Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 9. 2015,
18.03

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

SDH nadzorni svet

Sreda, 9. 9. 2015, 18.03

7 let, 2 meseca

Kdo so novi kandidati za nadzornike Darsa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
SDH je zaradi odstopa treh članov nadzornega sveta Darsa na družbo naslovil zahtevo za sklic skupščine, kjer bodo izbrali nove nadzornike in predlagali razrešitev predsednika nadzornega sveta.

V Slovenskem državnem holdingu (SDH) za nove nadzornike Družbe za avtoceste v RS (Dars) predlagajo Miho Juharta, Tatjano Colnar, Marjana Mačkoška in Igorja Pirnata, so sporočili. V holdingu so v sklicu skupščine tudi predlagali razrešitev predsednika nadzornega sveta Roberta Lična. Pričakujejo, da bo skupščina sklicana v petek, 11. septembra.

Odstopili zarad Ličnovihn izjav Konec avgusta oziroma v začetku septembra so namreč Andraž Lipolt, Gregor Lukan in Gregor Osojnik odstopili kot nadzorniki Darsa. To so storili zaradi izjav predsednika nadzornega sveta Lična, da je dobil navodila, naj zamenja predsednika uprave Darsa Matjaža Kneza. Nadzorniki, ki so odstopili, so se od teh izjav ogradili. Poleg Lična sta sicer v nadzornem svetu ostala še predstavnika zaposlenih Vito Meško in Rožle Podboršek.

Zakaj v SDH menijo, da nadzorni svet svojega dela ne opravlja dobro Ob tem so v SDH zapisali, da sestava nadzornega sveta Darsa ni zagotavljala optimalnega delovanja in kompatibilnosti nadzornega sveta, ki bi zagotavljala učinkovit nadzor nad delom družbe. To se je še dodatno izkazalo z odstopnimi izjavami članov nadzornega sveta, ti so s tem izrazili nestrinjanje z izjavami predsednika nadzornega sveta.

SDH je v skladu z ustaljeno prakso odgovornega upravljanja z nadzornim svetom Darsa izvajal redne periodične in druge sestanke ter pri tem tudi sam ugotavljal pomanjkljivosti v delovanju nadzornega sveta. Ta kljub pozivu SDH ni razjasnil nekaterih vprašanj in od uprave pridobil vseh potrebnih informacij glede nekaterih potencialno spornih poslov oziroma nepravilnosti (zaradi katerih je SDH prejel več prijav), kar je zanj nesprejemljivo. Po mnenju SDH takšno delovanje nadzornega sveta ne zagotavlja učinkovitega nadzora nad delom družbe in sprejemanja odločitev v korist družbe, so še dodali v holdingu. Družba je sicer leto 2014 končala uspešno in skladno s pričakovanji SDH. V letu 2015 so sprejeli nov poroštveni zakon, kar je družbi omogočilo refinanciranje obstoječih dolgov, v pripravi pa je tudi nov zakon, ki bo družbi omogočil nov vir financiranja in možnost novih naložb. Kljub izboljšanim rezultatom poslovanja družbe pa je SDH na periodičnih sestankih predstavnike družbe večkrat opozoril, da je treba dosledno uresničevati sprejeti poslovni načrt in slediti zastavljenim srednjeročnim strateškim ciljem ter funkcijo nadzora postaviti na najvišjo profesionalno raven. SDH ugotavlja, da se prav pričakovanje o boljšem nadzoru v tem obdobju ni uresničilo.

Ne spreglejte