TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 9. 2010,
13.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 10. 9. 2010, 13.42

8 let

Merkur ne more zamajati Save

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Merkur je balonček, to ni tako hud problem, kot če bi se nam zrušilo gumarstvo, turizem, nepremičnine ali naložbe v banke. Merkur je le ena od finančnih naložb, ki pa ni uspela. ...

... Je sorazmerno velika in zato boleča, vendar ni nič več kot le finančna naložba," pravi Janez Bohorič, predsednik uprave Save, pred ponedeljkovim sestankom bank upnic, ki bo odločilen za nadaljnjo usodo Merkurja.

Sava je v Merkur vložila 40 milijonov evrov: del v denarju, del s stvarnim vložkom (prodajo trgovine).

"Morali smo odpisati 70 milijonov pričakovanega dobička" Bohorič nadaljuje, da so leta 2007 videli priložnost za zaslužek: "Glede na podpisane pogodbe v času lastninjenja Merkurja bi v normalnih razmerah na osnovi vloženih 40 milijonov evrov dobili 114 milijonov evrov, a je prišla gospodarska kriza in antitajkunska zakonodaja in menedžerski prevzem Merkurja je zašel v slepo ulico. Zato smo morali odpisati 70 milijonov evrov pričakovanega dobička, a to ne pomeni, da nam je denar odtekel." "Merkur je večja težava za slovensko gospodarstvo in banke kot za Savo. Seveda je to boleča izkušnja tudi za Savo. Merkur ima danes okoli 650 milijonov evrov dolgov. Zato morajo biti upniki razsodni in se skupaj z lastniki zavzeti za sanacijo Merkurja in ne razmišljati o stečaju. Sava s svojim 20-odstotnim lastninskim deležem pri tem ni ključna, vendar se svojemu deležu in dobičku po sanaciji Merkurja ne nameravamo odpovedati," dodaja prvi finančnik Save Vinko Perčič.

"Uspešna sanacija rešitev za zaposlene, upnike in delničarje" "Nikoli ne veš, kdaj je pravi čas za ukrepanje," na vprašanje, ali so menjavo na vrhu Merkurja zahtevali pravočasno, odgovarja Bohorič, Perčič pa: "Če bi vedeli vnaprej, kaj se bo zgodilo, Merkurjevih delnic zagotovo ne bi kupili." "Gre za tveganje, tako kot pri vseh poslih. Zakaj sedaj takšen pomp? Nekateri bi Savo in Merfin kar razlastili. Kaj pa ima Sava pri tem? Mi zaradi tega posla ne bomo propadli. Ne vem pa, zakaj nekateri mislijo, da Merkur ni vreden nič in da bi vsi sedanji delničarji morali izgubiti vse. Sava vendarle ni menedžersko prevzemala Merkurja," o napadih na Savo pravi predsednik uprave. Meni, da je najpomembnejša sanacija Merkurja, saj je uspešna sanacija rešitev tako za zaposlene kot za upnike in delničarje.

Ne spreglejte