Srdjan Cvjetović

Sreda,
1. 4. 2020,
18.06

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

Natisni članek

Korona nasvet Telekom Slovenije zlonamerni programi računalniška varnost

Sreda, 1. 4. 2020, 18.06

4 leta

Napadajo nas prek e-pošte in mobilnih telefonov

Epidemija zlonamernih klicev in SMS-sporočil zajela tudi Slovenijo

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77
Računalnik, heker, internet, kiberkriminal | Strokovnjaki računalniške varnosti Telekoma Slovenije zaznavajo povečano količino zlonamerne vsebine v e-poštnih sporočilih in mobilnih omrežjih. | Foto Thinkstock

Strokovnjaki računalniške varnosti Telekoma Slovenije zaznavajo povečano količino zlonamerne vsebine v e-poštnih sporočilih in mobilnih omrežjih.

Foto: Thinkstock

S povečanim obsegom dela na domu, izobraževanja na daljavo in drugih oblik omrežnega komuniciranja se je tudi računalniškim nepridipravom močno povečal nabor potencialnih tarč. Operativni center kibernetske varnosti Telekoma Slovenije zaznava pogostejše poskuse zlorab tako med elektronsko pošto kot tudi med telefonskimi klici in kratkimi sporočili.

Večinoma gre za že dolgo znane oblike napadov, ki so zdaj, ko smo po sili razmer manj med prijatelji, rodbino in sodelavci, pogostejši, ker s(m)o tudi tarče pogosteje ob svojih mobilnih telefonih.

Najboljše zdravilo je vedno isto: ne odpirajte priponk in sporočil neznanih pošiljateljev

Še vedno pa največ napadov prek elektronske pošte uspe, ker večina uporabnikov naredi osnovno napako: odpre povezavo ali priponko, ki jo je poslal neznani uporabnik, svarijo pri Operativnem centru kibernetske varnosti Telekoma Slovenije.

Matjaž Beričič, 5. 3. 2018
Novice Telekom Slovenije predstavil Operativni center kibernetske varnosti

Nepridipravi pogosto spretno zakrijejo svojo identiteto in namene, zato so njihova sporočila s prikrito zlonamerno vsebino včasih težko ločljiva od pristnih sporočil. Toda vsako povabilo za prenos kakšne datoteke ali, še pomembnejše, vnos ali posredovanje osebnih podatkov bi moralo biti zadosten razlog za takojšen preplah.

ZLonamerni program, virus, okužen računalnik
Novice Računalniška varnost podjetij: že najmanjša škoda stane več kot najboljša zaščita

Ne vračajte klicev z neznanih (zlasti mednarodnih) številk

Stara zgodba, ki kljub mnogim opozorilom očitno še vedno najde žrtve: napadalec pokliče žrtev z njemu ali njej neznane mednarodne številke, a ga prekine dovolj hitro, da se žrtev ne javi, klic pa ostane zabeležen kot neznan. V sorodni obliki napada pa takšno mednarodno številko napadalec posreduje žrtvi prek kratkega sporočila (SMS).

delo od doma
Novice Tako bo Telekom Slovenije olajšal šolanje in delo na daljavo v času koronavirusa

Napadalec računa na radovednost (in naivnost) žrtve – če žrtev pokliče številko, je to najverjetneje neka posebna mednarodna številka, ki bo žrtvi ustvarila zelo visok račun, napadalec, ki je praviloma lastnik te mednarodne številke, pa od prejetih klicev prejme del tega denarja.

učenje na domu
Novice S temi nasveti bo šolanje na domu bolj uspešno

Pazite se vsiljivih kratkih sporočil!

Prek kratkih sporočil grozijo tudi povabila v različne (zelo drago) plačljive SMS-klube kakor tudi povabila za prenos kakšne datoteke ali drugega zlonamernega programja, katerih skupni imenovalec je samo eden – pridobivanje finančne koristi za napadalca.

Koronavirus
Novice Ne nasedajte zlonamernim sporočilom, ki obljubljajo zdravilo za koronavirus!

Ko v Operativnem centru kibernetske varnosti Telekoma Slovenije, ki omrežne razmere spremljajo v vsakem trenutku, zaznajo takšne zlonamerne številke, nemudoma onemogočijo posredovanja takšnih klicev in sporočil mobilnim uporabnikom Telekoma Slovenije.

delo od doma
Novice Delo od doma: dan si razdelite na 120-minutne segmente

Lastna previdnost je prva črta obrambe

Toda napadalci so prebrisani in številke za napad nenehno spreminjajo, zato blokade, čeprav se sproti dopolnjujejo, niso trajna rešitev.

Uporabnike zato pozivajo, da v obdobju, ko je teh napadov tudi v Sloveniji spet več kot običajno, sledijo starim dobrim in preverjenim nasvetom, ki so ponovno omenjeni tudi v tem prispevku.

Oglejte si tudi pet temeljnih nasvetov za varno delo na domu, ki so jih zbrali na spletnem mestu Varni na internetu.