Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 12. 2010,
12.48

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 28. 12. 2010, 12.48

7 let, 6 mesecev

Energetiki zaradi Teša pri Pavlici; Rotnik zanikal vpletenost v odstop projektne skupine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Predstavniki sindikata energetikov so se sestali z državnim sekretarjem Milošem Pavlico in ga seznanili z odstopom večine članov projektne skupine za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš).

Medtem ko po mnenju direktorja družbe Simona Tota za odstopom stoji nekdanji prvi mož Teša Uroš Rotnik, pa je ta to zanikal.

"Sestanek je bil informativne narave"

Kot je pojasnil Pavlica, je bil sestanek informativne narave, predstavniki sindikata pa so izrazili zaskrbljenost zaradi nadaljevanja projekta Teša 6.

Seznanili so ga tudi z načrtovano sejo ekonomsko-socialnega odbora energetike - ta bo predvidoma sredi januarja, na dnevnem redu pa bodo reorganizacija elektrodistributerjev, nacionalni energetski program in izgradnja Teša 6.

Predstavniki sindikata so se sestali s Francem Dolarjem in Bojanom Brešarjem Predstavniki sindikata so Pavlico seznanili s ponedeljkovim odstopom večine članov projektne skupine za Teš 6. Po besedah predsednika sindikata energetikov Slovenije Franca Dolarja so se zaradi tega v ponedeljek sestali s Totom, pogovorili pa so se tudi z nekdanjim vodjo projekte skupine Bojanom Brešarjem.

Po Dolarjevih pojasnilih želi namreč sindikat pridobiti celostno informacijo glede omenjenega odstopa, šele nato bodo lahko načrtovali nadaljnje aktivnosti.

"Stavkovni odbor se do konca leta ne bo sestal" Zaradi odstopa so nameravali sklicati tudi sejo stavkovnega odbora v Tešu, vendar je nato, ravno zaradi pridobivanja dodatnih informacij glede odstopa večine članov projektne skupine Teša 6, niso sklicali, pa je dodal predsednik sindikata v Tešu Branko Sevčnikar. Ob tem je zatrdil, da se stavkovni odbor do konca leta ne bo sestal.

"Ne moremo prevzeti odgovornosti glede izvedbe projekta" Večina članov projektne skupine za Teš 6 je v ponedeljek Totu poslala izjavo o nepreklicnem odstopu iz projektne skupine. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, jih je, ker niso več neposredno in strokovno vpeti v izvajanje projekta, zato ne morejo prevzeti odgovornosti glede izvedbe projekta, odstopilo več kot 15.

Po Totovi oceni se odstopna izjava ni nanašala na vse člane projektne skupine, saj so med 17 podpisniki tudi ljudje, ki niti njeni člani. V projektni skupini je bilo po njegovih podatkih 18 ljudi, med njimi večina takih, ki so bili zaposleni v Tešu in so sodelovali tudi pri projektu, ostali pa so bili zaposleni po pogodbah zgolj za projekt Teš 6.

Tot: Za tem stoji Rotnik Za odstopno izjavo članov projektne skupine po Totovem mnenju stoji Rotnik, čeprav tega ne more dokazati. Tot hkrati ocenjuje, da je odstop nadaljevanje pritiska na vodstvo Teša, ki želi v projekt Teš 6 vnesti preglednost.

Po Totovem prepričanju gre odstopno izjavo razumeti predvsem kot odziv na reorganizacijo pri vodenju projekta, revizijo dosedanjega dela in napovedane spremembe v projektni skupini, ki naj bi zagotovile pregledno, učinkovito in zanesljivo vodenje trenutno največjega slovenskega energetskega projekta.

Rotnik je zanikal obtožbe

Rotnik pa je odločno zanikal Totovo obtožbo, da stoji za odstopom članov projektne skupine Teša 6. Totu je tudi predlagal, naj se raje, kot da išče krivca za odstop v njemu, posveti razlogom za odstop zelo sposobnih strokovnjakov s področja termoenergetike, ki so bili vodilni v projektni skupini Teša 6.

Kot je še pojasnil Rotnik, je bil s funkcije direktorja Teša odpoklican 11. novembra, takrat mu je prenehalo tudi delovno razmerje v družbi, ki jo je zapustil in ustanovil svoje podjetje.

Spomnimo Teš 6 je vlada pod drobnogled vzela v začetku leta, ko je na predlog takratnega ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika sklenila zahtevati od poslovodstva Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) celovito informacijo o Tešu 6, saj so javnost razburila namigovanja o domnevni korupciji pri projektu, ki pa jih je Rotnik odločno zavrnil.

Vlada je od takrat od HSE zahtevala več dokumentov o gospodarnosti Teša 6, kljub namigovanjem v javnosti, da se v vrhu Teša obeta zamenjava, pa se to ni zgodilo. Konec septembra je vlada na predlog ministrice za gospodarstvo Darje Radić razpravljala o razrešitvi nadzornega sveta HSE, vendar takrat odločitve o tem ni sprejela.

Pet dni kasneje so nadzorniki HSE z mesta generalnega direktorja HSE razrešili Boruta Meha, dva dni zatem pa je vlada razrešila nadzorni svet HSE. Nadzorni svet Teša je nato 11. novembra z vrha Teša razrešil Rotnika. Zaradi njegove razrešitve so v Tešu izvedli opozorilno stavko, v zraku pa je visela tudi splošna stavka v energetiki.

Naročena je revizija obstoječega projekta Teša 6 Po Rotnikovi zamenjavi so se v javnosti pojavila ugibanja o vodenju Teša 6. Zaradi številnih nejasnosti in sumov nepravilnosti pri vodenju Teša 6 sta HSE in Teš naročila študijo o zalogah premoga v Premogovniku Velenje in njegovi kurilni vrednosti, študijo o prenovi četrtega in petega bloka ter študijo o izgradnji Teša 6 nižje moči, ki bodo predvidoma pripravljene do sredine februarja. Naročena je tudi revizija obstoječega projekta Teša 6.

Ne spreglejte