Srdjan Cvjetović

Četrtek,
22. 10. 2020,
16.57

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

Natisni članek

premiera Huawei Mate 40 Pro Huawei Mate 40 pametni telefon Huawei

Četrtek, 22. 10. 2020, 16.57

3 leta, 6 mesecev

Oktobrske Huaweieve novosti vendarle po ustaljenem voznem redu

Huawei predstavil smetano svojih pametnih telefonov (pa še kaj za povrhu)

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72
Huawei Mate 40 predstavitev | Vse danes predstavljene novosti, pod katerimi se podpisuje Huawei | Foto S. C. (zajem zaslona)

Vse danes predstavljene novosti, pod katerimi se podpisuje Huawei

Foto: S. C. (zajem zaslona)

Kljub vsem težavam, ki jih družbi Huawei prinašajo gospodarske blokade, vsem nam pa tudi koronakriza, so danes (sicer virtualno) predstavili več novosti s serijo svojih najzmogljivejših pametnih telefonov do zdaj – Mate 40 – v središču pozornosti.

Družina Mate 40 bo imela tri člane – Mate 40, Mate 40 Pro in Mate 40 Pro+. Pravzaprav štiri, ker bo tudi tokrat posebna izvedba Porsche Design, a te ne bo v prodaji v Sloveniji.

Robert O'Brien, Jair Bolonaro
Novice Brazilskim operaterjem Washington ponuja denar, če zavrnejo Huawei

Izboljšana kamera z novo razporeditvijo

Pro in Pro+ se ponašata z najzmogljivejšim Huaweievim procesorjem do zdaj, Kirin 9000, ki je pripravljen za delo v omrežju 5G, navadni Mate 40 pa ima nekoliko okleščen procesor Kirin 9000e. Kot smo pri Huaweievih premijskih telefonih navajani, so nam tudi pri seriji Mate 40 obljubili vrhunski fotoaparat in kamero, ta pa je zdaj na hrbtni strani razporejena v povsem drugačni podobi, obroču.

Kamero še vedno sopodpisuje nemška Leica, izboljšave pa bodo, kot pravijo, najbolj vidne pri širokokotnih posnetkih, spredaj in zadaj, kakor tudi pri povečavah – dražji kot je član serije Mate 40, večjo optično povečavo podpira. Navajajo še optično stabilizacijo tudi za 4K-videoposnetke in izboljšano samodejno ostrenje.

Dražji model ima tudi zmogljivejšo kamero. | Foto: S. C. (zajem zaslona) Dražji model ima tudi zmogljivejšo kamero. Foto: S. C. (zajem zaslona)

Novi gibi za upravljanje brez dotika

Največ dobrot bodo deležni novi lastniki modela Huawei Mate 40 Pro+, ki bodo zanj, če primerjamo priporočene redne maloprodajne cene brez morebitnih ugodnosti ob vezavi naročniškega razmerja, odšteli en rožnati evrski bankovec več kot za "navadni" Mate 40 (če ne veste, kateri evrski bankovec je te barve, si pomagajte tukaj).

Poskrbeli so tudi za programske nadgradnje, kjer do izraza močno pride izboljšano upravljanje telefona brez dotika, to je z gibi roke nekaj milimetrov nad zaslonom. Dozdajšnjim trem ali štirim gibom so dodali tri nove, kar bo za tiste, ki to možnost uporabljajo namesto krmiljenja prek zaslona, zagotovo dobrodošel bombonček. K zanesljivosti delovanja pripomore tudi zelo natančno tipalo, ki vzorči 240-krat na sekundo.

Ren Zhengfei, Huawei
Novice "Če bomo zagnali svoj operacijski sistem, ne bo več poti nazaj"

Yu: Raje 90- kot 120-herčna osvežitev

Pri novi seriji Mate 40 so se spet malo poigrali z barvami, a so poskrbeli tudi za nekoliko drugačne izvedbe. Pri modelih Mate 40 in Mate 40 Pro sta na voljo po dve različici imitacije veganskega usnja, gospod Mate 40 Pro+ pa se ponaša s hrbtno stranjo iz keramike, narejene v nanotehnološkem postopku.

Zaslon se osvežuje 90-krat v sekundi. V isti sapi, ko je to prvi mož Huaweieve enote za naprave Richard Yu napovedal in še preden je kdo lahko izustil misel, da telefoni s 120-herčno osvežitvijo niso več redkost, je dodal, da je večja osvežitev veliko večji porabnik energije in da je ravno 90-herčna osvežitev najboljša kombinacija obeh nasprotujočih si značilnosti.

Tako je Richard Yu prvič pokazal modela Huawei Mate 40 in Huawei Mate 40 Pro | Foto: S. C. (zajem zaslona) Tako je Richard Yu prvič pokazal modela Huawei Mate 40 in Huawei Mate 40 Pro Foto: S. C. (zajem zaslona)

Uboga nas že na pogled 

Ko pa akumulator le ostane brez energije, bo polnitev, tako napovedujejo, zelo hitra, ker so nadgradili tako hitro polnjenje s kablom kot tudi brezžično.

Kot enega od prispevkov uporabniške prijaznosti navajajo tudi funkcijo Eyes on Display, ki med drugim omogoča, da že s pogledom na zaslon telefona utišamo zvonjenje ob dohodnem klicu ali pogledamo želene informacije. Dokler telefon gledamo, ne bo zaklenil zaslona in začel mirovanja.

Huawei
Novice "Sprva smo se bali, a nam gre zdaj odlično!"

Od 899 do 1.399 evrov

Pri preizkusu novih telefonov Mate 40 bomo morali, če nam bo dopuščal čas preveriti še marsikatero drugo lastnost in novost, ki je pri tem niti nismo navedli.

Vemo pa, kakšne bodo priporočene maloprodajne cene: za Mate 40 se začnejo pri 899 evrih, za Mate 40 Pro pri 1.199 evrih, če ni kakšne ugodnosti v zameno za zvestobo mobilnemu operaterju.

Različne barvne kombinacije, tudi izvedba v imitaciji usnja | Foto: S. C. (zajem zaslona) Različne barvne kombinacije, tudi izvedba v imitaciji usnja Foto: S. C. (zajem zaslona)

... in še drugi v soju žarometov

Luč dneva je ugledalo še nekaj novosti, a še nimamo potrditve, ali se bodo prav vse pojavile tudi pri nas. Tako smo spoznali njihove prve čezušesne brezžične slušalke Huawei FreeBuds Studio z naprednim izničevanjem zunanjega hrupa, prestižno izvedbo Huaweieve pametne ure Huawei Watch GT 2 s podpisom Porsche Design, pametna očala Huawei X Gentle Monster Eyewear II in zvočnik Huawei Sound wireless Hi-Fi.