Torek,
9. 7. 2024,
7.26

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,85

Natisni članek

italija Airbus eurofighter vojska

Torek, 9. 7. 2024, 7.26

1 teden

Reuters: Italija bo za 24 Eurofighterjev zapravila 7,5 milijarde evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,85
Eurofigther Typhoon | Eurofigther Typhoon | Foto Shutterstock

Eurofigther Typhoon

Foto: Shutterstock

Italija želi z nabavo 24 lovskih letal Eurofighter obnoviti svojo vojaško floto. Novica o nakupu letal je prišla le pet dni po razkritju nemških medijev, da želijo Italijani od Nemcev za 20 milijard evrov kupiti 50 oklepnih vozil Lynx in 200 tankov Panther KF51.

Do leta 2034 namerava Italija kupiti 24 lovskih letal evropske izdelave Eurofigther Typhoon, poroča Reuters. Z nakupom Eurofigtherjev želijo Italijani zamenjati obstoječih 26 lovskih letal. Italijanska vlada je že pripravila desetino potrebnih sredstev za nakup, preostali denar bodo prerazporedili v vsakoletnem proračunu. Za dokončno potrditev nakupa je potrebna samo še zelena luč pristojnih parlamentarnih odborov, ki naj bi o usodi novih Eurofighterjih odločili do sredine avgusta.

Eurofigtherje proizvaja konzorcij evropskih podjetij in sicer Airbus, BAE Systems in Leonardo. Ker je slednje italijansko podjetje bo po pisanju Reutersa prevzelo večji del posla.

Novica o nakupu letal je prišla le teden dni po razkritju nemških medijev, da želijo Italijani od Nemcev (podjetja Rheinmetall) za 20 milijard evrov kupiti 50 oklepnih vozil Lynx in 200 tankov Panther KF51. Dan po razkritju nemških medijev o vojaških ambicijah Italijanov pa je odjeknila novica, da bo Italijanski vojaški konglomerat Leonardo skupaj z nemškim partnerjem Rheinmetallom odprl proizvodnjo tankov in oklepnih pehotnih bojnih sistemov.

Panther KF-51
Novice Italijani naj bi od Nemcev kupili za 20 milijard evrov tankov
Predstavitev projektov slovenske obrambne industrije. Orožje, vojska, Ivo Boscarol, Marjan Šarec
Novice Ministrstvo za obrambo predstavilo nacionalne razvojne projekte slovenskih podjetij #video