Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
26. 6. 2016,
15.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

nedeljska znanost

Nedelja, 26. 6. 2016, 15.17

6 let, 6 mesecev

Tragično življenje avstralskih medvedkov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Koale na prvi pogled živijo zelo lagodno – spijo do 20 ur dnevno, preostanek časa se bašejo z evkaliptusovimi listi. A tem prikupnim vrečarjem evolucija ni bila najbolj naklonjena.

Čeprav so videti kot medvedki, koale pravzaprav spadajo v družino vrečarjev. Samica svojega mladiča po skotitvi še nekaj časa nosi v trebušni vreči. Poleg koale sta najbolj znana predstavnika vrečarjev kenguru in oposum. | Foto: Čeprav so videti kot medvedki, koale pravzaprav spadajo v družino vrečarjev. Samica svojega mladiča po skotitvi še nekaj časa nosi v trebušni vreči. Poleg koale sta najbolj znana predstavnika vrečarjev kenguru in oposum.

Ali veste, kaj jedo mladiči koal in kako?

Ko je mladič koale star okrog šest mesecev, se začne hraniti s posebno pasto iz materinega zadnjika. Z drugimi besedami – prehranjuje se z njenimi iztrebki.

Zakaj takšna dieta? Kakec, ki ga mladič uživa približno en mesec, vsebuje želodčne bakterije, ki koalam pomagajo prebaviti njihovo primarno (in pravzaprav edino) hrano, liste evkaliptusa. Novorojene koale teh bakterij nimajo v želodcih, zato jih na prehranjevanje z evkaliptusom s kakcem pripravijo njihove mame.

Se samica ne želi pariti? Za samce to ni ovira.

Samec se bo poskušal pariti, dokler samica ne bo prenehala bežati ali se upirati. Z drugimi besedami – samec bo samico prisilil v spolni odnos. Koale so ena od redkih živalskih vrst, pri katerih se dogajajo posilstva.

Samci koal si za družice celo pogosto izbirajo samice z naraščajem. Pri njih je namreč manj verjetno, da bodo lahko pobegnile spolnemu odnosu, saj morajo skrbeti še za mladiča.

Presodite sami, sta si parjenja v spodnjem videoposnetku želela tako samec kot samica?

Koala, magnet za spolno prenosljive bolezni

V nekaterih delih Avstralije, domovine koal, jih kar do 90 odstotkov boleha za klamidijo. Ta spolno prenosljiva bolezen, ki se širi prek bakterijskih okužb, pri koalah povzroča slepoto in vnetja sečil ter spolovil, posledično tudi smrt.

Najbolj realistična rešitev za preprečevanje širjenja klamidije med avstralsko populacijo koal do njih ni najbolj prijazna. Čeprav so že razvili zdravila in jih uspešno preizkusili, bodo bolezen najverjetneje zajezili z odstrelom več tisoč koal na najbolj problematičnih območjih. | Foto: Najbolj realistična rešitev za preprečevanje širjenja klamidije med avstralsko populacijo koal do njih ni najbolj prijazna. Čeprav so že razvili zdravila in jih uspešno preizkusili, bodo bolezen najverjetneje zajezili z odstrelom več tisoč koal na najbolj problematičnih območjih.

Koale sicer ogroža tudi retrovirus, ki ima podobne simptome kot pri ljudeh aids, prizadene namreč njihov imunski sistem.

Smrt v ognju

Koale večino svojega življenja preživijo visoko v krošnjah evkaliptusov. Na območjih, kjer živijo koale, je pogosto zelo vroče, listi evkaliptusa pa so zaradi olja na svoji površini vnetljivi. Neredko se zato zgodi, da se drevesna krošnja vname, v požaru pa umre speča koala (koale dneve zvečine prespijo, aktivne pa so ponoči).

Po spletu že nekaj časa kroži tudi mit, da se koale ob izpostavljenosti soncu včasih vnamejo same od sebe. Razlog za to naj bi bil njihov kožuh, ki je prekrit z evkaliptusovim oljem. Ta pojav znanstveno še ni bil potrjen.   | Foto: Po spletu že nekaj časa kroži tudi mit, da se koale ob izpostavljenosti soncu včasih vnamejo same od sebe. Razlog za to naj bi bil njihov kožuh, ki je prekrit z evkaliptusovim oljem. Ta pojav znanstveno še ni bil potrjen.  

Nebogljeni požeruhi, ki jih je evolucija prikrajšala za pamet

Koali se lahko zgodi, da na svojem območju poje vse liste na evkaliptusovem drevesu (odrasli samci jih lahko pojedo tudi do kilogram na dan) in ostane brez hrane. V tem primeru koali, če je ne rešijo okoljevarstveniki in preselijo na drugo lokacijo, lahko grozi tudi smrt. Zakaj pa sama ne poišče drugega drevesa?

Iznajdljivost koalam ni prirojena. Imajo namreč zelo majhne možgane, glede na njihovo telesno maso celo ene najmanjših med vsemi sesalci. Njihove intelektualne zmožnosti so zato precej omejene, težko spreminjajo ali prilagajajo svoje navade.

Če bi koalo posadili na ravna tla in zraven postavili skledo z evkaliptusovimi listi, jih najverjetneje ne bi pojedla, saj jih preprosto ni vajena jesti tako. | Foto: Če bi koalo posadili na ravna tla in zraven postavili skledo z evkaliptusovimi listi, jih najverjetneje ne bi pojedla, saj jih preprosto ni vajena jesti tako.

Največje nevarnosti za koale so psi, avtomobili in lastna nerodnost

Koale danes ne veljajo za ogroženo živalsko vrsto. Naravnih plenilcev imajo malo, največ smrti med koalami, vsako leto okrog štiri tisoč, povzročijo domači psi in avtomobili, ki jih povozijo ponoči, ko so koale aktivne. Ker koale niso agilne tako kot mačke, jih precej umre oziroma se hudo poškoduje med padci z več deset metrov visokih evkaliptusovih dreves.

Ali veste, kako se oglaša koala? Poslušajte jo v spodnjem videoposnetku:

Vas zanima znanost? Preberite tudi:

Deset dejstev o vesolju, ki jim je težko verjeti #fotozgodba

Zakaj bi morali vsi lulati pod prho

Sedem matematičnih zanimivosti, ki vas jih v šoli niso naučili

Če nafto skurimo do zadnje kaplje, bo Zemlja postala pekel

Razčistimo za vedno: Je Coca-Cola brez sladkorja res slabša od navadne?

Mož, ki je svet rešil pred tretjo svetovno vojno

Fizikalni pojav, ki ste ga zagotovo že opazili

Kako v jedrski elektrarni nastaja elektrika?

Zanimivosti o Zemlji, ki jih morda niste vedeli #fotozgodba

Ne spreglejte