TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 7. 2009,
13.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 17. 7. 2009, 13.24

8 let

Na Hrvaškem sprejeli sporni zakon o zunajtelesni oploditvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hrvaški sabor je sprejel zakon o medicinski oploditvi, čeprav so tako opozicijske stranke kot vladni stranki HSLS in SDSS zapustile sejo.

Za zakon, ki je sprožil številne polemike, je glasovalo 70 od 77 navzočih poslancev. Opozicija je tudi prejšnji teden, ko je bilo prvič na vrsti odločanje o omenjenem zakonu, zapustila sejo ter na ta način preprečila glasovanje. Z enim izmed amandmajev so zahtevali spremembo določila, da je umetno oploditev možno uveljaviti le za zakonske partnerje, kar je vlada na četrtkovi telefonski seji delno tudi sprejela. Pari morajo dokazovati, da skupaj živijo najmanj tri leta Vlada je namreč na četrtkovi telefonski seji z novim amandmajem dovolila umetno oploditev tudi za zunajzakonske partnerje, ki pa morajo, preden dobijo pravico do umetne oploditve, dokazati, da so skupaj živeli najmanj tri leta.

Saborska večina ni sprejela nobenega opozicijskega amandmaja, kot je bila zahteva za ukinitev določila, da lahko oseba, ki je bila spočeta z umetno oploditvijo, zahteva seznanitev z identiteto biološkega starša, ko dopolni 18 let.

Zakon dovoljuje le zamrzovanje jajčne celice Poleg tega zakon dovoljuje le zamrzovanje jajčne celice, prepoveduje pa zamrzovanje zarodkov, čemur je opozicija tudi nasprotovala.

Socialdemokratska stranka (SDP) in Hrvaška narodna stranka (HNS) sta ocenili, da je zakon zelo konservativen in diskriminatoren, ter da "vrača Hrvaško v srednji vek", njihovi poslanci pa so prišli danes v parlament oblečeni v majice, na katerih je pisalo "Srce pravi otrok, vlada pravi ne".

HDZ meni, da bo zakon preprečil malverzacije z jajčnimi celicami Poslanci HDZ so zavrnili vse obtožbe opozicije ter izpostavili, da bo zakon preprečil malverzacije z jajčnimi celicami. Dodali so, da so prepoved zamrzovanja zarodkov poleg Italije, pred kratkim uvedle še Irska, Poljska, Nemčija in Švica.

Poudarili so tudi, da je bilo treba zakon o umetni oploditvi sprejeti čim prej, da bi Hrvaška lahko izpolnila eno izmed meril v pogajanjih z EU.

Ne spreglejte