Sreda,
17. 7. 2024,
11.40

Osveženo pred

4 ure, 34 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Evropska unija cene gospodarstvo inflacija

Sreda, 17. 7. 2024, 11.40

4 ure, 34 minut

Eurostat potrdil 2,5-odstotno inflacijo v območju evra. Kako kaže Sloveniji?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09
inflacija | Najnižje stopnje letne inflacije so junija zabeležile Finska (0,5 odstotka), Italija (0,9 odstotka) in Litva (1,0 odstotka). | Foto Shutterstock

Najnižje stopnje letne inflacije so junija zabeležile Finska (0,5 odstotka), Italija (0,9 odstotka) in Litva (1,0 odstotka).

Foto: Shutterstock

Letna inflacija je junija v območju evra znašala 2,5 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke manj kot maja in tri odstotne točke manj kot junija lani, je v drugi oceni potrdil Eurostat. V celotni EU je letna inflacija z majskih 2,7 odstotka padla na 2,6 odstotka. V Sloveniji je bila letna inflacija junija pri 1,6 odstotka.

Junija lani je bila stopnja inflacije v celotni EU pri 6,4 odstotka.

Pretekli mesec je letna inflacija glede na maj upadla v 17 državah EU, stabilna je ostala v eni, porasla pa je v devetih državah, so izračunali pri evropskem statističnem uradu.

Najnižje stopnje letne inflacije so junija zabeležile Finska (0,5 odstotka), Italija (0,9 odstotka) in Litva (1,0 odstotka). Najvišje letne stopnje so imeli medtem v Belgiji (5,4 odstotka), Romuniji (5,3 odstotka) ter v Španiji in na Madžarskem (po 3,6 odstotka). V Sloveniji je bila junija letna inflacija pri 1,6 odstotka, potem ko je bila maja pri 2,5 odstotka.

K letni inflaciji so največ prispevale dražje storitve (+1,84 odstotne točke), sledili so hrana, alkohol in tobak (+0,48 odstotne točke), industrijski proizvodi brez energentov (+0,17 odstotne točke) ter energenti (+0,02 odstotne točke).

Mesečna inflacija je junija tako v območju evra kot v EU znašala 0,2 odstotka. Cene življenjskih potrebščin so se v mesečni primerjavi najbolj zvišale na Malti (+1,4 odstotka). Na drugi strani so imeli ponekod deflacijo, in sicer na Češkem in Portugalskem (po -0,3 odstotka) ter na Finskem in Švedskem (po -0,1 odstotka). V Sloveniji se cene življenjskih potrebščin v mesečni primerjavi niso spremenile.

inflacija
Novice Junija najnižja medletna inflacija v zadnjih treh letih
Banka Slovenije
Novice Banka Slovenije zvišala napoved gospodarske rasti
inflacija, cene
Novice Inflacija maja najnižja po septembru 2021