TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 7. 2009,
7.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 7. 2009, 7.56

8 let

Evropska komisija pri novem predsedstvu EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Evropska komisija bo danes v Stockholmu na tradicionalnem obisku novega, tokrat švedskega predsedstva EU.

To srečanje komisije in predsedstva velja za simbolni uvod v šestmesečno predsedovanje uniji. Tokrat sicer obisk izjemoma tudi dejansko sovpada z začetkom predsedovanja Švedske, ki danes od Češke za pol leta prevzema krmilo EU. Simbolna potrditev programa švedskega predsestva Evropska komisija na čelu s predsednikom Josejem Manuelom Barrosom in švedska vlada na čelu s Fredrikom Reinfeldtom bosta razpravljali o programu švedskega predsedstva EU in ga simbolno potrdili. Srečanja se običajno udeleži tudi večina komisarjev, ki s posameznimi ministri podrobneje govorijo o konkretnih prednostnih ciljih predsedstva.

V ospredju podnebne spremembe in finančna kriza Švedska, nova predsedujoča EU - natančneje Svetu EU, saj država članica predseduje le eni od treh osrednjih institucij EU - je za temeljni prednostni temi izbrala podnebne spremembe ter odzivanje na finančno in gospodarsko krizo. Med prioritetami sta tudi stockholmski program za področje pravosodja in notranjih zadev in strategija za baltsko regijo.

Švedsko predsedstvo čakajo burni institucionalni časi Sicer pa čakajo švedsko predsedstvo burni institucionalni časi: Evropski parlament se na novo oblikuje, Evropski komisiji konec oktobra poteče mandat, odpirajo se številna nova mesta, za katera bo treba izbrati ustrezne ljudi. Vse to je tesno povezano z novo, Lizbonsko pogodbo, katere usoda pa je v pričakovanju drugega referenduma na Irskem še precej negotova.

Švedsko predsedstvo v programu, sicer ne na vrhu prioritet, omenja tudi širitev. Predvsem opozarja, da dvostranski spori ne bi smeli ovirati pogajanj kandidatk z EU. Glede problema Hrvaške in Slovenije pa ne vzbuja nikakršnih pričakovanj - pobude pričakuje iz Zagreba in Ljubljane ter poziva k premisleku in manj javne retorike.

Ne spreglejte