TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 7. 2010,
14.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 16. 7. 2010, 14.00

8 let

Golobič obiskal nastajajoči univerzitetni kampus v Izoli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič je danes obiskal gradbišče naravoslovno tehničnega kampusa Univerze na Primorskem v Izoli.

Kampus Livade bo po njegovih besedah prvi tovrstni univerzitetni kampus v Sloveniji. Del sredstev je že zagotovljen, ministrstvo bo sredstva zagotavljalo postopno, je dejal Golobič. V Livadah že poteka gradnja prvega univerzitetnega stolpiča, v katerem bodo domovali Center mediteranskih kultur, Inštitut za mediteranske kulture, Inštitut za biodiverziteto ter Primorski inštitut za naravoslovje in tehnične vede. Gradnja stolpiča z 2300 kvadratnimi metri površine bo po navedbah izvajalca del, gradbenega podjetja GPG Grosuplje, zaključena prihodnjo pomlad. Slaba dva milijona evrov sredstev bosta zagotovljena iz projekta čezmejnega sodelovanja SIGMA 2, ostalo bo prispevalo ministrstvo.

V teku tudi že priprave na gradnjo stolpiča

Po besedah rektorja Rada Bohinca potekajo tudi že priprave za gradnjo stolpiča s študentskimi nastanitvami ter zgradbe, v kateri bo sedež Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologijo. Z gradnjo naj bi začeli prihodnje leto, zaključena naj bi bila do leta 2013.

Sicer pa naj bi v kampusu v prihodnje zgradili še dve zgradbi za potrebe fakultet, vkopano telovadnico, upravno stavbo s skupnimi prostori za študente in tremi stolpiči za študentske nastanitve. V eno od fakultetnih zgradb naj bi se preselila zdravstvena fakulteta. Vrednost celotnega kampusa je ocenjena na dobrih 64 milijonov evrov, objekti, ki naj bi jih zgradili v prvi fazi, pa bodo predvidoma stali slabo polovico.

Klokočovnik: V okviru kampusa tudi zdravstvena fakulteta

Nastajajoči univerzitetni kampus je po mnenju Golobiča "znamenje, da začenjamo bolj resno razmišljati o razvoju visokega šolstva kot eni ključnih razvojnih infrastruktur in potencialov Slovenije." "V časih, ki so zaznamovani s precejšnjimi omejitvami in pomanjkanjem na mnogih področjih, je zelo pomembno, da ne odtegnemo podpore, ki jo potrebujejo takšni projekti," je dejal.

Da postaja Izola univerzitetno mesto, veseli tudi župana Izole Tomislava Klokočovnika. Občina Izola je za gradnjo kampusa tri hektare velikega bodočega kampusa prispevala zemljišča. Klokočovnik je ob tem izrazil željo, da bi v prihodnje v kampusu svoj prostor dobila tudi zdravstvena fakulteta. S tem bi se po njegovih besedah okrog 4000 kvadratnih metrov površine v Splošni bolnišnici Izola sprostilo in namenilo za zdravljenje bolnikov. Univerza je ideji po besedah Bohinca naklonjena.

Ne spreglejte