Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2019,
19.29

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

2

Natisni članek

davek Donald Trump Jeff Bezos Amazon

Četrtek, 21. 2. 2019, 19.29

5 let, 2 meseca

Amazon spet ne bo vplačal niti dolarja zveznega davka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

2

Amazon, Jeff Bezos | Šef Amazona Jeff Bezos po oceni revije Forbes velja za najbogatejšega človeka na svetu. | Foto Reuters

Šef Amazona Jeff Bezos po oceni revije Forbes velja za najbogatejšega človeka na svetu.

Foto: Reuters

Spletni trgovec Amazon glede na poročilo neodvisnega inštituta ITEP v ameriški zvezni proračun že drugo leto zapored ne bo vplačal niti dolarja davka. Strokovnjaki poudarjajo, da je razlog za to tudi zakonodaja, s katero je administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa korporacijam znižala davčno breme s 35 na 21 odstotkov, ob tem pa pozabila na davčne vrzeli.

Ker administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa ob zmanjšanju davčnega bremena za korporacije namreč ni sprejela nobenih večjih sprememb na področju boja proti izogibanju plačila davkov, se bo Amazon kljub temu, da je lani ustvaril 11,2 milijarde dolarjev dobička, po poročanju Yahooja povsem izognil plačilu zveznega davka.

Amazon
Novice Amazon svetoval ameriški vladi pri portalu, s katerim bi služil milijarde

Amazon že drugo leto zapored ne bo vplačal niti dolarja zveznega davka

Direktor oddelka za zvezno davčno politiko pri ameriškem inštitutu ITEP Steve Warmhoff je pojasnil, da za zdaj še niso ugotovili, kako je Amazonu, ki ga vodi najbogatejši človek na svetu Jeff Bezos, uspel takšen manever. "Težko govorimo o tem, kaj so storili. Iz njihovih javno objavljenih dokumentov njihova davčna strategija ni razvidna, zato ni jasno, katere vrzeli izkorišča podjetje," je dejal Warmhoff.

Ameriški predsednik Donald Trump je prvega moža Amazona Jeffa Bezosa že večkrat obtožil, da njegovo podjetje ne plača dovolj davkov. | Foto: Reuters Ameriški predsednik Donald Trump je prvega moža Amazona Jeffa Bezosa že večkrat obtožil, da njegovo podjetje ne plača dovolj davkov. Foto: Reuters

Ob tem je opozoril na nejasno zakonodajo, ki je zagotovo v prid podjetjem: "Odbitki davka so nejasno opredeljeni. Nekdo bi pomislil, da lahko obstaja veliko različnih načinov, da podjetju to uspe." Spomnimo, da je Amazon v predlanskem letu ustvaril 5,6 milijarde dolarjev dobička, ob tem pa prav tako ni plačal zveznega davka.

Jeff Bezos
Trendi Najbogatejši Zemljan se ločuje od svoje žene

Trump kritiziral Bezosa, da ne plača dovolj davkov

Razkritje, da se bo Amazon spet izognil plačilu davka, v nerodno luč postavlja tudi ameriškega predsednika Trumpa, ki je sicer velik javni kritik Amazona, Bezosa pa je večkrat obtožil, da Amazon ne plača dovolj davkov. Čeprav je Trump obljubil, da bo uvedel novo davčno zakonodajo, ki bo zapolnila davčne vrzeli, se po mnenju Warmhoffa to očitno še ne bo zgodilo tako kmalu.

 

Ne spreglejte