Matic Tomšič

Torek,
7. 1. 2014,
12.30

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Intel računalnik

Natisni članek

Torek, 7. 1. 2014, 12.30

8 let, 3 mesece

Spoznajte Edisona, Intelov računalnik v velikosti kartice SD

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Lasvegaški CES sta že pred začetkom osupnila najprej Nvidia s Tegro K1, nato pa še procesorski gigant Intel, ki je na sejem pripeljal Edisona, osebni računalnik na vsega tricentimetrski platformi.

"Samo pomislite na možnosti," je na predstavitvi Edisona navzoče navdušil direktor Intela Brian Krzanich. Miniaturni računalnik, ki temelji na lani pozno poleti predstavljeni tehnologiji sistemskih čipov Intel Quark, je zreduciran na velikost (in obliko) pomnilniške kartice za digitalne fotoaparate. Edisonov dvojedrni procesor je zgrajen v 22-nanometrski tehnologiji, kar pomeni izjemno energetsko varčnost, poganja Linux, ima vgrajena modula za povezavi Wi-Fi in bluetooth ter celo lastno spletno trgovinico z aplikacijami. Edison je prvenstveno seveda namenjen proizvajalcem strojne opreme – pri Intelu upajo, da bodo ti zaradi njegove praktičnosti in relativne zmogljivosti ustvarili novo generacijo nosljivih mobilnih pripomočkov, kot so pametne ure, ter še raznovrstnejši asortiment povezljivih napravic z vseh vetrov. Računalnikovo prilagodljivost so demonstrirali z ekshibicijsko zbirko izdelkov za nego dojenčkov (projekt Nursery 2.0), v katere je vgrajen Edison – pajacem, ki s senzorji spremlja kobacačeve življenjske funkcije in o njih prek pametne skodelice za kavo obvešča starše, in grelno stekleničko, ki se vklopi šele, ko ji pajac sporoči, da je dojenček lačen.

Pri Intelu se zavedajo, da razvijalci novih naprav, še posebej start-upi z dobrimi idejami, a pičlimi sredstvi, potrebujejo več kot le dober primer, zato bodo za najbolj kreativne v kratkem odprli prijave za natečaj Make it Wearable (Naj bo nosljivo) z nagradnim skladom v vrednosti skoraj milijon evrov. Prve primerke Edisona naj bi Intel iz delavnic sicer izpustil letos poleti.