Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Nedelja,
25. 5. 2014,
17.46

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

evropske volitve evropske volitve

Nedelja, 25. 5. 2014, 17.46

8 let, 2 meseca

Milan Zver: Zmaga na evropskih volitvah napoveduje leto sprememb v Sloveniji

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nizka udeležba je zaušnica medijem in politiki, je po razglasitvi rezultatov vzporednih volitev, ki SDS napovedujejo tri evropske mandate, dejal nosilec liste Milan Zver.

V Bruselj za prihodnjih pet let odhajajo nosilec liste SDS Milan Zver, ob njem pa še Patricija Šulin in podpredsednica zdajšnjega sklica državnega zbora Romana Tomc, kažejo rezultati vzporednih volitev.

"Pohvalil bi obe listi, svojo in listo gospoda Peterleta, volilno telo nas je nagradilo," je rezultate vzporednih volitev komentiral Milan Zver in poudaril, da je za slabo, komaj 22-odstotno volilno udeležbo kriv tudi evroskepticizem, ki so ga poudarjale stranke levice.

Razmerje v evropskem parlamentu se bo spremenilo "Evropska ljudska stranka se krepi, to bo naša druga zmaga, skupaj z NSi in SLS bomo imeli mandat več kot doslej, kar bo pozitivno vplivalo na razmerje sil v Evropskem parlamentu," je dejal Zver. Koalicija NSi in SLS z nosilcem Lojzetom Peterletom je namreč po rezultatih vzporednih volitev prejela dva mandata.

Zver je sicer prepričan, da bo ELS dobila tudi predsednika evropske komisije v novem parlamentarnem mandatu.

Janša: Konkurenca razen zlorabe pravosodja in procesa Patria ni imela drugega programa Na vrt vile na Trstenjakovi, kjer je sedež stranke in kjer so člani pričakali rezultate predčasnih meritev, je za 15 minut stopil predsednik SDS Janez Janša, zahvalil se je vsem, ki so šli na volišča in glasovali za SDS, kandidatom je čestital za dosežen rezultat.

"Eden od razlogov za današnjo zmago SDS z veliko razliko je to, da naša konkurenca razen zlorabe pravosodja in procesa Patria ni imela drugega programa. Če bo tako tudi na državnozborskih volitvah, bo naš rezultat še boljši," je povedal predsednik SDS.

Volivci bodo začeli gledati programe strank Janša se je strinjal, da je bila udeležba na volitvah slaba, meni, da bi v prihodnje potrebovali več zavedanja, kaj Evropa pomeni za Slovenijo. Za to si bodo po njegovih besedah v stranki prizadevali.

Janša je komentiral tudi rezultat novoustanovljenih strank, od katerih je, kot kažejo vzporedne volitve, samo Šoltesovi listi Verjamem uspelo osvojiti en mandat. "Prihaja čas, ko se bodo ljudje naveličali vedno novih 'nategov', valitev v druge (stranke, op.p.) in preoblačenja cesarjevih novih oblačil in da bodo resnično začeli bolj odločati na podlagi programov, kadrovske ponudbe in tega, kaj je kdo doslej naredil, ne pa na podlagi tega, kaj so mediji poročali o njem."

"To je leto velikih sprememb za Slovenijo" Nosilec liste Zver je odgovarjal tudi na vprašanje, kaj današnji rezultati pomenijo za prihajajoče državnozborske volitve, ki naj bi bile julija. "Po rezultatih vzporednih volitev bi lahko rekli, da je vladajoča garnitura dobila nezaupnico. Rezultat je dobra popotnica za naprej, za državnozborske volitve. Prepričan sem, da je to leto velikih sprememb za Slovenijo, današnji rezultati so samo prvi korak k temu."

Zakaj je zmagala desnica Zver meni, da je k zmagi desnega političnega pola pripomoglo več stvari, "velika fragmentiranost leve sredine, protievropska usmerjenost levih političnih subjektov, ki volivcev niso uspeli privabiti na volitve, in tretjič, dostojna proevropska drža desnosredinskih strank".

"Če bi vse politične stranke opravile svojo nalogo in volilno telo bolj povabile na volitve, potem bi bila volilna udeležba višja. Je pa res, da je v nekaterih posocialističnih državah volilna udeležba izjemno nizka, to je malo povezano tudi z ravnjo politične kulture, ki ni enaka kot v zahodnih razvitih demokracijah," je o nizki volilni udeležbi, ta znaša slabo četrtino volilnih upravičencev, dejal Zver.

Romana Tomc: Rezultat je bil pričakovan Romana Tomc je o napovedanih treh evropskih mandatih stranke SDS povedala: "Veseli smo. Rezultat je bil pričakovan. Zaupali smo v svoj program, v svojo dobro ekipo, že na začetku smo imeli za cilj tri poslance. Cilj smo v celoti dosegli. Rezultat je potrditev, da stranka dela dobro."

Patricija Šulin, ki bo po vzporednih projekcijah tretje ime stranke SDS v Evropskem parlamentu, o napovedani prepričljivi zmagi desnih strank meni, da "so volivci ugotovili, komu lahko zaupajo, kdo je tisti, ki zna voditi državo, pa tudi, da se je levica razbila na kar nekaj strank in strančic, to pa bo verjetno tudi odraz državnozborskih volitev, na katerih pričakujem ponovno zmago".

Nizka volilna udeležba je po mnenju Šulinove posledica splošnega stanja v državi in negativne kampanje medijev v zvezi z evropskimi volitvami.

Zver praznuje dvakrat Člani SDS na sedežu stranke nadaljujejo druženje, nosilec liste Milan Zver pa ima še dodaten razlog za slavje, praznuje namreč rojstni dan, za kar so ga kolegi iz stranke počastili s torto.

Kandidati in člani SDS bodo na uradne rezultate počakali na sedežu stranke, na bližnje Gospodarsko razstavišče, kjer bo uradna razglasitev rezultatov volitev, pa se bodo odpravili nekaj po 23. uri.

Ne spreglejte