Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 5. 2008,
9.27

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 23. 5. 2008, 9.27

8 let, 2 meseca

Sodišče v Teksasu razveljavilo odvzem otrok poligamistični sekti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Teksaško državno sodišče v Austinu je v četrtek odredilo državnim agencijam, naj vrnejo več kot 440 otrok, ki so jo jih pred šestimi tedni odvzeli njihovim staršem med racijo med mormonsko sekto.

Državne agencije so otroke odpeljale in jih namestile v rejniških domovih Teksasa, ker je bilo pet najstnic, starih med 15 in 16 let, nosečih.

Racija na podlagi lažnega telefonskega klica

Celoten primer se je iz reševanja otrok pred spolnim zlorabljanjem spremenil v cirkus, ko je prišlo na dan, da so racijo izvedli na podlagi lažnega telefonskega klica. Neka domnevno spolno zlorabljena najstnica je poklicala policijo, ki je vdrla na posestvo mormonov na zahodu Teksasa pri Eldoradu in staršem odvzela otroke. Racija in njene posledice so bile medijsko zelo odmevne, malce manj pa, da je šlo pri telefonskem klicu za prevaro.

Odvzeli več kot 440 otrok Državna agencija za zaščito otrok je staršem odvzela več kot 440 otrok, od česar jih je bila polovica mlajša od petih let. Kot so trdile oblasti, gre za poligamistično sekto, ki mladoletnice sili v poroke in spolne odnose z odraslimi, fante pa vzgaja, da bodo podobno počeli tudi v prihodnje. Po mnenju prizivnega sodišča država ni uspela dokazati, da otrokom grozi neposredna nevarnost, kar je lahko po teksaških zakonih edini razlog za odvzem otrok.

Prizivno sodišče je ukazalo prvostopenjskemu, naj v desetih dneh poskrbi, da bodo odvzete otroke vrnili staršem. Otroke so namestili po vsem Teksasu, pri čemer so ločili tudi brate in sestre. Vodja sekte Willie Jessop je bil vesel sodne odločitve, vendar je dejal, da slavja ne bo, dokler otroci ne bodo nazaj pri starših. Takrat bo začel tudi ponovno verjeti v pravičnost pravosodnega sistema Teksasa. To utegne trajati, saj se lahko država pritoži na vrhovno sodišče Teksasa, ki lahko izvajanje odločitve prizivnega sodišča zavleče.

Ne spreglejte