Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 4. 2009,
12.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 4. 2009, 12.22

8 let

V Pomurju kurilno olje predelovali v dizel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Pomurju so kazensko ovadili skupino oseb z območja Lendave, ki so iz kurilnega olja kemično odstranjevali posebni indikator za označevanje in tako oprano kurilno olje prodajali kot pogonsko gorivo.

Razliko v ceni med kurilnim oljem in dizelskim gorivom pa so nepridipravi spravili v žep, so sporočili s Carinske uprave.

Zoper dve osebi podani kazenski ovadbi Sredi februarja letos so zoper dve osebi z območja Pomurja podali kazenski ovadbi zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja ponarejanja znamenj za zaznamovanje blaga, mer in uteži po 260. členu kazenskega zakonika, za kar je zagrožena denarna kazen ali zapor do dveh let. Izdanih je bilo tudi šest plačilnih nalogov po 400 evrov voznikom, ki so za pogonsko gorivo uporabljali očiščeno kurilno olje.

Pri hišni preiskavi odvzeli 14 vzorcev energentov Carinski preiskovalci oddelka za preiskave Murska Sobota so konec novembra lani skupaj s kriminalisti Policijske uprave Murska Sobota opravili hišno preiskavo zaradi suma ponarejanja znamenj za zaznamovanje blaga, mer in uteži.

Pri hišni preiskavi so cariniki iz različnih rezervoarjev in posod odvzeli 14 vzorcev energentov in jih poslali v carinski laboratorij. Analiza je potrdila sum, saj so nekateri vzorci vsebovali do 4800-krat višjo vrednost žvepla, kot je dovoljena, in do 32 masnih odstotkov kalcija.

Vzorci bili kemično obdelani Obe snovi kažeta na uporabo žveplene kisline in apna (ki vsebuje kalcij), s katerima se indikator odstranjuje iz kurilnega olja. Nekaj vzorcev je bilo že tako kemično obdelanih, da indikatorja v njih ni bilo več zaznati, navajajo v sporočilu za javnost Generalnega carinskega urada.

Kurilno olje kot pogonsko gorivo prepovedano Dizelsko gorivo D2 in kurilno olje sta dejansko enaka energenta, vendar je kurilno olje označeno s posebnim indikatorjem in se sme uporabljati le za ogrevanje, kot pogonsko gorivo je prepovedano. Uporaba pogonskega goriva, onesnaženega s temi primesmi, lahko povzroči okvaro motorja, pojasnjujejo na carini.

V enem dnevu zaslužili do 1500 evrov Po podatkih carine se očiščeno kurilno olje prodaja kot cenejši ali kmečki dizel po 0,8 evra za liter. Liter kurilnega olja je trenutno 0,495 evra, D2 pa 0,956 evra za liter. Za 5000 litrov očiščenega energenta bi tako nepridipravi zaslužili okrog 1500 evrov. Ker tovorna vozila naenkrat natočijo nekaj sto litrov goriva, je takšno količino mogoče prodati tudi v enem dnevu, še navajajo na carini.

Ne spreglejte