Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 4. 2014,
14.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Kickstarter

Petek, 18. 4. 2014, 14.02

8 let

Kickstarter za modne oblikovalce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Crowdemand se je označil za "Kickstarter za modne oblikovalce". Platforma, na kateri uporabniki odločajo, kaj je primerno za proizvodnjo, vzbuja veliko zanimanje v modnem svetu.

Crowdemand sicer ni tipična platforma za množično financiranje. Gre pravzaprav za platformo, ki se odziva na želje množice. Potrošniki namreč odločajo, kateri dizajni si zaslužijo biti izdelani. Če prejme dovolj glasov, projektu uspe.

Na Crowdemand se bo v prihodnjih tednih predstavilo 20 modnih oblikovalcev, ki se bodo vsak teden predstavili z novo kolekcijo. Kot pravi eden od izvršnih direktorjev Yaniv Reeis Crowdemand, omogoča trgu reflektirati tisto, kar si potrošniki želijo. Pa si to želijo tudi modni oblikovalci?

Takojšen odgovor od stranke Za mnenje o platformi smo povprašali mlado slovensko oblikovalko, Jernejo Podbevšek Zhembrovskyy. "Prednost Crowdemand je, da takoj dobiš odgovor od svojih strank. Točno veš, kateri kosi se bodo prijeli in kateri ne. Slabost pa je, da so izdelki ekskluzivno namenjeni le tej platformi," izpostavlja pa še en pomemben vidik Crowdemand – z njo se izogneš riziku, da greš v izdelavo nečesa, kar trg ne bo sprejel.

Vpliv na trend oblikovalcev "Tudi tujina oblikovalca prej opazi. Moraš pa imeti čudovite stvari, da te tujci opazijo." Na vprašanje, ali bo presoja uporabnikov na Crowdemand lahko vpliva na razvoj mode, odgovarja: "Vplivalo bo na razvoj trendov pri posameznem oblikovalcu, tudi blagovni znamki," medtem ko generalnega vpliva na modo po njenem mnenju ne bo imelo, saj je toliko različnih okusov in oblikovalcev.

"To je ravno namen te platforme, da znotraj svoje blagovne znamke rečeš samemu sebi, kakšna je tvoja vizija, kaj ti je všeč, a žal kupec tega ne bo kupil. Kupcu je všeč nekaj drugega in hvala bogu, da sem to opazil, da vem, kaj se bo prodajalo in kaj ne."

V Sloveniji so kolekcijo unikatne Bi se prijavila tudi sama? Navdušenja nad platformo ne skriva, pravi pa, da bi morala za nastop izbrati pravo taktiko. V Sloveniji, ki je premajhen trg, obikovalci izdelujejo pravzaprav unikatne kolekcije, potrditev na Crowdemand pa bi jim omogočila večjo, masovno proizvodnjo.

"Za vsako zadevo se ne bi prijavila. Bi se pa prijavila za torbico, za katero vem, da je pri meni že prodajna uspešnica. Da se stranke vračajo nazaj in vzamejo enako torbico. Le v različni kombinaciji; dejansko imam takšno torbico. Je absolutni hit," zato bi se z njo "upala" podati tudi na svetovni trg. Če je všeč Slovenkam, zakaj ne bi bila všeč tudi tujkam, je prepričana.

Kaj se splača? "Dokler ne vem, da imam kupce, ne morem iti v takšno investicijo, ki jo predstavlja proizvodnja na Kitajskem. Vložiš v prvi prototip, nato pa takoj vidiš, ali se ti izplača to ponuditi ljudem ali ne. Vrhunsko," zaključuje Jerneja, ki se je nedavno slovenski modni javnosti predstavila z novo kolekcijo.

Ne spreglejte