Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 10. 2012,
13.47

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 28. 10. 2012, 13.47

7 let, 7 mesecev

Mariborska livarna še vedno čaka na dogovor z bankami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Mariborska livarna Maribor (MLM) še vedno ni zaključila lastniškega preoblikovanja, po katerem bi Abanka Vipa, Probanka in NKBM postale večinske lastnice omenjene družbe.

Hkrati bi za sanacijo podjetja v obliki posojila prispevale obratna sredstva. Neuradno naj bi se zapletlo pri NKBM, ki naj bi ustavila že dogovorjeno kreditiranje. Delničarji MLM so na julijski skupščini odločili, da omenjene tri banke s konverzijo terjatev povečajo osnovni kapital s 4,35 na 8,7 milijona evrov. S tem bodo v največjem mariborskem industrijskem podjetju prišle do večinskega deleža, največja lastnica pa bi s 23,5 odstotka delnic postala NKBM. Dosedanji največji lastnik Metalka Handelsges bi iz sedanjega skoraj četrtinskega deleža postal le še 9,5-odstotni lastnik MLM.

Ob omenjeni konverziji terjatev v lastniški delež je sanacijski načrt predvideval dodatno financiranje bank za obratna sredstva, a po pisanju Dnevnika pred časom naj bi NKBM od vodstva družbe zahtevala, da pri kupcih doseže nemogoče zaveze, na podlagi katerih bodo dolgoročno garantirali nakup njihovih izdelkov.

"Po našem vedenju pa se banke dogovarjajo in upamo, da bo do dogovora prišlo kmalu" Kot je pojasnil predsednik uprave MLM Branko Žerdoner, si prizadevajo, da bi prišlo do izvedbe skupščinskih sklepov v razumnem roku. Trenutno potekajo pomembne aktivnosti, ki bodo v primeru pozitivnega razpleta omogočile izvedbo sklepov do konca novembra, kar jim bo omogočilo nadaljnje delo in poslovanje. "Seveda ne moremo neposredno vplivati na dinamiko dogovarjanja v bankah. Zato ga tudi ne moremo neposredno komentirati. Po našem vedenju pa se banke dogovarjajo in upamo, da bo do dogovora prišlo kmalu," je dejal Žerdoner.

Med sanacijskimi ukrepi MLM je tudi odprodaja programa Armal, v katerem poteka proizvodnja kuhinjskih in kopalniških armatur, in Sanitec, ki se ukvarja z izdelavo proizvodnjo sanitarnih in kuhinjskih armatur ter proizvodnjo odkovkov. Že pred časom so v družbi poiskali osem možnih strateških partnerjev, Žerdoner pa je povedal, da prodaja poteka po terminskem načrtu. Oddaja nezavezujočih ponudb je predvidena do 5. novembra, interes za prodajo pa po njegovih zagotovilih obstaja.

Sicer pa je poslovanje podjetja na programu avtomobilske proizvodnje po obsegu prodaje na ravni lanskega leta, letošnje leto pa bo zaključil pozitivno, medtem ko program sanitarne dejavnosti posluje z izgubo. V prvem polletju je družba s 700 zaposlenimi dosegla 32 milijonov evrov prihodkov, kar je za dobrih 15 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

Ne spreglejte