Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
23. 1. 2012,
8.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tina Maze

Ponedeljek, 23. 1. 2012, 8.05

8 let

Tina Maze in njena tekma

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Meja med pravico javnosti do obveščenosti in zlorabo medijev je pogosto zelo tanka. V slovenski smučarski sagi leta je bila vsekakor večkrat prekoračena.

Tina Maze je s svojim pristopom do dela na treningih, osredotočenostjo na tekmah in nagnjenostjo k smučarski popolnosti lahko velik vzor za vsakega slovenskega smučarja ali smučarko. Po tem, ko je s pomočjo Andree Massija, ki se je v tveganem in sprva tudi finančno podhranjenem projektu znal posvetiti na videz banalnim, a vzročno-posledično skorajda vitalnim podrobnostim, prevzela zmagovalno miselnost ter se otresla spon urokov in omejenosti, je rešila sebe in svojo kariero. Šele s tem je dokončno oplemenitila nadarjenost in predvsem postala tekmovalka v pravem pomenu besede. Za sistem dela, ki ga gojita Mazejeva in Massi, je značilno, da je pravzaprav vse skupaj ena velika tekma. Tekma za dobre pogoje, tekma za kakovostne terene, tekma za tehnični napredek, tekma za osvojitev pravih drsalnih občutkov, tekma za učinkovito opremo, tekma za proračun, tekma za dele pokroviteljske pogače in še bi lahko naštevali. Na teh tekmah se protagonista samostojnega projekta ne zadovoljujeta s povprečjem ali obetavnimi vmesnimi časi, kaj šele z odstopi, umiki in umetnim zmanjševanjem dometa. Kot na vsaki smučarski tekmi, ki jih ima Črnjanka v krvi, sta tudi na teh preizkušnjah v ospredju cilj in najučinkovitejša pot do le-tega. V tej želji po popolnosti sta se večinoma pripravljena stoodstotno podrejati in žrtvovati, kar je imanentno šampionom najvišjega kova, posledično pa cilji neredko upravičujejo ter opravičujejo sredstva. Orisano tekmovalno miselnost ohranjata tudi ob soočanju z objektivnimi omejitvami, s katerimi se srečujeta ob potegovanju za program, ki bi omogočal konkurenčno kosanje z najboljšimi, in vzporednim branjenjem ter ohranjanjem osebnih pokroviteljev. Še več, tedaj pogosto postane še bolj izrazita in podkrepljena z močnejšimi čustvi. Ker takšne situacije seveda vključujejo tudi druge deležnike, pogosto vajene drugačne drže, so občasni konflikti neizbežni in tudi naravni. Žal različna nesoglasja že v preteklosti niso ostajala med štirimi stenami, temveč so številni elementi pronicali na medijski oder, kjer se je nato pralo umazano perilo. Za svojevrsten presežek pa je v petek, torej tik pred 48. Zlato lisico, poskrbel prvi mož Smučarske zveze Slovenije Tomaž Lovše. Čeprav v afektu, ki pa je imel neobičajno dolg rok trajanja, je namreč v kranjskogorsko pralnico prinesel kar nekaj ''žeht''. Ni sporno, da predsednik krovne organizacije udari po mizi. Prav nasprotno, narava njegovega položaja mu to pravzaprav tudi narekuje. Zanesljivo pa je izbral skrajno neprimerna trenutek in kraj eskalacije, povsem ponesrečena pa je bila tudi njegova dikcija. S čustvenim izbruhom je storil slabo uslugo tako tekmovalki in njeni ekipi, ki si je od domačih tekem veliko obetala, kot tudi zvezi ter sebi. Navsezadnje javnost ob tehtanju med funkcionarjem v kravati in športnikom kot po pravilu izbere slednjega, ostrina besed in dialog z delno zlorabo javnega medijskega kanala pa na tehtnici športniku dodata še kakšno zajetno utež.

Jasno je sicer, da še zdaleč ne gre za povsem črno-belo zgodbo. Tudi nasprotna stran je v preteklosti že znala ''uporabiti'' moč medijev. Pod vsaj kakšen Lovšetov očitek bi se prav gotovo lahko podpisal tudi kdo drug. Hkrati gre za skorajda permanenten konflikt, s katerim se je srečevala že predhodna garnitura na čelu največje športne zveze v državi. Ob tem v oči bode, da je Lovšetu prevrat uspel tudi ob neskromni pomoči Tine Maze, ki je denimo še na vrhuncu minule sezone samoiniciativno hvalila predsednikovo predanost in naklonjenost. Le-ta je bila predvsem na finančni, sistemski in tudi moralni ravni resnično neprimerljiva s preteklostjo, ko se je zdelo, da so se odgovorni na zvezi sicer zavedali izjemnega Tininega potenciala, niso pa znali poiskati pravih načinov, kako ga razviti in tudi izkoristiti. Lovšetu je to sprva uspevalo, čeprav je vseskozi poslušal očitke o zanemarjanju dela panog in tekmovalcev na račun prve dame slovenskega smučanja. In prav zaradi tega je dolgo živel v prepričanju, da mu je uspelo ustvariti nadzor nad ''team to aMaze''. Pri tem se je bridko uštel, v tem trenutku pa je ključno vprašanje, na kakšen način bo sprtima stranema z odvetnikoma v prvi bojni vrsti uspelo vsaj deloma in začasno premostiti pereče težave ter tako rešiti sezono. Že zdaj pa je jasno, da se znova obeta pestra smučarska pomlad s poletnim podaljškom.

Ne spreglejte