Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
11. 10. 2013,
15.14

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nokia Symbian Srdjan Cvjetović

Petek, 11. 10. 2013, 15.14

7 mesecev, 2 tedna

Rekviem za Symbian (in najbrž še koga)

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Nokia se je dolgo izogibala reči bobu bob, a ovinkarjenja je zdaj vendarle konec: operacijski sistem za pametne mobilne telefone Symbian odhaja v zgodovino. Dobri dve leti prej, kot so napovedali.

Kdor visoko leta, nizko pada. Pred leti, niti ne tako dolgo nazaj, si finski proizvajalec mobilnih telefonov Nokia ni mogel niti zamisliti, da se bo o resničnosti tega reka zelo boleče in povsem neposredno prepričal kar na lastni koži. Preveč zavarovanosti vase in v svoje nekdanje prednosti, nekaj dvomljivih poslovnih odločitev in zasukov ter zaspanost pred spremembami, ki so v telekomunikacijah neodpustljivo hitre – in zdaj imajo, kar imajo.

Pravzaprav – nimajo, česar nimajo.

Od vrha …

Nokia je dobrih 15 let imela vse, o čemer so drugi lahko samo sanjali. Visoke tržne deleže, privlačne naprave, zadovoljne in zveste uporabnike po vsem svetu (ne tako fanatične, kot jih ima na primer danes Apple, a vendarle). Finci so postavljali tehnološke, oblikovalske in trženjske trende v vseh segmentih mobilnih telefonov, od tistih najbolj pametnih in posledično denarnici najmanj prijaznih, sploh še v tistih časih, ko so bili pametni mobilni telefoni luksuz, pa do tistih, namenjenih najmanj zahtevnim uporabnikom, ki so od svojega mobilnega spremljevalca pričakovali predvsem možnost pogovorov.

Drugi proizvajalci mobilnih telefonov so lahko zgolj vzdihovali in jim lahko gledali v hrbet – pa še to samo od daleč. Povsem drugi igralci kot danes, takrat je namreč bilo mnogo evropskih imen, ki jih danes v svetu mobilnih naprav za končne uporabnike skoraj ne pomnimo več: Ericsson, Alcatel, Philips, Sagem …

Zakaj so mu obrnili hrbet?

Del te Nokijine velike zgodbe o uspehu je bil tudi operacijski sistem za pametne telefone Symbian. Sprejelo ga je veliko proizvajalcev, a je imela prav Nokia glavno besedo.

Že res, da sprva ni bil idealen, a so ga popravljali, dopolnjevali, nadgrajevali. In bil je resnično vedno boljši. Vzljubili smo ga. Še pred dobrimi petimi leti je bil kralj in smo vedeli, zakaj.

Potem pa predlani neljubo presenečenje: po tem, ko je Symbian že prebolel vse svoje otroške bolezni in postal resnično dovršen operacijski sistem za pametne mobilne telefone, Nokia (zdaj pod vplivom nekdanjih Microsoftovcev v vrhu svoje uprave) objavlja, da se obrača k Microsoftovemu operacijskemu sistemu Windows Phone. Tistemu, ki je kljub svojim zvenečim obljubam, predvsem tistim o enotni uporabniški izkušnji z računalniki, na katerih je nameščen operacijski sistem Windows, bil še bolj v povojih.

Prepričevali so nas, da Symbian ostaja za Nokio pomemben del njihove strategije, a so se nam te besede že takrat zdele prazne. Vztrajali so, da bodo Symbian podpirali vsaj do pomladi 2016. Želeli smo jim verjeti, a smo vedeli, da jim ne smemo. Z razlogom.

Streznitev celo za najbolj vztrajne

Te dni je Nokia Symbianu zabila žebelj v krsto in dokončno zlomila srca vseh tistih razvijalcev in navdušencev, ki preprosto niso mogli sprejeti ali želeli verjeti neizogibnemu. Symbiana je konec. Pa še tega in še tokrat niso povedali naravnost. Ne, Symbian še ni mrtev, pravijo, le aplikacijskih posodobitev in novosti zanj ne bodo več sprejemali v uradni spletni trgovini.

A kdo bi ga potem sploh še želel? Že zdaj je nabor aplikacij za Symbian močno okrnjen, kajti razvijalci, ki so sprejeli novi svet pametnih mobilnih telefonov, v katerem so debele rezine kruha namenjene operacijskima sistemoma Android in iOS, že dolgo ne razvijajo več aplikacij za ubogi Symbian (da ne bo kdo užaljen, bom omenil še drobtine, ki z mize padajo Microsoftovemu operacijskemu sistemu Windows Phone in kanadskemu BlackBerryju, katerega usoda je vse prej kot rožnata in obetavna).

Šok za zveste razvijalce

Uradno so iz Nokie sporočili, da od prvega januarja 2014 spletne trgovine za programe za operacijska sistema Symbian in Meego (ta sicer zelo obetavni revež pa sploh ni imel priložnosti niti zaživeti) ne bo več sprejemala novih programov ali posodobitev obstoječih.

Novica je presenečenje predvsem za razvijalce, ki so vztrajno verjeli Nokijinim prvotnim napovedim, da bodo Symbian ohranili priključen na respiratorje (čeprav v komi) do leta 2016.

Tolažba za večdesetmilijonsko množico uporabnikov telefonov z operacijskim sistemom Symbian je, da Nokia še vedno pravi, da bo izdajala popravke operacijskega sistema. Toda brez možnosti uporabe novih aplikacij bo vedno več tistih, ki jim njihova stara ljubezen preprosto ne bo več zmogla skuhati dobrega kosila. Najbrž niti zgolj užitnega ne več.

Častno slovo

Nokijin strmi spust traja že nekaj let. Že leta 2011 so delo s Symbianom predali zunanjemu izvajalcu, podjetju Accenture, ki je razvilo odličen telefon Nokia 808 Pure View s še boljšim Symbianom in s spoštovanja vrednim fotoaparatom, ki se hvali s kar 41 milijoni pik.

Ni pomagalo – odličnež, katerega prodajni rezultati ne odsevajo njegovih odlik, odhaja v zgodovino kot zadnji pametni mobilni telefon, ki ga poganja Symbian. Če že umiraš, umri častno in s pokončno držo.

Zgodi se tudi (nekoč) najboljšim

Toda ne poslavlja se samo Symbian, kajti Nokijina enota za mobilne telefone je na poti, da postane del Microsofta – tistega, ki je v svetu mobilnih telefonov že večkrat poskusil doseči vsaj del tistega, kar mu je uspelo med računalniki.

Se še spomnite Microsoftove zaveze z zdaj že pokojnim britanskim proizvajalcem mobilnih telefonov Sendo, ki je počila dobesedno tik preden bi nas morali navdušiti z njenimi sadovi?

Fincem v tolažbo: ne bodo edini veliki proizvajalci telekomunikacijske infrastrukture, ki so se odpovedali enoti za mobilne telefone. Švedski Ericsson je z oblikovanjem skupne naložbe to storil že leta 2001, v začetku lanskega leta pa so Japoncem prodali ves svoj delež v zdaj že nekdanjem Sony Ericssonu.

Gremo dalje, a pomnimo

Konec Symbiana je tudi konec Nokie, kot smo jo poznali v njenem nekdanjem polnem sijaju. Ostala nam bosta v prijetnem spominu, a je čas, da prebolimo in gremo naprej.

Morda se bo Nokia vendarle odločila preleviti Symbian v odprtokodno programje, podobno, kot je to naredil HP, ko je obrnil hrbet operacijskemu sistemu Palm, in mu s tem dala še eno priložnost, ki si jo zasluži.

V tej zgodbi o Nokijinih klavrnih zadnjih nekaj letih se bomo gotovo zapomnili tudi bivšega (in kot kaže tudi kmalu-spet-bodočega) Microsoftovca in nekdanjega direktorja Nokie Stephena Elopa, ki je obljubljal podporo za Symbian vsaj do leta 2016. Lepo nam je namreč zdaj pokazal in dokazal, da kratek spomin ni kronična bolezen samo pri politikih.

Ne spreglejte