Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 4. 2012,
7.15

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 4. 2012, 7.15

7 let, 12 mesecev

Matic Munc, tisti borec za pravice slabotnejših, ki je postal vodja "kriminalne" združbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Borec, ki se po robinhoodovsko izpostavlja za pravice slabotnejših, v preteklem tednu pa se je čez noč prelevil v vodjo kriminalne združbe, vpletene v skrivanje koroške deklice.

V mladosti novinar Radia Študent se je za mikrofonom skalil v artikuliranega govorca, kar danes s pridom izkorišča. Po nekaj letih dela na CSD Ljubljana Moste - Polje, kjer se je kot dolgolasi tetovirani strokovni delavec ukvarjal z mladimi žrtvami najrazličnejših oblik nasilja, mu je prekipelo. V medijih je javno kritiziral nepravilnosti na CSD in si kmalu prislužil nehvaležni naziv žvižgača, ko je zaradi domnevnega nevestnega dela v službi ovadil nekaj svojih kolegic.

S CSD na Povšetovo Zaradi opozarjanja na nepravilnosti v lastnih vrstah si je nakopal nemalo nasprotnikov, CSD pa zamenjal za zapor na Povšetovi, kjer zaprtim in priprtim osebam nudi psihološko pomoč.

Ironično: ta bo v prihodnosti za nekaj časa po vsej verjetnosti postal celo njegov prehodni dom. Do takrat, kot je napovedal na petkovi tiskovni konferenci, ko so njega, njegovo ženo Jernejo in Natalijo Markač izpustili iz pripora, dela naprej tudi njegova svetovalnica Akcija!, kjer v popoldanskem času opravlja svetovalno dejavnost.

Od junaka do kriminalca In čeprav mu je treba priznati, da Slovenija potrebuje človeka, ki jasno in glasno, brez dlake na jeziku opozarja na nedoslednosti, domnevne nezakonitosti in nepravilnosti v sistemu, ki lahko posameznika zmeljejo v prah, si prav gotovo ni predstavljal, da se bo zgodba končala za rešetkami.

Nečasten konec Konca primera koroške deklice, v katerem je dve leti zastopal interese očeta, si namreč ne more šteti ne v čast ne v ponos. Čez noč se je tako iz nekoga, ki predstavlja šibkejše v sistemu, v očeh javnosti prelevil v človeka, ki naj bi v okviru domnevno organizirane kriminalne združbe poskrbel za skrivanje majhne, domnevno spolno zlorabljene punčke. Kot je znano, na to, da "sum zlorabe ni bil raziskan", v Akciji! nenehno opozarjajo, še vedno pa trdi: "Ne vem, kje je bila deklica."

Oskrba deklice in babice ter vsi stiki naj bi po Munčevih besedah potekali prek mednarodne organizacije, ki se ukvarja s pomočjo otrokom, ki se morajo zaradi takšnih ali drugačnih razlogov skrivati. A to je stvar, ki jo morajo preiskati organi pregona.

Cinizem in sarkazem "Imam precej koleričen značaj in znam močno vzrojiti, ker zelo spretno uporabljam cinizem in sarkazem. Tako me imajo ljudje za precej pasivno-agresivnega človeka, kar je mogoče deloma celo res ... Prav tako sebe ne vidim kot izrazito timskega človeka, saj izjemno težko delujem v timih, kjer se veliko 'naklada' in malo naredi. Občasno buldožersko rinem z glavo skozi zid in pozabim na diplomatske pristope," se je pred dvema letoma opisal za Planet Siol.net.

Z glavo skozi zid V primeru koroške deklice je prav gotovo rinil z glavo skozi zid, vse skupaj pa je ušlo izpod kakršnegakoli razumnega nadzora. Postopki na sodiščih končani, oče nepravnomočno obsojen, ovadbe, aretacije, pripor, vrnitev deklice ... in vsi priprti na prostosti. Konec? Najhujši mogoč scenarij, pravi Munc.

Znanstvena fantastika Tega znanstvenofantastičnega filma, v katerem glavno vlogo igra domnevno spolno zlorabljena majhna deklica in ki prikazuje dve leti njenega življenja in življenja nastopajočih, se ne bi sramoval niti Hollywood. "A jaz nisem bil koordinator zadeve, vse se je odvijalo po navodilih Draga Kosa," trdi Munc, ki si zaslug za scenarij oziroma režijo tega znanstvenofantastičnega filma očitno ne želi pripisati.

Pooblastilo "Velikokrat smo bili tik pred tem, da Boštjanu Kakerju odpovemo pooblastilo, a nas je potem njegov oče Zvone vedno znova prepričal, da moramo vztrajati," pojasni Munc. No, to cincanje ga bo v prihodnosti prav gotovo stalo svobodo. Tega se prekleto dobro zaveda.

Sovražniki: "Dost' ga 'mamo" Munc, ki pooseblja geslo "Dost mamo!", ima za seboj precej podpornikov, predvsem ljudi, ki jih je sistem tako ali drugače prizadel oziroma pokopal. Ti so zelo dejavni na socialnem omrežju Facebook, že na petkovi tiskovni konferenci pa so napovedali, da se bodo bojevali naprej. Nemalo pa je tudi takšnih, ki Munca preprosto ne prenesejo, saj ne marajo "njegove samopromocije, iskanja slave, samopotrjevanja, pojavljanja v medijih".

No, pojavljanju v medijih se v prihodnosti zagotovo ne bo mogel izogniti, tudi če bi hotel. Nad glavo mu namreč visijo štiri ovadbe, povezane s koroško deklico.

Ne spreglejte