TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 9. 2010,
16.13

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 4. 9. 2010, 16.13

8 let, 1 mesec

Ličinke majskih hroščev povzročile veliko škodo na travni ruši na Gori

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Obnova poškodovanih travnikov na planoti Gora nad Ajdovščino, ki so jih močno poškodovale ličinke majskega hrošča, bo dolgotrajna in težka.

Uporaba gljiv, ki so najboljše za uničenje ličink, na območju Evropske unije ni dovoljena, ostali pripravki pa so na vodovarstvenem območju Gore prepovedani.

Ličinke veliko škodo povzročile že med leti 2003 do 2006 Ličinke majskih hroščev, ki so veliko škodo povzročile na območju črnovrške planote že med leti 2003 do 2006, so na območju Godoviča, Črnega vrha in Zadloga tedaj uničile preko 700 hektarov oziroma kar 62 odstotkov vseh travnikov. Letos so se s tem problemom soočili na območju planote Gora nad Ajdovščino.

V okolici Otlice in Kovka uničenih le okoli dobrih 30 hektarov Kot je povedala specialistka za poljedelstvo Kmetijsko svetovalne službe Kmetijsko-gozdarskega zavoda (KGZ) Nova Gorica Marta Koruza, naj bi bilo v okolici Otlice in Kovka uničenih le okoli dobrih 30 hektarov. "Letos nam je bilo naklonjeno tudi deževno vreme, saj bi bila drugače škoda verjetno večja. Bojimo pa se, kaj bo prihodnje leto, saj bo populacija majskih hroščev konec pomladi velika," je povedala Koruzova.

O večjem številu majskih hroščev so letos poročali tudi z območja Čepovana in okolice Kobarida, kjer se kaj lahko zgodi, da bo prihodnje leto populacija še večja od letošnje.

Uničevanje ličink bo zelo težko Po besedah specialistke za poljedelstvo KGZ Nova Gorica Anke Poženel bo uničevanje ličink zelo težko. Celotno območje Gore je vodovarstveno območje, zato zatiranje ličink s kemičnimi pripravki ni dovoljeno. Na Črnovrškem so ličinke zatirali s posebno gljivo, ki pa v EU ni dovoljena. Sicer pa je tak način sanacije travnika zelo drag, saj je veljal kar 400 evrov na hektar. "Marsikdo si take cene ne more privoščiti, saj je precej ceneje, če kupi seno, ki ga potrebuje za krmo živali," je še povedala Poženelova. Največji izpad pa bo po njenem mnenju predstavljala pašna krma, saj bo zaradi pomanjkanja travne ruše potrebno živino dodatno hraniti z drugo krmo.

Mehansko zatiranje nemogoče Kot možno zatiranje ličink majskega hrošča je omenila še mehansko zatiranje, vendar je slednje nemogoče, saj je plast zemlje nad sicer kamnitim območjem zelo tanka. Tako se bodo v prihodnjih mesecih poskušali dogovoriti, kaj bodo ukrenili, da bodo imeli kmetje na Gori tudi prihodnje leto dovolj krme za živali.

Ne spreglejte