SiolNET. Novice Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Marsu dokazali obstoj vode

3

termometer

Znanstveniki ameriške vesoljske agencije Nasa so s pomočjo vozila in laboratorija Phoenix na Marsu potrdili obstoj ledu oziroma vode.

Test so opravili v začetku tedna, rezultate pa so znanstveniki navdušeno razkrili v četrtek na novinarski konferenci v Tusconu v zvezni državi Arizoni. Misijo bodo podaljšali za pet tednov Phoenix je na Marsu pristal 25. maja, njegovo misijo pa so sprva predvideli za tri mesece. Sedaj so se pri Nasi odločili, da jo bodo podaljšali za pet tednov, in sicer do konca septembra. Dlje ne bo mogoče, ker Phoenix naj ne bi bil opremljen za zimo na Marsu. Misija bo sedaj zaradi podaljšanja dražja za dva milijona dolarjev.

Phoenixova misija je najti dokaze za obstoj vode na Marsu oziroma, da se je led, ki se nahaja pod površino planeta, morda kdaj v preteklosti raztopil in lahko podpiral življenje. Phoenix prav tako išče organske sestavine, ki so potrebne za obstoj vsaj primitivnih oblik življenja.

Phoenix ima osem posebnih laboratorijskih peči. Ena od njih je pred kratkim doživela kratki stik, vendar se napaka kasneje ni ponavljala. Phoenix je nekaj tednov vrtal po Marsovi površini, vendar poskusi, da bi shranili z ledom bogato zemljo, niso uspeli. Nato so skušali z navadnim vzorcem zemlje, za katerega so presenečeno ugotovili, da vsebuje tudi sledi ledu. Vzorec so namreč raztopili v eni od laboratorijskih peči in ugotovili, da vsebuje vodo.

Prihodnji teden bo znano, ali obstajajo tudi organske snovi Prihodnji teden bodo skušali dognati, ali obstajajo tudi organske snovi. Da na Marsu obstaja led, so posumili že leta 2002, ko je orbiter Odisej posnel površino, ki je spominjala na velik rezervoar zakopanega ledu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin