Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 5. 2016,
11.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

1

Natisni članek

Evropska komisija

Torek, 3. 5. 2016, 11.46

6 let, 7 mesecev

Bruselj nam je poslabšal napoved gospodarske rasti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

1

Evropska komisija je v primerjavi s februarsko oceno nekoliko poslabšala gospodarsko napoved za Slovenijo. Za letos ji napoveduje 1,7-odstotno rast, prihodnje leto pa jo ohranja pri 2,3 odstotka. 

Evropska komisija za letos tako Sloveniji napoveduje za 0,1 odstotne točke slabšo gospodarsko rast glede na februarsko napoved, ko jo je ocenila na 1,8 odstotka. 


Primanjkljaj ostaja pod tremi odstotki BDP

Javnofinančni primanjkljaj letos ostaja pri 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), drugo leto pa bo znašal 2,1 odstotka BDP. To pomeni poslabšanje glede na zimsko gospodarsko napoved komisije, ki je za leto 2017 napovedala 1,9-odstotni primanjkljaj.


Primanjkljaj sicer še vedno ostaja pod tremi odstotki BDP, kar kot zgornjo mejo določajo evropska proračunska pravila. To naj ne bi ogrozilo načrtov Slovenije, da letos izstopi iz postopka presežnega primanjkljaja, uvedenega decembra 2009.


Slovenija edina država, pri kateri so rezultati, dobljeni s tovrstno metodologijo, ekonomsko nesmiselni

Na finančnem ministrstvu so opozorili, da gre pri napovedi višjega strukturnega primanjkljaja za prihodnje za problematiko, ki so jo finančni ministri tudi na pobudo Slovenije obravnavali na aprilskem neformalnem srečanju v Amsterdamu.

Finančni minister Dušan Mramor je takrat zatrdil, da je bila Slovenija izpostavljena kot edina država, pri kateri so rezultati, dobljeni s tovrstno metodologijo, ekonomsko nesmiselni. To vprašanje se bo zdaj po pojasnilih ministrstva reševalo v okviru odbora za ekonomske politike in delovne skupine za metodologijo izračuna potencialne vrzeli BDP, ki ima nalogo, da do jeseni predlaga spremembo metodologije. Ta bi odpravila problem, ki ga ima Slovenija za leto 2017, so dodali na ministrstvu.

GZS opozarja na šibkejše izvozne obete na ključnih trgih

Aktualna spomladanska napoved Evropske komisije je po ocenah Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) relativno konservativna, vendar prinaša pomembni opozorili državi. Prvo je, da denar ne bo večno poceni ter da naj država izkoristi čas za znižanje dolga. Kot drugo pa izvoznike svari pred šibkejšimi obeti na ključnih trgih, so zapisali.

Gospodarski obeti v glavnih slovenskih izvoznih partnericah so se poslabšali (Italiji in Hrvaški za 0,3 odstotne točke ter Nemčiji in Avstriji za 0,2 odstotni točki), kar je slaba novica za naše izvoznike, opozarjajo na GZS.

Ne spreglejte