Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
8. 4. 2013,
9.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 8. 4. 2013, 9.08

8 let

Bo Electronic Arts znova najslabše podjetje leta v ZDA?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
The Consumerist, spletna blogovska podružnica dolgometražne ameriške potrošniške revije Consumer Report, je tudi letos objavila kandidate za titulo najslabšega podjetja v ZDA. EA je spet med favoriti.

Velikan med založniki iger se nove zmage otepa z vsemi razpoložljivimi močmi. Prav dobro mu sicer ne kaže, saj se je glede na zadnje pisanje The Consumerista uvrstil v polfinale, kar je sprožilo iniciativo Petra Moora, enega od vodilnih EA-jevih operativcev, ki je na javnost pritisnil z ganljivim (in ne ravno koherentnim) zapisom, naslovljenim Lahko se izboljšamo in objavljenim na založnikovi uradni spletni strani.

Moore, ki je bil do pred kratkim sicer prvi mož EA-jeve športne divizije EA Sports, je prepričan, da Consumeristova anketa ni najboljši primer objektivnosti. "Dajte no. Gre za glasovanje, ki nas je lani postavilo v slabšo luč kot akterje, odgovorne za največje onesnaženje z nafto v zgodovini, hipotekarno krizo in reševanje bank, ki je in še bo ameriške davkoplačevalce stalo na stotine milijonov dolarjev."

Moore je sicer prezrl dejstvo, da British Petroleum, naftni gigant, ki je bil odgovoren za začasno zvišano viskoznost Mehiškega zaliva, sploh ni bil udeleženec ankete, a vendarle je njegov argument vsaj soliden. Nepremišljeno se je sicer prenaglil z naslednjim odstavkom: "Banalnosti razlogov za našo 'zmago' še ni konec. Ljudje so glasovali za nas, ker so bili prepričani, da podpiramo SOPO – to seveda nikdar ni bilo res –, in ker jim ni bil všeč konec Mass Effecta 3." S tem se je Moore malce ustrelil v koleno, saj The Consumerist v svoji analizi dejavnosti podjetja nikjer ni omenil ne SOPE ne zadnjega Mass Effecta.

Nominacija je bila sicer zasnovana na dejanjih in dejstvih, zaradi katerih Electronic Arts postrani gleda marsikdo – prevzemov in v končni fazi uničenja manjših in uspešnih razvijalcev iger z namenom molže njihovih odličnih franšiz (Origin Systems, Bullfrog, Westwood, Pandemic), ekskluzivni pravici do nekaterih športnih iger in pripadajočih licenc ter postavljanju previsokih cenovnih letvic, ki jih nato ne upa sklatiti marsikateri veliki založnik. Z marsikdaj nerealnimi cenami iger si EA sicer že nekaj časa nabira gnev svojih odjemalcev, ki založniku že nekaj časa vztrajno odrekajo finančno podporo, ta pa krivdo seveda že tradicionalno vali na spletno piratstvo.

Moore se ne da: "V naših igrah vsak dan uživa dobesedno na stotine milijonov igralcev – več, kot jih bo kdaj koli del Consumerjevega majhnega tekmovanja." Na polpreteklo katastrofo propad s splovitvijo SimCityja je Moore najbrž že pozabil, omenjeni silni milijoni igralcev pa najbrž še ne – ne nazadnje so za igro, ki občasno še vedno postreže s kakšno cvetko, ob kateri si človek zaželi zagristi v omrežni kabel, odšteli vsaj 60 evrov. Pa smo spet pri letvici.

Poleg Electronic Artsa se za nezaželeno krono po ravnokar končani eliminaciji preostalih tekmovalcev sicer potegujejo še Ticketmaster, ameriška ustreznica Eventima, ponudnik televizijskih, internetnih in telekomunikacijskih storitev Comcast(predlanski zmagovalec) ter Bank of America.

Ne spreglejte