Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 2. 2024,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Moja elektrarna d.o.o.

Natisni članek

obveznice sončna elektrarna prihranek investicija Moja elektrarna advertorial

Ponedeljek, 5. 2. 2024, 7.00

2 meseca, 2 tedna

ZELENA OBVEZNICA - NOVA NALOŽBENA PRILOŽNOST ZA 2024

Ste že med tistimi, ki so svoje prihranke prepustili soncu?

Vsebino omogoča Moja elektrarna d.o.o.

Nikar ne zamudite odlične priložnosti, da se pridružite tistim Slovencem, ki so že vložili v zeleno obveznico in prepustili soncu, da skrbi za rast njihovih prihrankov. A, pozor, čas se izteka.

sončna elektrarna | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Bančni depoziti, delniški ali obvezniški skladi? Morda ljudska obveznica? Ali pa ‒ zelena obveznica? Med naložbenimi priložnostmi, ki jih prinaša letošnje leto, nikar ne zamudite te, ki vam ponuja, da rast vaših prihrankov poganja kar sončna energija.

Potem ko sta Evropski parlament in Svet Evrope zadnji dan februarja lani dosegla začasni dogovor o evropskem standardu za zelene obveznice, je Evropska unija jeseni kot prva na svetu vzpostavila evropski standard za zelene obveznice. Cilj standarda je podjetjem preprečiti, da bi se predstavljala prijaznejša do okolja, kot v resnici so. Zelena obveznica je finančni instrument, ki prinaša stalne donose, in je ustvarjena, da podpira projekte, povezane s podnebjem ali okoljem. Ko govorimo o zeleni obveznici PV-Invest, je to seveda sončna energija, ki poganja številne sončne elektrarne.

Zelene obveznice je mogoče uporabljati za financiranje ali refinanciranje naložb, odhodkov ali sredstev, ki rešujejo podnebne in okoljske izzive. Države in zasebna podjetja jih uporabljajo za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo.

Še veliko priložnosti za rast

O priljubljenosti zelenih obveznic zgovorno pričajo podatki, da sta se svetovni in evropski trg zelenih obveznic med letoma 2015 in 2020 v povprečju povečala za kar 50 odstotkov na leto, leta 2020 pa sta še vedno predstavljala le od tri do 3,5 odstotka vseh izdanih obveznic. Jasno je torej - potenciala v zelenih obveznicah je še ogromno, in če želimo kot družba dosegati cilje pariškega sporazuma in evropskega zelenega dogovora, je potrebna hitrejša rast trga visokokakovostnih zelenih obveznic.

Evropski standard za zelene obveznice omogoča boljšo regulacijo trga z zelenimi obveznicami, boljši nadzor in večjo preglednost, hkrati pa podjetjem preprečuje, da se predstavljajo prijaznejša do okolja, kot v resnici so ‒ zadnje je znano tudi kot zeleno zavajanje oziroma greenwashing. Z novo evropsko uredbo lahko zdaj govorimo o zlatem standardu za zelene obveznice, saj zagotavlja, da mora biti zbran denar vložen v zelene dejavnosti in da so obveznice preverjene s strani strokovnih in neodvisnih pregledovalcev tretje osebe. Hkrati to prinaša tudi večjo varnost vlagateljem v zelene obveznice.

Postanite del največje mreže sončnih elektrarn v Sloveniji

Nakup zelenih obveznic je tudi odlična možnost, da ste kot vlagatelji udeleženi v zeleni preobrazbi, ki vključuje tudi proizvodnjo električne energije iz sonca. Podjetje Moja elektrarna ima največjo mrežo sončnih elektrarn v Sloveniji, njihovih 30 sončnih elektrarn ima kar 13 megavatov skupne moči, letno proizvedejo 14.280 megavatnih ur elektrike in s tem izpuste ogljikovega dioksida zmanjšajo za 9.563 ton. Podjetje pa že načrtuje tudi gradnjo največje prostostoječe sončne elektrarne v Sloveniji.

Slovenska mreža elektrarn je del večje evropske mreže, saj je skupina PV-Invest, lastnica Moje elektrarne, med vodilnimi skupinami s področja fotovoltaike v Evropi. S postavljenimi 99 elektrarnami s 63 megavati skupne moči, ki letno proizvedejo 82 tisoč megavatnih ur elektrike in s tem izpuste ogljikovega dioksida zmanjšajo za 38 tisoč ton, je prisotna v desetih državah.

Zato veseli, da je podjetje Moja elektrarna svoji siceršnji ponudbi za zakup sončnih modulov dodalo še ponudbo skupine PV-Invest za nakup zelenih obveznic, petletne in desetletne obveznice PV-Invest. A, pozor, obveznici sta na voljo le še do sredine februarja!

Gre za zanimivo naložbeno priložnost, saj sta na voljo dve obveznici, zelena obveznica PV-Invest 2023-2028 s petodstotno fiksno obrestno mero in zelena obveznica PV-Invest 2023-2033 s spremenljivo obrestno mero (trimesečni EURIBOR plus en odstotek na leto; prvo leto pet odstotkov).

"Ker gre za donose, ki so veliko privlačnejši kot donosi številnih drugih naložbenih priložnosti, verjamemo, da vas bo ponudba pritegnila. Slovenija je že ob lanskem vpisu zelenih obveznic družbe PV-Invest z izjemnim zanimanjem vlagateljev, ki so naložbeno priložnost prepoznali v še večji meri kot vlagatelji v Avstriji, Nemčiji in Švici, potrdila, da je na pravi poti zelenega prehoda, in verjamemo, da vlagatelji te priložnosti tudi letos ne bodo želeli zamuditi," je prepričan Primož Tručl, direktor podjetja Moja elektrarna, d. o. o.

Odločitev za obveznici PV-INVEST je odločitev za varno naložbo

Nakup zelene obveznice je lahko zelo enostaven. Svetujemo pa, da pred sprejetjem odločitve podrobno preučite prospekt in druge informacije, dostopne tukaj.

enertec | Foto: Moja elektrarna Foto: Moja elektrarna

enertec | Foto: Moja elektrarna Foto: Moja elektrarna

GUMB MOJA ELEKTRARNA | Foto:

 

Vas zanima več? Obiščite spletno stran www.mojaelektrarna.com, kjer najdete podrobnejše informacije, hkrati pa že tudi možnost nakupa obveznic.

To je oglasno sporočilo. Pred sprejetjem odločitve podrobno preučite prospekt in druge informacije, dostopne na https://mojaelektrarna.com/zeleni-obveznici-2023/.

Ne spreglejte