TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 11. 2008,
11.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 1. 11. 2008, 11.15

8 let

Iz Bruslja svarila pred protekcionizmom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nova evropska komisarka za trgovino Catherine Ashton je v luči finančne krize in grozeče globalne recesije posvarila pred skušnjavo protekcionizma, saj naj bi ta le še otežil gospodarsko okrevanje.

Evropska komisarka za konkurenco Neelie Kroes pa je članice EU pozvala, naj se izognejo nacionalnim gospodarskim ukrepom na škodo drugih držav.

Protekcionizem slabi gospodarstvo "Še posebej, če bo upočasnitev gospodarstva izrazita, obstaja tveganje, da bodo države omejile dostop na njihove trge. Ampak prepričana sem, da ta ukrep vodi v slepo ulico. Vsi vemo, da protekcionizem le oteži gospodarsko okrevanje," je Ahtonova ta teden poudarila ob robu konference Konfederacije evropskih gospodarskih združenj BusinessEurope.

Po njenem mnenju igra v nasprotju s protekcionizmom prav dogovor o liberalizaciji svetovne trgovine v okviru kroga pogajanj iz Dohe "pomembno vlogo pri učinkovitem odgovoru na trenutno krizo". "Spričo trenutnega gospodarskega okvira bi bilo dokončanje kroga iz Dohe pomemben dejavnik pri izhodu iz krize," je dejala komisarka iz Velike Britanije, ki je na tem mestu nasledila Petra Mandelsona.

Bliža se vrh skupine G20 Izrazila je upanje, da bo usoda svetovnih trgovinskih pogajanj, ki so kljub večkratnim poskusom doseganja preboja, že štiri leta v slepi ulici, tudi na dnevnem redu vrha skupine G20 o svetovni finančni krizi, na kateri naj bi soočili predloge za novo svetovno finančno ureditev.

Skupino G20 sestavlja 19 največjih svetovnih gospodarstev in Evropska unija, srečanja pa naj bi se udeležili tudi predstavniki Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke.

Članice EU naj se izogibajo državni pomoči Komisarka Kroesova je medtem članice EU pozvala, naj se izognejo takšnim oblikam državnih pomoči lastnim podjetjem, ki bi škodile podjetjem v drugih državah sedemindvajseterice.

"Ne obstaja izključno nacionalni izhod iz krize. Katastrofa bi bila, če bi članice začele tekmovanje v subvencioniranju lastnega gospodarstva in porabljale denar za odpravljanje težav, ki so jih povzročili podobni ukrepi v drugih državah, in ne za odpravljanje temeljnih vzrokov za trenutne razmere," je opozorila komisarka.

Pomembna so pravila v EU Kroesova je pri tem izpostavila pomen pravil EU o državnih pomočeh pri zagotavljanju, da podjetja v neki državi zaradi nacionalnih ukrepov niso v nadrejenem položaju v odnosu do tekmecev iz drugih članic. "Evropa si ne more privoščiti scenarija, ko 'zdravilo' v eni članici le še okrepi 'bolezensko stanje' gospodarskih bolnikov v drugi članici," je ponazorila.

Po prepričanju železne komisarke iz Nizozemske morajo še posebej v slabših gospodarskih razmerah vlade paziti na vsak davkoplačevalski evro in se odločati za državno pomoč gospodarstvu v tistih primerih, kjer ta lahko doseže optimalni učinek.

Ne spreglejte