SiolNET. Novice Črna kronika
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Igor Bavčar pri poslu z Intereuropo oškodoval Istrabenz?

1

termometer

 | Foto:
Po pravnih mnenjih Istrabenzovih odvetnikov, naj bi Bavčar družbo pri poslih z delnicami Intereurope oškodoval za več milijonov evrov. Bavčar pravi, da je nad takšnimi navedbami presenečen.

Davčna uprava je z računov podjetij Istrabenzove skupine pobrala za skoraj milijon evrov neplačanih davščin iz obdobja, ko je Bavčar vodil nekdaj paradnega konja primorskega gospodarstva, poroča Delo.

Vrednostni papirji "parkirani" na Istrabenz Nad Igorjem Bavčarjem, nekdanjim prvim možem holdinške družbe Istrabenz, visi grožnja večmilijonske odškodninske tožbe. Po informacijah Dela namreč v pravnih mnenjih odvetniških pisarn, ki so bila pripravljena za Istrabenz, piše, da obstajajo pravne podlage za vložitev odškodninske tožbe, prav tako naj bi odvetniki ocenili, da je Bavčar pri svojem delovanju storil kaznivo dejanje oškodovanja družbe, ki jo je vodil.

Oškodovanje naj bi se zgodilo pri premetavanju delnic, konkretno nakupih delnic Intereurope od Banke Celje. Delnice koprskega logista naj bi sicer po opcijski pogodbi sprva nameravala kupiti družba Maksima holding, a so bili vrednostni papirji, da bi se ta izognila izgubi, "parkirani" na Istrabenz, ki naj bi prijateljsko vskočil v posel.

Zgodba se je začela razpletati, ko je davčna uprava (Durs) pri pregledu poslov iz let 2007 in 2008, ko je bil na čelu holdinga Bavčar, ugotovila skoraj milijon evrov premalo plačanega davka od dohodka pravnih oseb in obresti, zato je ta denar Durs pobral z računov holdinga, še piše Delo.

Bavčar: Posel je bil za Istrabenz finančno zelo ugoden "Presenečen sem nad navedbami o tem, da naj bi pri poslih z delnicami Intereurope oškodovali Istrabenz. Kolikor mi je znano, je bilo celotno trgovanje z delnicami Intereurope finančno zelo ugodno za Istrabenz, ki je s tem ustvaril nekajmilijonski dobiček. To je verjetno tudi razlog, da se zdajšnje vodstvo Istrabenza pritožuje zoper odločbe Dursa," nam je zatrdil Bavčar.

"Poslovanje Istrabenza je bilo vseskozi revidirano, izvedenih je bilo tudi nekaj posebnih revizij, ki niso nikoli ugotovile nič spornega. Sicer se s trgovanjem z vrednostnimi papirji v Istrabenzu nisem ukvarjal. Ti posli so bili sestavni del poslovanja holdinske družbe in v pristojnosti drugih članov uprave in svetovalcev," je še dodal.

Pritožbeni postopek Istrabenza še ni končan Iz Istrabenza so sporočili, da so iz svojih finančnih sredstev, in ne iz sredstev katerihkoli drugih družb Skupine Istrabenz, v postavljenem roku plačali odmerjeno obveznost v višini 860 tisoč evrov in pripadajoče obresti iz naslova premalo plačanega davka od dohodka pravnih oseb za leto 2007. Družba Istrabenz se je na odločbo posebnega davčnega urada DURS pritožila, pritožbeni postopek še ni zaključen.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin