Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 11. 2017,
13.58

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,03

14

Natisni članek

tožba sindikat Luka Koper Jure Leben

Ponedeljek, 27. 11. 2017, 13.58

6 let, 5 mesecev

Zakaj čudežni deček SMC ne more biti šef Luke Koper

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,03

14

Jure Leben | Foto STA

Foto: STA

Jure Leben, državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo, ne more biti predsednik uprave Luke Koper. Kaj se torej skriva v ozadju zgodbe o njegovem vzponu?

Vse bolj postaja jasno, da so Draganu Matiću dnevi na čelu Luke Koper šteti. 

Že sredi meseca smo na Siol.net razkrili, da bodo delničarji Luke na decembrski skupščini odločali o nezaupnici Matiću. 

Čeprav gre za akt, ki ga lahko nadzorniki spoštujejo ali pa tudi ne, bo nadzorni svet po tistem, ko se bo seznanil z nezaupnico, po naših informacijah zagotovo začel postopek odpoklica uprave, ker naj bi huje kršil obveznosti in ni sposoben voditi poslov. 

Zakaj Leben 

Glavni očitek Matiću je, da se neuspešno spopada s problematiko izvajalcev pristaniških storitev (IPS), za katere Luka Koper letno nameni 25 milijonov evrov, del tega denarja pa tudi po ugotovitvah finančne uprave (Furs) prek neplačujočih gospodarskih subjektov (tako imenovanih "missing traderjev") z gotovinskimi dvigi izgine neznano kam. 

Svet delavcev Luke Koper je danes soglasno podprl delo vsake uprave, ki dela v dobro družbe in zaposlenih, je po seji povedal predsednik sveta Mirko Slosar. Podporo sedanji upravi na čelu z Matićem je utemeljil z dobrimi rezultati, ki po njegovih navedbah vključujejo tudi položaj zaposlenih pri izvajalcih pristaniških storitev (IPS). (STA)

Dragomir Matić, aktualni predsednik uprave Luke Koper
 | Foto: Bor Slana Dragomir Matić, aktualni predsednik uprave Luke Koper Foto: Bor Slana V javnosti zato že kroži več imen potencialnih Matićevih naslednikov. Posamezni mediji so tako v zadnjih tednih med kandidati za novega predsednika uprave Luke Koper kot golo dejstvo navajali tudi Jureta Lebna, državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo. 

Po oceni nekaterih medijev ima Leben v igri za vrh Luke trenutno celo največ možnosti. 

Toda ti medijski zapisi imajo eno veliko napako – Leben namreč pogojev za ta položaj sploh ne izpolnjuje.

 

Leben se je oglasil: Nisem kandidat

Jure Leben svojih ambicij v Luki Koper v zadnjih tednih javno ni zanikal. Na naš telefonski klic se ni odzval. Eno uro po objavi prispevka na Siol.net pa se je po več mesecih oglasil na Twitterju in zapisal, da ni kandidat za predsednika uprave Luke Koper.

Kaj zahteva statut Luke Koper

Krovni akt Luke Koper za predsednika uprave navaja več pogojev. Oseba, ki bi jo nadzorni svet imenoval na ta položaj, mora med drugim imeti najmanj pet let delovnih izkušenj na vodilnih delovnih mestih v velikih družbah. Po zakonu o gospodarskih družbah gre za poslovne skupine: 

  • ki imajo več kot 250 zaposlenih, 
  • ki letno ustvarijo najmanj 40 milijonov evrov prihodkov od prodaje in
  • katerih vrednost aktive presega 20 milijonov evrov. 

Tega pogoja Leben niti približno ne izpolnjuje. Iz njegovega uradnega življenjepisa ni mogoče razbrati, da bi kadarkoli v življenju zasedal vodilne položaje v velikih družbah.


Preberite še:

Zakaj preiskava smrti v Luki Koper stoji? Ker ima država le enega inšpektorja.

Upravi Luke Koper grozi nezaupnica na skupščini lastnikov 

Luka Koper: kaj bo pokazala preiskava nesreče, v katero je vpleten prvi sindikalist


Leben ne bo novi Gašpar Mišić

Tudi zato je težko verjeti, da bi ga nadzorni svet Luke Koper, ki ga vodi Rado Antolović, uvrstil v ožji izbor kandidatov za vodenje Luke. 

Rado Antolovič, predsednik nadzornega sveta družbe
 | Foto: STA , Rado Antolovič, predsednik nadzornega sveta družbe Foto: STA , Sploh ob dejstvu, da se nadzorni svet ukvarja s tožbo, ki jo je proti Luki Koper zaradi domnevno nezakonite razrešitve vložil Gašpar Gašpar Mišič, nekdanji državni sekretar v kabinetu predsednice vlade Alenke Bratušek, ki je leta 2013 na vrh Luke prišel mimo statutarnih določil in prav tako iz politike. 

Torej na enak način, kot to zdaj želi Leben. 

Od centra z enim zaposlenim …

36-letni Leben je kariero začel z delom v britanskem laboratoriju za raziskave v prometu (TRL). Gre za podjetje iz Wokinghama, ki zaposluje več kot tristo ljudi, Leben pa je opravljal naloge svetovalca za ocene učinkov na okolje pri več projektih. 

Leta 2008 se je vrnil v Slovenijo in postal direktor Centra za obnovljive vire in varstvo okolja Pivka. Ustanovila sta ga ministrstvo za okolje in prostor, ki ga je takrat vodil Janez Podobnik (SLS), in Občina Pivka. Imel je enega zaposlenega – Lebna. 

… do ideje o poslu z BMW

Vlada je center, s katerim je želela "spodbujati učinkovito rabo energije in širšo uporabo obnovljivih virov", že leto 2009 zaradi varčevanja in neučinkovitosti zaprla. Občina Pivka je proti državi zaradi nedelovanja centra, ki bi moral po načrtih graditi lastno sončno elektrarno, vložila tri tožbe v skupni višini 186 tisoč evrov. 

Leben je nato našel službo v javni upravi. Najprej v vladni službi za podnebne spremembe, nato pa na ministrstvu za okolje in prostor. 

Že tu je pokazal, da mu hoja po robu ni tuja. Zaslovel je kot avtor ideje o stotih novih limuzin BMW serije pet, ki bi jih nemški avtomobilski velikan dal v brezplačni najem vladi Boruta Pahorja. Posel bi financiral Hypo Leasing, država pa bi v zameno vložila 300 tisoč evrov v sončne elektrarne na strehah javnih stavb, ki bi jih postavilo podjetje Bisol. 

O tem se je Leben z BMW dogovarjal že v času, ko je vodil prej omenjeni center. Žena Jureta Lebna je sicer hči tedanjega člana uprave A-Cosmosa, distributerja vozil BMW. Zaradi medijske odmevnosti je posel na koncu padel v vodo.

Luka Koper. | Foto: STA , Foto: STA ,

Preboj s SMC …

Pred volitvami leta 2014 je Leben sodeloval pri ustanavljanju Stranke modernega centra (SMC) in bil po zmagi na volitvah imenovan na položaj državnega sekretarja na ministrstvu za okolje in prostor. 

Zapustiti ga je moral, ko se je izkazalo, da se je lažno predstavljal kot magister znanosti. Leben je namreč na britanski izobraževalni instituciji Oxford Brookes University pridobil naziv "Master of Science, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske", ki pa v Sloveniji ustreza sedmi stopnji po starem šolskem sistemu, ne magisteriju znanosti.

… umik in vrnitev 

Po dveh letih službovanja v Hotelu Bernardin, kjer je bil pomočnik predsednika uprave za projekte, povezane z energetsko učinkovitostjo, se je v politiko vrnil decembra lani, ko ga je vlada imenovana na položaj državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo. 

V njegovem življenjepisu lahko preberemo še, da je bil nekaj časa samostojni podjetnik, od maja 2014 pa je direktor dobrodelne fundacije Kondonga jani, ki deluje na območju Gvineje Bissau, države na zahodu Afrike. 

Kdo podpira Lebna - in kdo ne

Kako je torej mogoče, da se Lebna kljub pomanjkanju zahtevanih izkušenj sploh omenja v igri za položaj na čelu Luke Koper?

Luka Koper, protesti | Foto: STA , Foto: STA , Po neuradnih informacijah Leben nima skoraj nikakršne podpore znotraj SMC. 

Več virov znotraj stranke nam je v zadnjih dneh celo odkrito zatrdilo, da "se gre Leben samopromocijo". Njegov morebitni prihod v Luko namreč vidijo kot politični samomor SMC, ki je na oblast prišla z obljubami o moralnem in etičnem delovanju, hkrati pa bi na vrh enega najpomembnejših državnih podjetij nastavila člana svojega izvršnega odbora. 

Igra Borisa Popoviča?

Največje zaveznike naj bi imel Leben na Obali, natančneje župana Mestne občine Koper Borisa Popoviča. Po tem, ko je ta spoznal, da z vrnitvijo Gašparja Gašparja Mišiča, zdaj direktorja komunalnega podjetja Marjetica Koper, očitno ne bo nič, naj bi svojega kandidata našel v Lebnu. 

Boris Popovič | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Popovič je sicer šele v času kampanje za referendum o zakonu o drugem tiru Divača-Koper javno stopil na stran vlade Mira Cerarja, v imenu katere je javno najpogosteje nastopal prav Leben.

Drugega zaveznika naj bi imel Leben po zatrjevanju nekaterih v Slovenskih železnicah (SŽ), ki so že nekaj časa v nekakšni hladni vojni z Luko Koper. 

"S tem se ne ukvarjam," je te informacije komentiral generalni direktor SŽ Dušan Mes, ki so ga pred meseci - ob direktorju Elesa Aleksandru Mervarju - prav tako omenjali kot kandidata za predsednika uprave Luke. Tudi SŽ so v času referenduma, drugače kot Luka Koper, podpirale Cerarjevo vlado. 

Leben kot projekt vladnega piarja 

Pri tem ne gre prezreti, da Lebna že od imenovanja na položaj državnega sekretarja spremlja močan piarovski aparat, ki ga v očeh javnosti ciljno prikazuje kot učinkovitega projektnega menedžerja in čudežnega dečka, sposobnega za prevzem katerekoli funkcije v državi. 

Viri znotraj SMC so nam zatrdili, da je šlo za načrtno odločitev ljudi iz agencije Arih, ki je zadnji dve leti svetovala predsedniku vlade pri loščenju podobe v javnosti, zdaj pa naj bi stranka z njo nehala sodelovati. 

Služba za odnose z javnostmi pri ministrstvu je tako novinarjem začela pošiljati ločena sporočila za javnost o Lebnovih aktivnostih, potovanjih in obiskih po Sloveniji. O Lebnu je bilo mogoče zaslediti tudi daljše prispevke v nekaterih revijah z lahkotnejšo vsebino. 

Jure Leben in Peter Gašperšič | Foto: STA , Jure Leben in Peter Gašperšič Foto: STA ,

Luka kot samopromocija državnega sekretarja? 

Upravičeno se je porajal vtis, da se je minister za infrastrukturo Peter Gašperšič umaknil v ozadje in vodenje resorja prepustil Lebnu. 

Ta vtis naj bi krepil celo sam Leben - s spuščanjem informacij posameznim rumenim spletnim portalom. Na njih smo tako letos lahko med drugim zasledili številne informacije, ki mu gredo v prid:

  • da bo zapustil stranko, če mu ne bo uspelo urediti razmer znotraj SMC, 
  • da so iz agencije Arih ministru Gašperšiču odkrito napovedali, da ga bodo zamenjali z Lebnom, 
  • da je Gašperšič "le še lutka", saj naj bi vse posle na ministrstvu že vodi Leben,
  • da bo Leben bodoči koordinator zdravstvene reforme,
  • da je najpomembnejši nasprotnik Aleksandra Kešeljevića, ključnega Cerarjevega svetovalca za gospodarstvo. 
Ne spreglejte