Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 5. 2011,
13.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 26. 5. 2011, 13.58

8 let

HTC Wildifre S

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
HTC Wildfire S je mlajši brat oziroma novejša in izboljšana različica HTC Wildfire, ki v majhni embalaži ponudi veliko vsebine.

Za tiste, ki so jim ljubi majhni mobilni telefoni in jih od številnih pametnih telefonov odvračajo predvsem njihove (običajno bolj obsežne) dimenzije, je HTC Wildfire S prava osvežitev. Že njegov starejši brat HTC Wildfire ni velik, Wildfire S pa je izgubil še nekaj milimetrov in gramov. Boljše prileganje manjšim dlanem pa s sabo kot običajno prinese tudi nekaj kompromisov, kot je (le) 3,2-palčni zaslon. Vendarle pa nad njim nimamo pripomb, saj je kakovost slike zelo dobra, k čemur zagotovo pripomore izboljšana resolucija glede na predhodnika. Seveda pa zaslon ni imun na prstne odtise in podobno umazanijo, pa tudi na neposredni sončni svetlobi se vidljivost močno zmanjša.

Manjši, a močnejši Nasploh je Wildfire S v primerjavi s prejšnjim modelom izboljšan na skoraj vseh področjih. Ob že omenjeni boljši ločljivosti zaslona je procesor s 528 megahercov in 384 MB RAM-a nadgrajen na 600 megahercov in 512 MB RAM-a, kar pripomore k veliko bolj gladkemu delovanju. Med preizkušanjem se telefonu ni niti enkrat "kolcnilo", ne pri nalaganju in uporabi aplikacij ne pri brskanju po spletu. Nadgradnjo je doživel tudi operacijski sistem – Wildfire S je opremljen z Androidom 2.3, uporabniški vmesnik pa je HTC-jev Sense, klasičen, a privlačen in uporabniku izjemno prijazen.

Povprečna foto- in videooprema Fotografska oprema je brez sprememb. Tako kot Wildfire ima tudi Wildfire S fotoaparat z ločljivostjo 5 milijonov pik z LED-bliskavico. Fotografije niso noben presežek, se pa da s filtri, ki so že del programske opreme, ali pa s kakšno od aplikacij z Android Marketa narediti kar zanimive fotografije. Kakovost videoposnetkov je v primerjavi s predhodnikom izboljšana, čeprav ločljivost 640 x 480 pik še zmeraj ni nič posebnega. Kamera omogoča tudi zumiranje med snemanjem, a je to zelo počasno in zatikajoče.

Kako se obnese kot kamera?

Manjka fizični gumb za fotografiranje. Medtem ko zum nadzorujemo z gumboma, sicer namenjenima prilagajanju glasnosti, je sprožilec kar na zaslonu. Fotografiranje tako postane malce nerodno opravilo. Nekajkrat se nam je zgodilo, da smo lovili objekt fotografiranja, pri tem zgrešili sprožilec na zaslonu in pritisnili na (prav tako virtualni) gumb, ki nas je vrnil na prejšnji meni oziroma izklopil fotoaparat.

Kako se obnese kot fotoaparat?

Z virtualnimi gumbi je bilo nekaj preglavic tudi pri tipkanju. Virtualna tipkovnica QWERTY je sicer dobro odzivna, a malce premajhna, kar je posledica manjših dimenzij telefona. Tako smo večkrat zgrešili tipko, a nas je recimo pri SMS-ih običajno rešil črkovalnik (ali pa tudi ne, ko je pravilno natipkano besedo sam popravil v nekaj povsem drugega).

Brez podpore za flash Brskanje po spletu je preprosto in brez zatikanja. Zaradi manjšega zaslona je sicer treba bolj napenjati oči, a je mogoče strani tudi zumirati. Občasno zatikanje se pojavi ob bolj "zahtevnih" straneh, največja pomanjkljivost pa je zagotovo odsotnost podpore za flash. Videoposnetkov na spletnih straneh (tudi na SiOL-ovem portalu) tako ne boste mogli gledati, zato pa lahko posnetke na YouTubu predvajate s pomočjo posebne aplikacije. Tudi pri nalaganju in inštalaciji dodatnih aplikacij z Android Marketa ni bilo nobenih težav.

Zdržljivost baterije je povsem zadovoljiva. Ob običajni uporabi je zdržala skoraj dva dni, kar je pri pametnih telefonih pravzaprav že kar nadpovprečno, ob bolj zahtevni uporabi pa čas delovanja seveda pade tudi za cel dan. Omeniti je treba še, da lahko Wildfire S tako kot njegovi močnejši oziroma prestižnejši sorodniki deluje kot WiFi hotspot, torej se lahko prek njega s prenosnikom povežemo na internet.

Veliko strupa v majhni flaški HTC Wildfire S je ličen in kompakten mobilnik, ki mu na prvi pogled ne bi prisodili toliko sposobnosti, kot jih ima. Morda ne bo zadovoljil potreb najzahtevnejših uporabnikov, povprečni Janezi in Špele pa bodo z njim več kot zadovoljni.

Ocena: 8 Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem 4 – Še veliko mu manjka 5 – Za silo bi bilo 6 – Še kar 7 – Na pravi poti 8 - Dober izbor 9 – Odlična naprava 10 – Brez njega mi živeti ni

Karakteristike Procesor: 600 MHz OS: Android with HTC Sense ROM: 512 MB RAM: 512 MB Dimenzije: 101.3 x 59.4 x 12.4 mm Masa: 105 gramov Zaslon: 3,2-inčni na dotik z ločljivostjo 320 x 480 Omrežje: HSPA/WCDMA 900/2100 MHz, Quad-band GSM/GPRS/EDGE: 850/900/1800/1900 MHz Podatkovni prenos: do 384kbps od uporabnika in do 7.2 Mbps k uporabniku GPS: da Senzorji: G-Sensor, digitalni kompas, senzor bližine, senzor osvetljenosti Povezljivost: Bluetooth 3.0 (podpira FTP/OPP za prenos datotek), A2DP za brezžične stereo slušalke, PBAP za dostop do telefonskega imenika prek avtoinstalacije, Wi-Fi: IEEE 802.11b/g/n, standardni priključek micro-USB (5-pin micro-USB 2.0), 3.5 mm avdio vtič Kamera: 5 milijonov pik z avtofokusom in bliskavico Predvajanje zvočnih datotek: .aac, .amr, .ogg, .m4a, .mid, .mp3, .wav, .wma (Windows Media Audio 9) Snemanje zvočnih datotek: .amr Predvajanje video datotek: .3gp, .3g2, .mp4, wmv Windows Media Video 9 Snemanje video datotek: .3gp Baterija: Li-ion 1230 mAh Maksimalen čas pogovora: do 430 minut Maksimalen čas pripravljenosti: do 360 ur Razširitvena reža: microSD (združljiva z SD 2.0)

Ne spreglejte