Matic Tomšič

Četrtek,
27. 5. 2021,
19.59

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,29

8

Natisni članek

Natisni članek

kriptovaluta bitcoin

Četrtek, 27. 5. 2021, 19.59

3 leta, 4 mesece

Ko si bogataš premisli: se obeta pošasten nakup kriptovalut?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,29

8

Carl Icahn | Carl Icahn je 127. najbogatejši človek na svetu. Vrednost njegovega premoženja je okrog 13 milijard evrov. | Foto Reuters

Carl Icahn je 127. najbogatejši človek na svetu. Vrednost njegovega premoženja je okrog 13 milijard evrov.

Foto: Reuters

Ameriški poslovnež Carl Icahn, eden od najbogatejših posameznikov na svetu, je dolgo veljal za velikega skeptika, kar zadeva nakupovanje kriptovalut. Zdaj je povsem obrnil ploščo. Napovedal je, da pretehtava možnost naložbe v kriptovalute, in celo, da bo to storil v megalomanskem slogu: z desetino svojega premoženja. 

Damian Merlak
Novice Merlak: Odločitev je padla, ko je kolega kupil dva lamborghinija

Carl Icahn premleva tudi do 1,5 milijarde dolarjev težko naložbo v kriptovalute, je pred kratkim razkril za medij Bloomberg. Gre za znesek, ki pomeni skoraj deset odstotkov njegovega premoženja. Icahn je "težak" 15,6 milijarde ameriških dolarjev (skoraj 13 milijard evrov), s čimer se na seznamu najbogatejših Zemljanov uvršča na 127. mesto.

Carl Icahn (fotografija je iz leta 1988) je seme za svoje izredno premoženje v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja zasejal s sovražnimi prevzemi podjetij in razprodajo njihovega premoženja. | Foto: AP / Guliverimage Carl Icahn (fotografija je iz leta 1988) je seme za svoje izredno premoženje v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja zasejal s sovražnimi prevzemi podjetij in razprodajo njihovega premoženja. Foto: AP / Guliverimage

Icahn se še ni odločil, kaj natanko bo kupil oziroma kako in kdaj se bo z malho denarja sploh podal v svet kriptovalut, je pa izrazil prepričanje, da so kriptovalute prihodnost in da bodo "obstale v takšni ali drugačni obliki". 

Kripto "konvertit"

Petinosemdesetletni ameriški poslovni maček je sicer še eden v vrsti tako imenovanih kriptospreobrnjencev.

Icahn je bil pred leti namreč prepričan, da je bitcoin finančni balon. Konec leta 2017, ko je bitcoin prvič obnorel svet, je bitcoin primerjal s pokom tako imenovanega balona Mississippi v 18. stoletju, ko sta napihovanje in nato zlom cene delnic ameriškega podjetja Mississippi Corporation povzročila kolaps kapitalskih trgov v zahodni Evropi. 

Jamie Dimon, Mark Cuban | Foto: Reuters Foto: Reuters
Med superbogatimi bitcoin "konvertiti", ki so v zadnjih letih povsem spremenili mnenje o kriptovalutah, sta tudi Jamie Dimon, prvi mož največje ameriške banke JPMorgan Chase, in Mark Cuban, vlagatelj in lastnik košarkarskega kluba Dallas Mavericks.

Ko je za kriptovalute nekdo nazadnje zapravil 1,5 milijarde dolarjev, je cena bitcoina dosegla rekord

Povečan tok kapitala na trg kriptovalut pogosto povzroči višji nakupovalni pritisk, zaradi česar lahko cene kriptovalut močno poskočijo. Podobne posledice lahko imajo oznanila o naložbi v kriptovalute, kakršno je Icahnovo.

Kombinacija obojega se je, na primer, zgodila 8. februarja letos. Takrat je proizvajalec električnih avtomobilov Tesla, za katerim stoji supermilijarder Elon Musk, sporočil, da v kriptovaluto bitcoin vlaga poldrugo milijardo ameriških dolarjev, kar je približno toliko denarja, kot ga ima za skok v kriptobazen pripravljenega Carl Icahn.

Elon Musk, ustanovitelj Tesle, je z nedavnimi objavami o bitcoinu na Twitterju še enkrat pokazal, kakšno moč imajo njegove besede. Bitcoinu je namreč pomagal dosegati rekordne cene, nato pa ga je v preteklih tednih pomagal še zrušiti na 50 odstotkov februarske vrednosti.  | Foto: Reuters Elon Musk, ustanovitelj Tesle, je z nedavnimi objavami o bitcoinu na Twitterju še enkrat pokazal, kakšno moč imajo njegove besede. Bitcoinu je namreč pomagal dosegati rekordne cene, nato pa ga je v preteklih tednih pomagal še zrušiti na 50 odstotkov februarske vrednosti. Foto: Reuters

Cena bitcoina je takrat v manj kot 24 urah poskočila za skoraj 25 odstotkov in rušila pretekle cenovne rekorde. Poteza Tesle je bila tudi sprožilec za bitcoinov prvi skok prek magične meje 50 tisoč ameriških dolarjev. To prelomnico je bitcoin dosegel 17. februarja. 

Elon Musk
Novice Elon Musk si je premislil in povzročil precej slabe volje

Znani ekonomist: Icahn je verjetno že kupil kriptovalute, s takšnimi napovedmi jim želi dvigniti ceno in dobro zaslužiti

O napovedi Carla Icahna, da razmišlja o pošastni naložbi v kriptovalute, je medtem skeptičen Peter Schiff, znani ameriški borzni posrednik in ekonomist. 

"Vse skupaj zveni, kot da je Carl Icahn že kupil kriptovalute in da jim želi s temi napovedmi zvišati ceno, da bi jih nato prodal z dobičkom," je na Twitterju zapisal Schiff. 

Na družbenem omrežju Twitter je sicer mogoče zaslediti precej drugih dvomov o nameri Carla Icahna, da postane eden od večjih igralcev na kriptotrgu. Podobno kot Schiff so namreč številni prepričani, da je Icahn po nedavnem sesutju cen kriptovalut, bitcoin in druščina so v zadnjem mesecu namreč izgubili skoraj tretjino vrednosti, te že kupil in jim z nastopi v medijih zdaj poskuša dvigovati ceno. 

Preberite tudi:

Bitcoin
Novice Svarilo strokovnjaka: "Odrasli možje bodo jokali"
Onecoin
Novice Skrivnost nabirk v ljubljanskih hotelih: kam je šel denar na tisoče Slovencev
Colonial
Novice Redko priznanje: potrdili, da so hekerjem plačali 4,4 milijona dolarjev
Pištola, orožje, grožnja
Novice Kdo je pral denar za prodajalce orožja nesojenemu strelcu iz Gorenjske
Gramatik, Denis Jašarević
Novice Slovenski glasbenik v petih minutah zaslužil 1,3 milijona evrov