Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 6. 2014,
15.39

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Uroš Urbas Darko Butina Tilen Travnik

Četrtek, 5. 6. 2014, 15.39

2 leti, 4 mesece

"Če ni idej, je v podjetju nekaj narobe"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Novi načini vodenja so se v zadnjih letih dokazali tudi v praksi, a večina podjetij jih še vedno ne pozna ali uporablja. Tudi o tem so razpravljali govorci zadnje okrogle mize letošnjega Diggita.

O tem, kako nove načine vodenja uporabljajo v svojih podjetjih, se je s Tilnom Travnikom iz podjetja D˙Labs, Stašem Stankovičem iz podjetja Lumu, Darkom Butino iz podjetja BUDS Svetovanje in mag. Tomažem Pernovškom, direktorjem TSmedia se je pogovarjal odgovorni urednik Planet Siol.net Uroš Urbas.

Kdaj sodelavce seznaniti z novo idejo, novim izdelkom? "Takoj, ko je to smiselno," meni Darko Butina, ki sicer deluje v razmeroma tradicionalni elektroindustriji, ki ima svoja pravila, deluje po ustaljenih vzorcih. A tudi tu se je trg pred leti odprl, zaradi česar morajo tudi oni iskati in uvajati nove koncepte, novosti, načine prodaje. "Brez podpore ekipe se nobena sprememba v podjetju ne more zgoditi."

Tomaž Pernovšek meni, da mora biti tim o novostih obveščen takoj, spremljati mora načrte podjetja o poslovanju v prihodnje. "Pri tej je pomembna vrednota tudi zaupnost, ki mora biti prisotna v vsakem podjetju."

"Če ni idej, je v podjetju nekaj narobe" Brez idej preprosto ni mogoče poslovati, dodaja Pernovšek. "Če ni idej, je v podjetju nekaj narobe. Te pa morajo priti od vsakega posameznika, ki v podjetju dela." Ideje pripomorejo k izboljšanju izdelkov, projektov in tudi poslovalnih procesov. "Pomembno je tudi, da idejo ovržemo, če vidimo, da ni dobra." Na ideje moramo gledati objektivno, jo preverjati.

Če je idej preveč, izgubimo fokus Staš Stankovič deluje v majhnem startup podjetju Lumu, kjer dela pet ljudi, zato je tudi delovni ritem drugačen kot v velikih podjetjih. "Komunikacija je konstanta, ideje prihajajo kar naprej. Če je idej preveč, izgubimo fokus, ideje se ne realizirajo."

In kako presojajo, katere ideje so uporabne in katere ne? Staš odgovarja, da mora biti dobra ideja tako preprosta, da preživi čisto vse, tudi neumna vprašanja. Tilnu Travniku je Urbas namenil vprašanje, kako pogosto o kakšni ideji meni, da je butasta. "Nikoli." A vse ideje pač niso genialne, so boljše in slabše. "Med sodelavci moramo vzpostaviti zavest, da sami prepoznajo dobro idejo in jo šele nato delijo s sodelavci," dodaja Travnik.

Je delo od doma dokaz zaupanja delodajalca? Na vprašanje, koliko zaupajo svojim sodelavcem in ali delo od doma vpliva na produktivnost, Tilen Travnik odgovarja: "Za doseganje perfekcije moramo sedeti v istem prostoru." Darko Butina prav tako poudarja oseben stik, a dela od doma ne zapostavlja. "Na tebi je, da ustvariš dovolj privlačno delovno okolje, da bodo zaposleni želeli delati na delovnem mestu," pravi in dodaja, da je ključno, da ljudi ob istem času spraviš na isto mesto, da ideje optimalno krožijo.

Vsak dan se moraš učiti, novosti pa vpeljati v poslovanje Vsi sogovorniki poudarjajo, da se je treba učiti vsak dan, naj gre za spremljanje novice iz področja dela, v komunikaciji s sodelavci in partnerji ali za formalno izobraževanje.

"Dnevno se moramo nadgrajevati v svojem delovnem okolju, to se tako drastično spreminja, da je izostanek učenja lahko kritičen," pravi Tomaž Pernovšek. "Če ne vpeljuješ novosti v podjetje, tvojega podjetja kmalu ne bo več."

Tilen Travnik svetuje, da si najdemo čim boljšega mentorja, ki nam bo predajal znanje. Obdajati se moramo z ljudmi, s katerimi bomo izmenjevali izkušnje in znanja. "Vsak človek je povprečje petih ljudi, s katerimi se največ druži," meni Travnik in dodaja, da so ti ljudje ključni za tvoje znanje.

So startupi konkurenca tradicionalnim podjetjem? Za konec so se govorci dotaknili prihodnosti. Uroš Urbas je izpostavil aprilsko analizo nemškega časnika Spiegel, ki je pokazala, da je svetovna globalna kriza povzročila novo revolucijo, katere motor so ravno startupi. Vprašanje, ki ga je zastavil Tomažu Pernovšku, direktorju TSmedia, se je glasilo: 'So startupi konkurenca TSmedia, jo izzivajo ali so njen zaveznik?'"

"Zadnje. Startupi so nam prinesli storitve, ki jih lahko uporabljamo v naših poslovnih procesih," odgovarja Pernovšek, pri tem pa ima v mislih globalne startupe. "Z njimi lahko pomembno znižamo stroške poslovanja, izboljšamo produktivnost in rezultate."

Je vlada, ki bo državo vodila z lean metodo, mogoča? Za konec pa vprašanje, ali lahko kdaj pričakujemo vlado, ki bo pri vodenju države uporabljala lean metodo in metodo agilnosti? Tilen Travnik meni, da obe temeljita na zaupanju vpletenih. "To pa je v Sloveniji vse manjše, zato izgubljam upanje."

Z govorci okrogle mize smo spregovorili tudi pred kamero:

Ne spreglejte