutureFlow, Sincro.Grid in MIGRATE.

Ali ste vedeli? 

  • Da je družba ELES zadolžena za varno in zanesljivo upravljanje, razvoj, gradnjo in vzdrževanje 400-, 220- in dela 110-kilovatnega prenosnega omrežja.
  • Da več kot 550 zaposlenih skrbi za nemoteno in zanesljivo obratovanje kar 2.560 kilometrov daljnovodov in 1.622 kilometrov optičnega omrežja.
  • Da prenos električne energije pomeni električno povezavo med proizvajalci in odjemalci električne energije ter s sosednjimi elektroenergetskimi omrežji.
  • Da mora biti v omrežju vedno vzpostavljeno ravnovesje med proizvedeno in porabljeno energijo, ker elektrike ni mogoče skladiščiti.

Družba ELES letno v prenosno omrežje od proizvajalcev električne energije prevzame več kot 20 tisoč gigavatnih ur električne energije. S to energijo bi lahko žarnica gorela več kot milijon let.

Ne spreglejte