Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 12. 2013,
7.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Kickstarter Indiegogo

Ponedeljek, 23. 12. 2013, 7.54

6 let, 7 mesecev

Slovenci in crowdfunding: uspeh pripeljal tudi na CES

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski projekti, ki so se letos predstavljali na crowdfunding platformah, so bili izjemno uspešni. Nekatere ekipe so z nami delile svoje misli o množičnem financiranju in načrte za leto 2014.

Na spletnih straneh za zbiranje finančnih sredstev za nove projekte, od katerih je pri Slovencih najbolj priljubljen Kickstarter, naši projekti dosegajo odlične rezultate. Eden od odmevnejših slovenskih projektov letošnjega leta na Kickstarterju je Chipolo, obesek, ki je namenjen iskanju izgubljenih predmetov. Ta je v samo 17 urah dosegel zastavljeni cilj. Ekipa mladih razvijalcev iz Trbovelj, Ljubljane in Polzele ne počiva na lovorikah – trenutno se pripravlja na enega največjih sejmov, CES (Consumer Electronics Show) v Las Vegasu, kjer imajo že dogovorjene sestanke z večjimi dobavitelji in investitorji. V prihajajočem letu načrtujejo povečanje proizvodnje, pogovori potekajo "s štirimi velikimi podjetji iz ZDA, Velike Britanije, Japonske in Kitajske", februarja načrtujejo še začetek prodaje izdelka v trgovinah po vsem svetu.

Da je njihov izdelek pravi hit, se zavedajo tudi sami, omembe v medijih pa jim ogromno pomenijo: "Ponosni smo, da so nas po koncu kampanje tudi ameriški mediji začeli primerjati, da Chipolo postavljajo na prva mesta med svojo konkurenco, čeprav je večina konkurenčnih produktov plod ameriških podjetij." V prvi polovici prihodnjega leta načrtujejo tudi povečanje ekipe v proizvodnji. Spomnimo: Chipolo je v celoti izdelan v Sloveniji.

Izzval pravo malo seksualno revolucijo Vsi projekti pa žal niso bili uspešni, med njimi sta tudi povodec Lishinu in Dee Lee Doo, oba sta se predstavila na platformi Indiegogo. Idejna vodja tega projekta Iris Trstenjak kljub nedoseženemu cilju pravi, da je bila kampanja uspešna – prinesla je namreč veliko kontaktov, prepoznavnost in s tem tudi naročila. "Največ je evropskih kupcev, tudi ameriških. Zdaj prodajamo prek svoje spletne strani, na kateri smo vzpostavili spletno trgovino, v prihodnjih dneh se bomo pojavili tudi v nekaterih tujih trgovinah, s katerimi smo se dogovorili za prodajo in distribucijo."

O vzrokih za neuspeh projekta Dee Lee Doo Neuspešno izpeljan projekt pripisuje več dejavnikom: od tega, da gre za erotični izdelek, ki ima specifične kupce, do katerih je treba priti na drugačen način, do tega, da so imeli premalo mednarodnih objav. "Tudi stran Indiegogo je veliko manj obiskana v primerjavi s Kickstarterjem, ki ima stalno bazo donatorjev." Odločitve za množično financiranje ne obžaluje: "80 odstotkov donatorjev je bilo slovenskih. V Sloveniji smo dobili res močno podporo." Dodaja, da se je zgodila prava mala seksualna revolucija pri nas, saj se je vsepovsod govorilo o lesenih dildih.

Načrti za leto 2014 so izredno obetavni: "Veliko časa bomo posvetili nadgradnji lesenih dildov in preostalih erotičnih pripomočkov. Prihaja nova embalaža, ki je resnično posebna in je pika na i lesenim dildom. Uveljavljali se bomo na tujih trgih; vemo, da imamo produkt, ki mora v svet." Predvidevajo tudi povečanje ekipe, ki bo še naprej delala unikatne izdelke, ki jih odlikuje tudi naš domači les.

Najuspešnejši projekt zbral kar 700 tisoč dolarjev Les pa je element, ki ga za izdelavo posebnih fotoaparatov, ki slišijo na ime Ondu, uporablja tudi Elvis Halilović. Njegov izdelek je bil pravi hit na Kickstarterju, kjer je skupaj s preostalimi člani zbral 1.272 naročil. Kar 2.358 podpornikov pa je navdušil najuspešnejši slovenski projekt na Kickstarterju v letošnjem letu, pametno kolo FlyKly. Zbral je več kot 700 tisoč dolarjev, kar je sedemkrat večja vsota, kot so načrtovali.

Musguard z velikimi načrti Mladi podjetnik Niko Klanšek, ki je bil nad uspehom na Kickstarterju izjemno navdušen, je pred lastnim projektom pomagal nekaterim drugim slovenskim projektom, ki so bili prav tako uspešni. LL Stol, prej omenjeni Ondu Pinhole, Lumu in Musguard. Z zadnjim izdelkom ima ekipa, katere vodja je Jurij Lozić, za prihodnje leto velike načrte: od učvrstitve blagovne znamke z razširitvijo ponudbe, sodelovanja z drugimi blagovnimi znamkami do povečanja obsega sodelovanja z "butičnimi kolesarskimi trgovinami". "Ekipa se je že razširila in se bo po potrebi še povečala. Večji (ves) del dobička je vložen v delovanje podjetja, širitev ekipe ter predvsem ponudbe in snovanje novih projektov," pravi Lozić, ki dodaja, da je cilj ustvarjanje blagovne znamke, ki si jo je vedno želel. Z njo si želi izraziti svoje strasti in zanimanja, sodelovanja s somišljeniki po vsem svetu, ki jih spoštuje in katerih delo ceni.

"Nemški Spiegel nas je uvrstil na seznam idealnih novoletnih daril za kolesarje in odziv nemških bralcev je bil znaten," pove Lozić, dotakneva pa se tudi vprašanja, koliko naročil poleg tistih s Kickstarterja so prejeli: "Veliko." Dodaja, da "ne gre za gromozanske številke, saj gre v končni fazi za zelo nišni produkt."

Platforme za množično financiranje so "koncept revolucionarnega sistema" Sicer pa so si ekipe, ki so se odločile za zbiranje finančnih sredstev na kakšni od platform za množično financiranje – med bolj prepoznavne platforme, ki delujejo po principu nagrajevanja, spadata še RocketHub in Peerbackers –, enotne, da jim kampanje na tovrstnih platformah prinesejo predvsem medijsko izpostavljenost in kontakte za nadaljevanje razvoja. "Resnično neverjetno, platforma ima izredni domet sama po sebi in prednosti, ki jih prinaša, so neprimerljive s klasičnimi tržnimi postopki," meni Lozić, množično financiranje pa je zanj koncept revolucionarnega sistema, "saj neverjetno učinkovito in hitro poveže vse člene verige, potrebne za lansiranje projekta. Verjetno pa sta seveda pogoj dovolj zanimiv izdelek in kampanja, ki vzbuja zaupanje."

Nepredvidljiva prihodnost platform za množično financiranje Izdelek je s tem preverjen na trgu, še preden je izveden v seriji, ki zahteva finančni vložek, razmišlja Lozić, ki pa se kljub navdušenju nad konceptom zaveda tudi mogočih negativnih vidikov crowdfundinga. Je pa ravno zaradi "njegove nepredvidljive prihodnosti" še toliko bolj zadovoljen, da je stvar izkusil še v fazi, "ko je pozitivna in iskrena". Zato jo priporoča prav vsem, "ki vedo, kaj delajo in česa si želijo". In če ob vsem tem dodamo, da so projekti na Kickstaterju 43,75-odstotno uspešni, se lahko strinjamo, da so projekti, ki prihajajo iz države, ki šteje malce več kot dva milijona prebivalcev, pravi recept za uspeh.

Ne spreglejte