Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 1. 2015,
20.42

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 8. 1. 2015, 20.42

7 let, 2 meseca

Država bo reševala tovarno nogavic Polzela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vlada je dala soglasje k pretvorbi terjatev države v kapital Tovarne nogavic Polzela v skupni višini skoraj 923.000 evrov.

Od tega je pol milijona evrov iz naslova danega kratkoročnega posojila, nekaj manj kot 332.000 evrov je davka na dodano vrednost ter slabih 91.000 evrov iz unovčenega jamstva odobrenega posojila.

Država bo sodelovala pri dokapitalizaciji, če bodo tudi banke Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) bo pri dokapitalizaciji Polzele, ki beleži izgubo v višini 3,9 milijona evrov, sodelovala v višini pol milijona evrov, kar pomeni le 22 odstotkov celotne vrednosti njene terjatve, vendar pod pogojem, da bodo v dokapitalizaciji sodelovale tudi vse banke, so po seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Država bo postala lastnica 27 odstotnega deleža Vlada tako pričakuje, da bodo v dokapitalizaciji Polzele sodelovale Nova Ljubljanska banka in Gorenjska banka v višini 50 odstotkov svoje izpostavljenosti ter Deželna banka Slovenije, Nova kreditna banka Maribor in Hranilnica Lon s 100-odstotnim deležem terjatev. Država bo z dokapitalizacijo postala 27-odstotna lastnica Polzele in tako pripomogla k začetku uspešne sanacije družbe, ki je v prisilni poravnavi.

V nasprotnem primeru sledi stečaj Polzele V primeru, da ne pride do konverzije na način, kot ga je predlagala DUTB, pa sledi stečaj Polzele, saj DUTB na podlagi svojih izračunov in svoje politike upravljanja ne more konvertirati večjega zneska od pol milijona evrov.

S konverzijo terjatev v kapital bi ohranili 250 delovnih mest Polzela bi z reprogramom in konverzijo terjatev v kapital imela ponovno možnost vzpostaviti dolgoročno stabilno poslovanje, ki vključuje ponovni vstop na izgubljena tržišča in ohranitev 250 delovnih mest.

Predsednica uprave Polzele Karmen Dvorjak je v sporočilu izrazila veselje, da "med deležniki obstaja kolektivno prepričanje, da si Polzela zasluži prihodnost in da se večinsko podpre njena dokapitalizacija". Kot pravi Dvorjakova, je to zanje zaveza, da se bodo tako vodstvo kot zaposleni na vso moč trudili, da uresničijo zadane cilje.

Uprava Polzele sicer še čaka odgovor možnih strateških partnerjev, mimo iskanja strateškega partnerja pa je sam postopek prisilne poravnave tekel po pravilih in brez večjih težav, zagotavlja Dvorjakova.

Za potrditev prisilne poravnave Polzela potrebuje soglasje imetnikov 75 odstotkov ločitvenih pravic in 60 odstotkov navadnih terjatev. Odstotek slednjih je že pred tem rokom presegal postavljeno mejo, soglasja za potrditev prisilne poravnave pa so po navedbah Dvorjakove dali tudi ločitveni upniki, pri čemer je bila ključna odločitev DUTB, ki je terjatve prevzela od Banke Celje.

Osnovni kapital Polzele je konec leta 2013 znašal 3,9 milijona evrov in je bil razdeljen na 941.947 delnic z nominalno vrednostjo ene delnice v višini 4,17 evra. Upniški odbor družbe je avgusta lani sprejel sklep o spremembi osnovnega kapitala zaradi izvedbe finančnega prestrukturiranja Polzele.

Po predlogu se bo tako osnovni kapital družbe poenostavljeno zmanjšal na nič, ob tem se razveljavijo tudi vse delnice, na katere je razdeljen osnovni kapital. Sklep o dokapitalizaciji pa velja pod odložnim pogojem, če bo skupni znesek navadnih in zavarovanih terjatev, ki jih bodo upniki prenesli na Polzelo kot stvarni vložek, znašal najmanj tri milijona evrov.

Ne spreglejte