Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
28. 8. 2015,
15.06

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

osebne finance dražba stanovanj Kostanjevi cvetovi Videm

Petek, 28. 8. 2015, 15.06

8 mesecev, 1 teden

Stanovanja v Dolu pri Ljubljani tretjino cenejša kot pred krizo

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V novejši soseski v Dolu pri Ljubljani je na dražbi na prodaj 17 stanovanj. Cene so glede na leto 2009, ko se je prodaja začela, nižje za tretjino. Ponudbe je mogoče oddati do 17. septembra.

Sosesko Kostanjevi cvetovi s 138 stanovanji tvori 13 arhitekturno minimalistično zasnovanih vila blokov, z dvema nadstropjema. A zaradi stečaja investitorja je dokončanih in vseljenih zgolj pet, kjer se tudi prodajajo omenjena stanovanja. Preostalih osem objektov je še nedograjenih in jih stečajni upravitelj prav te dni prenaša na Družbo za upravljanje terjatev bank. Njihovo dokončanje in prodaja je tako v rokah slabe banke.

V vsakem od objektov je skupaj 10 oziroma 11 stanovanj. Soseska se nahaja deset kilometrov iz prestolnice v naselju Videm v neposredni bližini Dola pri Ljubljani. Objekte med seboj povezuje skupna podzemna garaža.

Cene sicer nižje, a daleč od razprodaje Izklicna cena najcenejšega stanovanja, kateremu poleg 42 kvadratnih metrov stanovanjske površine pripada še 12 kvadratnih metrov velika loža in 40 kvadratov atrija ter parkirno mesto v podzemni garaži, je dobrih 95 tisoč evrov.

Najdražje, 110 kvadratnih metrov veliko stanovanje z dvema ložama v skupni velikosti 20 kvadratov in dvema pokritima terasama v skupni izmeri 53 kvadratov ter pripadajočim parkirnim mestom, se prodaja po izklicni ceni 212 tisoč evrov.

Glede na prejšnjo dražbo so cene nižje za štiri odstotke Sosesko je leta 2009 zgradilo kočevsko podjetje Gramiz, ki je v začetku leta 2012 končalo v stečaju. Stečajni upravitelj Aleksander Šimon, ki vodi dražbo, je z odzivom kupcev zadovoljen.

"Resni kupci pridejo na ogled stanovanja tudi dvakrat ali trikrat, zato ocenjujem, da obstaja velika verjetnost prodaje. Računam na prodajo dveh ali treh stanovanj, kar je v današnjih razmerah dobro. Sploh ker se ne poslužujem bistvenega nižanja cen. Te so glede na prejšnjo dražbo v povprečju nižje za okoli štiri odstotke," pojasni Šimon.

Dodaja, da v času obrata nepremičninskega trga tudi številni "omahljivci" trenutek vidijo kot primerno nakupno priložnost. Ker potencialni kupci običajno svoje ponudbe oddajajo tik pred iztekom roka, tako še ne more napovedati, koliko varščin bo vplačanih.

Zbiranje ponudb bolj transparentno od javne dražbe Šimon je še dejal, da se mu zdi zbiranje zavezujočih ponudb primernejše in bolj transparentno od javne dražbe. "Potencialni kupci imajo pri javnem zbiranju ponudb, ki traja več mesecev, več časa za ogled nepremičnine. Prav tako bo kupec v primeru velike želje po nakupu sam ponudil višjo ceno od izhodiščne, če bo želel stanovanje dobiti. Sami kupci tako delajo dražbo," je še sklenil stečajni upravitelj Gramiza.

Kupec mora do poteka roka za oddajo zavezujočih ponudb vplačati varščino v višini 10 odstotkov izhodiščne cene. V izklicnih cenah ni vključen 9,5-odstotni DDV, ki ga mora po nakupu poravnati izbrani kupec.

Ne spreglejte