Matic Tomšič

Četrtek,
30. 11. 2017,
4.04

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Natisni članek

bitcoin digizgodbe

Četrtek, 30. 11. 2017, 4.04

6 let, 4 mesece

Nesrečnež stoletja? Priložnost za bajno bogastvo vrgel v smeti.

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Vrednost premoženja Britanca Jamesa Howellsa bi bila danes več kot 60 milijonov evrov, če po svojem prenosnem računalniku ne bi polil limonade in večine njegovih sestavnih delov vrgel v smeti. Med njimi je bil tudi trdi disk, na katerem je imel Howell spravljene ključe za dostop do svojih bitcoinov. Imel jih je kar okrog 7.500, cena enega bitcoina pa je ta teden dosegla vrtoglavih 10 tisoč ameriških dolarjev. 

James Howells med intervjujem, ki je nastal kmalu po tem, ko je njegova nesrečna zgodba začela polniti naslovnice svetovnih medijev. | Foto: YouTube / BBC James Howells med intervjujem, ki je nastal kmalu po tem, ko je njegova nesrečna zgodba začela polniti naslovnice svetovnih medijev. Foto: YouTube / BBC

James Howells je bil med prvimi na svetu, ki jih je leta 2009 začela zanimati takrat čisto nova digitalna valuta bitcoin. S posebnim programom, ki je reševal matematične probleme, je Howells bitcoine začel kopičiti na svojem računalniku. To je bilo takrat še mogoče, saj za bitcoin ni vedel še skoraj nihče, imel je skoraj nično vrednost, na razpolago pa jih je bilo še zelo veliko. 

Britanec je imel že okrog 7.500 bitcoinov, a je zbiranjem digitalne valute nato končal, ker se je njegovo dekle začelo pritoževati, da je računalnik zaradi stalnega reševanja matematičnih enačb, s čimer so nastajali novi bitcoini, prevroč in preglasen.

Bitcoin (in vse druge kriptovalute) temelji na blockchainu oziroma tako imenovani tehnologiji veriženja podatkovnih blokov, kar v grobem pomeni, da se vsi posegi v omrežje bitcoina (nastajanje novih bitcoinov, transakcije bitcoinov) beležijo v javno dostopen zapisnik, ki ga lahko pogleda vsak, podatkov v njem pa ni mogoče spreminjati. Novi bitcoini nastajajo z reševanjem matematičnih enačb, postopku pridobivanja bitcoinov pa v žargonu pravimo rudarjenje. Obstajalo bo lahko samo 21 milijonov bitcoinov, zadnji bo po ugibanju strokovnjakov izrudarjen leta 2140.  | Foto: Reuters Bitcoin (in vse druge kriptovalute) temelji na blockchainu oziroma tako imenovani tehnologiji veriženja podatkovnih blokov, kar v grobem pomeni, da se vsi posegi v omrežje bitcoina (nastajanje novih bitcoinov, transakcije bitcoinov) beležijo v javno dostopen zapisnik, ki ga lahko pogleda vsak, podatkov v njem pa ni mogoče spreminjati. Novi bitcoini nastajajo z reševanjem matematičnih enačb, postopku pridobivanja bitcoinov pa v žargonu pravimo rudarjenje. Obstajalo bo lahko samo 21 milijonov bitcoinov, zadnji bo po ugibanju strokovnjakov izrudarjen leta 2140. Foto: Reuters

Leta 2010 je Howells po prenosniku nato polil pijačo. Ker je tako ali tako imel namen kupiti novega, je sklenil, da ga bo porabil za nadomestne dele, če jih bo kdaj slučajno potreboval. Razstavil ga je in komponente, za katere je menil, da so še uporabne, pospravil v predal.

Prevrtimo čas naprej do julija 2013; Howells je pospravljal stanovanje in se odločil, da bo večino starih računalniških komponent vrgel v smeti.

Kdo ve, kako hitro mu je začelo biti srce, ko se je spomnil

Novembra 2013 se je Howells nato odpeljal do smetišča, kamor so komunalci iz njegovega kraja odvažali odpadke. Tisti mesec je namreč veliko medijev poročalo o tem, da je bitcoin presegel 1.200 ameriških dolarjev, Howells pa se je ob poslušanju poročil in branju novic spomnil, da je imel na disku, ki ga je vrgel stran, šifrirne ključe za dostop do svojih 7.500 bitcoinov.

Vsebina Howellsovega diska je bila takrat vredna devet milijonov dolarjev. Sam za bitcoine razen malce višjega računa za elektriko ni plačal nič, saj jih je izrudaril sam na svojem računalniku.  | Foto: Reuters Vsebina Howellsovega diska je bila takrat vredna devet milijonov dolarjev. Sam za bitcoine razen malce višjega računa za elektriko ni plačal nič, saj jih je izrudaril sam na svojem računalniku.  Foto: Reuters

Preberite tudi: Zgodba o digitalnem zakladu, ki je najverjetneje izgubljen za vedno

Howellsova iskalna akcija je bila veliko prepozna. Na smetišču so mu pojasnili, da je njegov disk pod več kot meter debelo plastjo različnih smeti zakopan nekje na območju, velikem kot nogometno igrišče. 

Ko je Howells 27. novembra 2013 prek Twitterja zagnal kampanjo za pomoč pri reševanju izgubljenih bitcoinov, se je njegova zgodba znašla na naslovnicah nekaterih največjih svetovnih medijev, kot so The Guardian, BBC, Forbes, CNN.

Malo verjetno je, da bo Howells disk kdaj našel ali pa da ga bo zanj našel kdo drug, saj je smetišče, na katerem je izgubljen, že kmalu po njegovi izpovedi prepovedalo obiske lovcem na dragocen digitalni zaklad. Še manj verjetno je, da je disk preživel zdaj že štiriletno bivanje na smetišču, kjer ga vsak dan nadlegujejo vlaga in gosenice delovnih strojev.  | Foto: Thinkstock Malo verjetno je, da bo Howells disk kdaj našel ali pa da ga bo zanj našel kdo drug, saj je smetišče, na katerem je izgubljen, že kmalu po njegovi izpovedi prepovedalo obiske lovcem na dragocen digitalni zaklad. Še manj verjetno je, da je disk preživel zdaj že štiriletno bivanje na smetišču, kjer ga vsak dan nadlegujejo vlaga in gosenice delovnih strojev.  Foto: Thinkstock

Bitcoin je ta teden dosegel 10 tisoč dolarjev. Howells bi bil zelo bogat.

Trdi disk, ki leži v gomili smeti sredi Velike Britanije, bi Howellsu ob najdbi danes lahko spremenil življenje. 7.500 bitcoinov je ob astronomski rasti, ki jo je kriptovaluta dosegla v zadnjih mesecih, z upoštevanjem pogostega nihanja cene trenutno skupaj vrednih med 60 in 70 milijoni evrov.

Preberite: Bitcoin je ta teden prvič dosegel in presegel magično mejo 10.000 dolarjev

James Howells se po incidentu z izgubljenim bogastvom sicer še vedno zanima za kriptovalute. Sodeč po njegovem uporabniškem profilu na Twitterju, kjer je aktiven kar pogosto, ga trenutno navdušuje bitcoin cash, valuta, ki se je prej nekaj meseci odcepila od bitcoina in postala samostojna