TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 4. 2009,
17.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 4. 2009, 17.00

8 let

Nadzorniki DEM od Zvona zahtevajo takojšnje vračilo posojila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nadzorniki Dravskih elektrarn Maribor (DEM) so mariborsko finančno družbo pozvali k takojšnjemu plačilu glavnice in zamudnih obresti.

Nadzorni svet Dravskih elektrarn Maribor (DEM), ki ga vodi eden od dveh direktorjev Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Viljem Pozeb, je na seji obravnaval aktualno problematiko posojila družbi Zvon Ena holding. Slednji posojila v višini 21 milijonov evrov do 31. marca, ko se je iztekel rok, še ni vrnil, so povedali v HSE.

Nadzorni svet je zavrnil prošnjo Zvona za podaljšanje posojila Nadzorni svet je zato obravnaval prošnjo Zvona za podaljšanje posojila, ki pa jo je zavrnil. Nadzorniki DEM so ob tem mariborsko finančno družbo, ki ji je omenjeno posojilo odobril zdaj že nekdanji direktor DEM Damijan Koletnik, pozvali k takojšnjemu plačilu glavnice in zamudnih obresti. Hkrati so upravo Zvona tudi pozvali, naj jim najpozneje do 15. aprila pošlje ustrezno dokumentacijo z navedbo neobremenjenih likvidnostnih papirjev, ki so jih pripravljeni dati v dodatno zavarovanje posojila.

Kot je znano, je nadzorni svet DEM nedavno zahteval izredno revizijo poslovanja družbe, v katerem naj bi bila zabeležena vrsta nepravilnosti, med njimi tudi omenjeno posojilo Zvonu. Koletnik je odstopno izjavo podal v petek, še pred današnjo sejo nadzornega sveta, na kateri bi ga najverjetneje čakala razrešitev. Sam je sicer prepričan, da gre za politično gonjo proti njemu, za odstop pa se je odločil, ker je v takšnih razmerah nemogoče delati, saj po njegovem mnenju ni več nikakršne podpore za razvojne projekte družbe, za katere se je zavzel ob nastopu svojega mandata.

Na čelu Dravskih elektrarn je po novem Andrej Tumpej Že na petkovi izredni seji nadzornega sveta je bil za naslednjih šest mesecev na čelo Dravskih elektrarn imenovan Andrej Tumpej, sicer izvršni direktor za tehnično področje v omenjeni družbi. Kot so v HSE še povedali, bo v roku dveh mesecev objavljen razpis za novega direktorja družbe.

Današnji Dnevnik piše, da naj bi Dravskim elektrarnam pojasnil neuspešnost iskanja dodatnega financiranja, saj so poslovne banke popolnoma ustavile dodatno kreditiranje finančnih holdingov. Po pisanju omenjenega časnika naj bi si v Zvonu sveži kapital obetali od prodaje družbe T-2 in deleža v Petrolu, zato naj bi predlagali podaljšanje roka za vračilo posojila za tri mesece.

V DEM naj bi začeli postopke izterjave dolga in unovčevanja menic V DEM takšnemu predlogu očitno niso naklonjeni, zato naj bi že začeli postopke izterjave dolga in unovčenja menic, ki jih je Zvon predložil kot zavarovanje za posojilo. Obenem naj bi nadaljevali postopke za vknjižbo zastavne pravice na nepremičninah na otoku Braču na Hrvaškem, ki jih je Zvon zastavil kot dodatno garancijo. Omenjene nepremičnine naj bi bile vredne okoli 20,5 milijona evrov, a naj bi bila pri enem od zemljiškoknjižnih vložkov že vpisana aktivna plomba, še piše Dnevnik.

Predsednik uprave družbe Zvon Ena holding Simon Zdolšek ni bil dosegljiv, namesto odgovorov na vprašanja pa so iz družbe posredovali kratko pojasnilo, v katerem so potrdili, da jim do predvidenega roka ni uspelo vrniti posojila. Ob tem so dodali, da so že navezali stike z odgovornimi v DEM, s katerimi želijo skupaj poiskati rešitev za nastale razmere. Kot so povedali, nameravajo že v naslednjih dneh vodstvo DEM podrobno seznaniti s trenutnim položajem Zvona in jim predstaviti tudi več možnosti za skorajšnjo rešitev nastalega problema.

Ne spreglejte