Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 8. 2014,
17.54

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Aerodrom Ljubjana Fraport

Sreda, 6. 8. 2014, 17.54

7 let, 2 meseca

Bodo Aerodrom Ljubljana kupili Nemci?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za nakup Aerodroma Ljubljana so prispele štiri ponudbe, v sklepni krog pogajanj pa gre le upravljavec frankfurtskega letališča Fraport.

Slovenski državni holding (SDH), ki upravlja državno premoženje, je v postopku prodaje 75,5-odstotnega deleža Aerodroma Ljubljana sprejel odločitev o ekskluzivnem začetku pogajanj z najboljšim ponudnikom, to je nemško družbo Fraport, ki upravlja letališče v Frankfurtu, so sporočili iz SDH.

Pogajali se bodo o vsebini pogodbe o nakupu in prodaji delnic Aerodrom Ljubljana za omejeno časovno obdobje, so pojasnili v SDH. Več podrobnosti niso razkrili.

Med ponudniki tudi upravljavec beneškega letališča Družba KPMG, ki je bila izbrana za finančnega svetovalca pri prodaji Aerodroma Ljubljana, je marca objavila poziv za izkaz interesa za nakup večinskega paketa delnic aerodroma. V skupnem prodajnem postopku več delničarjev je na voljo 75,5 odstotka delnic Aerodroma Ljubljana, ki ga je vlada uvrstila na seznam 15 podjetij, predvidenih za privatizacijo.

Poleg Fraporta naj bi zavezujoče ponudbe za Aerodrom Ljubljana po poročanju medijev oddali še francoski gradbeni velikan Vinci Airports, za katerega je doslej prav tako veljalo, da ima veliko možnosti, upravljavec beneškega letališča Gruppo Save in družba Friedmann Pacific, lastnica hongkonške letalske lizinške družbe China Aircraft Leasing Company. Časnik Finance danes na spletni strani poroča, da so ponudbe preostalih treh ponudnikov le še rezerva.

"Predvolilno histerija" upočasnila privatizacijo Pri procesu privatizacije se je zapletlo tik pred volitvami, ko je vlada, ki opravlja tekoče posle, sklenila, da se do imenovanja nove vlade ne sme končati nobenega postopka privatizacije in tudi ne začeti novih. To je v javnosti sprožilo burne odzive, finančni minister Uroš Čufer pa je ocenil, da gre za predvolilno histerijo, za katero ni opravičila.

Nadzorni svet SDH je pridobil pravni mnenji, na podlagi katerih je ocenil, da je sklep o zamrznitvi privatizacijskih postopkov nezakonit, zato je vladi predlagal, naj ga popravi oz. dopolni. Vlada je svojo napako nato vendarle popravila in spremenila sklep o privatizaciji, ki se tako nadaljuje.

Uprava SDH je ravno v torek na srečanju z mediji pojasnila, da je prodaja Aerodroma Ljubljana v sklepni fazi. "Pričakujemo, da se bo sklepna faza odvila zelo hitro in da bodo postopki zaključeni konec avgusta oz. v začetku septembra," je dejal član uprave SDH Matej Runjak.

Oster boj med konkurenti V postopku prodaje Aerodroma Ljubljana je bil konkurenčni boj po njegovih besedah zelo oster, zato so v SDH z odzivom kupcev zadovoljni. "Zadovoljni smo tudi z njihovimi načrti glede razvoja letališča, ki so zelo ambiciozni," je dodal.

Aerodrom Ljubljana je v prvem letošnjem četrtletju ustvaril 7,13 milijona evrov prihodkov, kar je skoraj šest odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju in devet odstotkov nad načrti. Čisti dobiček se je v primerjalnem obdobju zvišal za 5,4 odstotka na 857.000 evrov.

Lani je upravljavec ljubljanskega letališča Jožeta Pučnika zabeležil 5,2 milijona evrov čistega dobička, kar je primerljivo z letom 2012 in 3,8 odstotka nad načrti, poslovne prihodke pa je okrepil za 1,4 odstotka na 31,3 milijona evrov.

Ne spreglejte