Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 12. 2015,
9.22

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Natisni članek

Telekom Slovenije

Petek, 11. 12. 2015, 9.22

7 let, 7 mesecev

Telekom Srbije ostaja v državni lasti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Srbska vlada se je odločila, da ne bo prodala Telekoma Srbije. Srbski premier Aleksandar Vučić je dejal, da ponudbe niso bile dovolj visoke.

"Čeprav smo prejeli dobro ponudbo smo prepričani, da ni dovolj dobra za izvedbo privatizacije Telekoma Srbije," je na novinarski konferenci dejal srbski premier Aleksandar Vučić.

Po njegovih besedah je zavezujoče ponudbe za prevzem 58 odstotkov državnega telekomunikacijskega operaterja oddalo šest ponudnikov. Ena ponudba je izstopala in je bila boljša od tiste, ki so jo dobili v prejšnjem poskusu privatizacije leta 2011.

Največ ponudili Američani Srbski premier je dejal, da najboljšemu ponudniku ne zameri ničesar, razen prenizko ponujene cene. Gre za ameriški investicijski sklad, več pa ni želel razkriti.

"O podrobnostih ne morem govoriti, lahko potrdim le, da je najboljšo ponudbo oddal ameriški investicijski sklad. Vse preostale ponudbe so bile resne, a daleč od najboljše ponudbe," je dejal premier. Nekateri mediji so špekulirali, da naj bi najboljšo ponudbo v višini 1,47 milijarde evrov oddal ameriški sklad Colbeck Capital, srbska vlada pa je sprva pričakovala 1,5 milijarde evrov.

Srbska vlada je odločitev o neprodaji državnega telekomunikacijskega operaterja sprejela soglasno, je dodal Vučić.

Ob tem je pojasnil, da so od ponudnikov pričakovali ceno, za katero so se dogovorili s predstavniki sindikatov. "Nismo se strinjali okoli privatizacije. Mi smo bili za, sindikati pa ne," je dejal po poročanju srbskega portala Blic.

Zdaj bodo morali reorganizirati podjetje, da bi lahko zmagovalo na trgu, je še dejal Vučić in pojasnil, da to pomeni uvedbo profesionalnega menedžmenta. Pričakuje, da bo operater v prihodnjih štirih letih izboljšal poslovanje in da bo vreden več kot danes.

Ob višji kupnini bi bila odločitev lažja Vučić je sicer že dopoldne, ko so odločitev prestavili na popoldanski čas dejal, da bi bila odločitev lažja, če bi kupec ponudil 100 ali 200 milijonov evrov več. Kot je znano, je ponudbo za nakup dal tudi konzorcij, v katerem so Telekom Slovenije, sklad Apollo in Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD).

Največji lastnik Telekoma Srbija je srbska država, ki ima v lasti 58,11 odstotka družbe. Petina delnic je v lasti družbe, 14,95 odstotka je v lasti državljanov, 6,94 odstotka pa imajo zdajšnji in nekdanji zaposleni Telekoma Srbija.

Ne spreglejte