Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
28. 6. 2010,
10.09

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 6. 2010, 10.09

8 let, 3 mesece

Kako kupiti ... fotoaparat

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dandanes smo že vsi fotografi: eni ustvarjajo občasne počitniške fotografije, drugim je to vir preživljanja, večina nas je vmes.

Velik in dokaj uspešen prodor v tradicionalni svet fotografije, kjer so nekoč kraljevale izključno fotografske blagovne znamke, so naredili pametni telefoni z vgrajenimi fotoaparati, ti danes zmorejo posneti veliko boljše fotografije, kot so jih še pred petimi leti ustvarjali "trotlzihri" − največkrat preprosti fotoaparati s samodejno izbiro nastavitev.

Na mobilnih telefonih so dobri za skromne zahteve Z naraščajočo ločljivostjo posnetkov, izboljšano optiko in funkcijami, ki so nekoč bile privilegij zgolj "pravih" fotoaparatov, pametni telefoni z vgrajenimi fotoaparati danes že zadovoljijo (nekatere) potrebe in pričakovanja tudi nekoliko bolj zahtevnih uporabnikov.

Toda vedeti je treba, da so fotoaparati na mobilnih telefonih le dodana vrednost in da za resnejše fotografiranje ne bodo zadoščali – ne nazadnje tudi zato, ker se njihove leče skromnih velikosti ne morejo kosati s precej večjimi na običajnih fotoaparatih. Fotoaparati na pametnih telefonih se zadovoljivo obnesejo pri fotografiranju zunanjih posnetkov z dobro in enakomerno osvetlitvijo fotografirane površine ter pri dovolj veliki razdalji od motiva (v grobem od enega metra), a če želite, denimo, nočne fotografije, proti sončni svetlobi, detajle in povečave ter posnetke iz bližine, vas bo tak fotoaparat prej ali slej pustil na cedilu in razočaral.

Če se mudi … Če svoje fotografije radi takoj pošiljate drugim, po elektronski pošti ali prek večpredstavnostnih sporočil (MMS), jih želite čim prej objaviti v spletnem albumu ali kako drugače posredovati, bodo fotoaparati na pametnih mobilnih telefonih pri vas zagotovo dobili še kakšno pozitivno točko.

Toda vsak resni amaterski in zlasti profesionalni fotograf, četudi ceni napredne tehnologije fotoaparatov, ki mu omogočajo določeno stopnjo avtomatizacije, zna in želi upravljati parametre fotografiranja, kot sta odprtina zaslonke in čas ekspozicije. Zato se skoraj brez izjeme pri fotografiranju odloča za ročno izbiro nastavitev, saj to omogoča ne le fotografiranje v bolj zapletenih okoliščinah temveč tudi umetniško izražanje (zabrisani ali zamegljeni motivi, učinki, igra svetlobe …).

Zaton analognih Digitalni fotoaparati, kjer se posnetki shranjujejo v digitalni obliki na pomnilniškem mediju, so skoraj popolnoma izrinili analogne fotoaparate, pri katerih se posnetki shranjujejo na filmu oziroma fotografskem papirju. Prednosti digitalnega shranjevanja posnetkov so številne – od lažje in veliko hitrejše obdelave in shranjevanja do možnosti izdelave številnih obdelanih različic ter preprostega in hitrega posredovanja posnetkov ne glede na razdaljo, a redki, predvsem profesionalni fotografi, še vedno trmasto prisegajo na filme, zlasti kadar so privrženci črno-belega fotografiranja, kjer orisi in teksture pridejo celo bolj do izraza kot pri barvni fotografiji. »Učinkov, ki jih omogoča črno-bela fotografija, digitalna fotografija preprosto ne more zagotoviti, toda digitalna fotografija me preživlja, črno-bela pa mi je v veselje,« nam je povedala naša fotografinja Tina Deu.

Toda navdušencev nad analognimi fotoaparati je že tako malo, da je te aparate pravzaprav že zelo težko najti, zato bo velika večina uporabnikov zagotovo izbirala med digitalnimi fotoaparati.

Kompaktni ali zrcalnorefleksni Ko pa se odločite za nakup "pravega" fotoaparata, bo poleg večnega vprašanja, "koliko denarja sem pripravljen dati za to, kar potrebujem", (ki pravzaprav velja pri vseh nakupih in ne samo fotoaparatih) treba izbrati med kompaktnim aparatom in zrcalnorefleksnim fotoaparatom.

Kompaktni aparati so primerni predvsem za tiste, ki jim je gibljivost najpomembnejša, saj sta telo fotoaparata in njegov objektiv v enem kosu, taki fotoaparati pa so primerni za nošenje v torbicah razmeroma skromnih velikosti ter lažji za vzdrževanje.

Upoštevati vse stroške nabave Pri zrcalnorefleksnih fotoaparatih je nakup telesa ter enega ali več objektivov ločen in prav možnost uporabe večjega števila objektivov, odvisno od naloge in potreb, da fotografu večjo ustvarjalno svobodo – a na račun praviloma višjih nabavnih cen ter veliko večjih in težjih fotografskih torb. Spregledati ne smemo, da je treba biti pri zrcalnorefleksnih fotoaparatih veliko bolj skrben, saj je že vsaka menjava objektiva priložnost, da drobec prahu zaide tja, kjer si ga ne želimo.

Kompaktni fotoaparati so večinoma že samozadostni, a tudi pri njihovi uporabi se lahko pojavi želja ali potreba po dodatni opremi, kot so žarometi, torbice, dodatni mediji, stojala … Pri zrcalnorefleksnih fotoparatih je ta verjetnost še večja, zato je v vseh primerih pri finančni presoji nakupa treba upoštevati ves strošek želene nabave.

Največjih ločljivosti ne potrebujejo vsi Profesionalni fotografi se večinoma navadijo na eno blagovno znamko fotoaparatov, pa tudi bolj vneti amaterji praviloma razvijejo več posluha za eno blagovno znamko. Bolj kot izbiro znamke pa je treba pri nakupu upoštevati tehnične značilnosti fotoaparata.

Začne se že pri ločljivosti: posnetki visoke ločljivosti zahtevajo več prostora na pomnilniških medijih in zato je njihova obdelava nekoliko počasnejša. Danes imajo že najcenejši fotoaparati več kot primerno ločljivost za oglede na računalniških zaslonih in tisk na običajne velikosti fotografij – ločljivosti nad pet milijonov so zaukazane le pri tisku velikih fotografij.

Samo optična povečava je prava povečava Proizvajalci se radi pohvalijo z možnostmi povečav, a pozor – ločiti je treba med optično povečavo in digitalno povečavo. Edina prava povečava je optična povečava, ki dejansko poveča in "približa" fotografirani motiv. Digitalna povečava ta učinek ustvari s povečanjem pik na posnetku, kar pomeni, da ob večji digitalni povečavi posnetek neizogibno izgublja ostrino.

Premik v video Tako kot so mobilni telefoni zajadrali v svet fotoaparatov, so tudi fotoaparati začeli odžirati kruh kameram za snemanje videoposnetkov. Glede na želje in potrebe je treba premisliti o nakupu fotoaparata s podporo snemanju videoposnetkov, pri čemer ne gre spregledati, da nekateri zmogljivejši novinci že lahko posnamejo video v najvišji kakovosti (Full HD).

Baterije, pomnilniške kartice … Pomisliti je treba tudi na vir napajanja. Fotoaparati, ki podpirajo običajne baterije, so primerni za tiste redke oprave v odročne kraje, kjer omrežnih vtičnic morda ne bomo srečali vsak dan, sicer pa so skoraj brez izjeme boljši tisti, ki uporabljajo obnovljive baterije in imajo priložen tudi napajalnik za polnjenje. Ne le, da je taka rešitev dolgoročno gospodarnejša, temveč je tudi ekološko veliko bolj sprejemljiva. V vsakem primeru ne pozabite na nadomestne baterije in zadostno količino ustreznega pomnilniškega medija – razočaranje, ko v usodnem trenutku fotoaparat izdahne ali ne more shraniti posnetka, je nepopisno.

Ne spreglejte