Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 12. 2010,
8.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 12. 2010, 8.17

8 let

Slovenija izklopila analogne in prešla na digitalne oddajnike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Televizijske hiše so okrog 3. ure zjutraj izklopile analogne prizemne televizijske oddajnike in prešle na oddajanje televizijskega signala le v digitalni tehniki.

Kot so povedali v RTV Slovenija, je prehod potekal v skladu z načrti, tako da zaenkrat kakšnih težav ni bilo.

Prehod uzakonjen že leta 2007 Prehod v digitalno prizemno oddajanje televizijskega signala z letošnjim 1. decembrom je bil uzakonjen že proti koncu leta 2007 z zakonom o digitalni radiodifuziji. Večina analognih oddajnikov je bila izklopljenih danes, nekaj pa jih bo v skladu z letos sprejeto novelo zakona delovalo še do najkasneje do sredine prihodnjega leta.

Za t. i. bele lise bodo analogni oddajniki delovali nekoliko dlje Digitalno omrežje oziroma multipleks A, ki ga upravlja RTV Slovenija, sicer trenutno pokriva okrog 96 odstotkov prebivalstva. Tisti del prebivalstva, ki jih nacionalkino omrežje še ne pokriva, tako imenovane bele lise, bo še naprej pokrit z analognim signalom, vendar najkasneje do sredine prihodnjega leta. Do takrat bo morala nacionalna televizija tudi ta območja pokriti z digitalnim signalom. Skupno tako deluje še 120 oddajnikov, pri čemer direktor enote Oddajniki in zveze pri RTV Slovenija Miran Dolenec izpostavlja, da so to manjši oddajniki in da je njihovo število veliko zaradi konfiguracije terena v Sloveniji. Ta namreč ponekod zahteva oddajnike, ki pokrivajo tudi le po 100 hiš.

Digitalni prehod ne zadeva gospodinjstev, ki imajo kabelsko, satelitsko ali internetno televizijo, ampak le tista, ki televizijske programe sprejemajo prek sobne ali strešne antene. Takšnih naj bi bilo okrog 200.000 oziroma tretjina vseh.

Pretvornik Ta gospodinjstva morajo za to, da bodo lahko sprejemala digitalne televizijske signale, imeti ali televizijski sprejemnik z vgrajenim ustreznim pretvornikom ali pa vsaj samostojen poseben pretvornik, ki se ga namesti med anteno in televizijskim sprejemnikom.

Fili: Mrk bi lahko doživelo od 30.000 do 50.000 gospodinjstev Generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli je sicer v torek za oddajo Odmevi na TV Slovenija pojasnil, da bi po nekaterih ocenah televizijski mrk lahko doživelo od 30.000 do 50.000 gospodinjstev. Mrk v tem primeru pomeni, da so gospodinjstva ostala tako brez analognega kot digitalnega sprejema programov, ker si niso pravočasno zagotovila ustrezne opreme.

RTVS: Izklop analognih oddajnikov v skladu s predvidevanji Izklop analognih prizemnih televizijskih oddajnikov in prehod na oddajanje le prek digitalnih oddajnikov je potekal v skladu s predvidevanji, je še povedal Dolenec. "Ni kakšnih težav, digitalno omrežje je bilo že tako pred tem dograjeno. V jutranjih urah nismo zaznali povečanja klicev, se pa zdaj začenja dogajati, ko se začenjajo oglašati nepripravljeni gledalci," je dejal.

Povsod delež nepripravljenih večji Če bi bilo na prehod nepripravljenih samo 10 odstotkov oziroma 20.000 gospodinjstev, bi bili v primerjavi z drugimi evropskimi državami vzorni, vendar pa je bil povsod ta delež nepripravljenih večji, je pojasnil Dolenec.

Izklopljenih skupno 83 oddajnih lokacij Televizijske hiše so izklopile skupno 83 oddajnih lokacij, na katerih je 250 oddajnikov vseh programov, tako od nacionalne televizije kot komercialnih televizij, je še pojasnil Dolenec.

Ne spreglejte