Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 11. 2015,
20.57

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 20. 11. 2015, 20.57

7 let, 12 mesecev

Letošnja Zoisova nagrada za življenjsko delo Petru Fajfarju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V portoroškem Avditoriju so nocoj Zoisovo nagrado za življenjsko delo podelili akademiku Petru Fajfarju s fakultete za gradbeništvo.

Akademiku in rednemu profesorju na ljubljanski fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Petru Fajfarju so nagrado za življenjsko delo podelili kot utemeljitelju sodobnega potresnega inženirstva v Sloveniji. S svojimi dosežki je odločilno prispeval, da se je ta veja znanosti pri nas povzpela v najožji evropski in svetovni vrh.

Njegove metode za analizo gradbenih konstrukcij so postale eno temeljnih orodij v svetu raziskav potresne odpornosti. Znanstvene podatkovne zbirke potrjujejo izjemno citiranost Fajfarjevih del in ga uvrščajo med vodilne svetovne znanstvenike potresnega inženirstva, je zapisano v utemeljitvi.

Podelili so tudi Zoisove nagrade za vrhunske dosežke v znanosti Odbor za podelitev nagrad in priznanj je letos podelil še tri Zoisove nagrade za vrhunske dosežke na posameznih področjih znanosti in raziskovanja ter pet Zoisovih priznanj.

Zoisove nagrade za vrhunske dosežke na posameznih področjih znanosti in raziskovanja so prejeli: Mitjan Kalin za vrhunske dosežke na področju nanoinženiringa kontaktnih površin za molekularni nadzor mejnega mazanja in trenja, Tomaž Pisanski za vrhunske dosežke pri znanstvenoraziskovalnem delu na področju diskretne matematike in njenih uporab, Borut Štrukelj za vrhunske dosežke pri sodobnem trajnostnem razvoju farmacevtske biotehnologije v Sloveniji.

Zoisova priznanja tudi za dosežke v sinalogiji Zoisova priznanja so si prislužili Alenka Merteljin Darja Lisjak (za odkritje feromagnetnih tekočekristalnih suspenzij), Jana Rošker (za pomembne dosežke v sinologiji oz. monografijo Searching for the Way: Theory of Knowledge in pre-Modern and Modern China), Katja Mihurko Poniž (za znanstveno monografijo Zapisano z njenim peresom: prelomi zgodnjih slovenskih književnic s paradigmo nacionalne literature), Andreja Gomboc (za pomembne dosežke pri proučevanju izbruhov sevanja gama) in Kristina Gruden (za pomembne dosežke v sistemski in molekularni biologiji).

Puhovo priznanje raziskovalni skupini Puhovo priznanje je letos prejela raziskovalna skupina zaposlenih v podjetju ETI Elektroelement in na Institutu Jožef Stefan, in sicer za izume, razvojne dosežke in uporabo znanstvenih izsledkov pri razvoju kordieritne keramike s stabilnim nizkim koeficientom linearnega termičnega raztezka.

Priznanje ambasador znanosti RS v roke Matije Strliča Priznanje ambasador znanosti RS pa je letos prejel Matija Strlič za prispevek k razvoju in ugledu Slovenije v znanosti in visokem šolstvu. Strlič sicer deluje kot redni profesor na področju znanosti za dediščino na University College London. Je tudi redni profesor analizne kemije na ljubljanski univerzi.

Ne spreglejte